SPORT 18 ianuarie 2014

Simona Halep s-a calificat în optimi la Australian Open și este aproape sigură de clasarea în TOP 10 WTA

de Covasna Media | 661 vizualizări

Simona Halep, încă ocupanta locului 11 în lume, are o șansă imensă să ajungă pentru prima dată în carieră între primele 10 jucătoare din clasamentul WTA. 

Românca a trecut ușor și de partida din turul III de la AustralianOpen, disputată împortiva sportivei din Kazakhstan, Zarina Diyas. Venită din calificări și aflată la prima prezență pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, jucătoarea clasată pe locul 152 WTA nu i-a pus mari probleme Simonei.

Compatrioata noastră și-a adjudecat primul set în mai puțin de o jumătate de oră, cu 6-1, pentru ca apoi lucrurile să se complice puțin în actul secund. Diyas a condus cu 3-2, a avut break-ul în față, însă apoi Halep a adus din nou în scenă o varietate incredibilă de lovituri, de la scurte, la lovituri puternice de pe fundul terenului și loburi.

Simona a mai cedat un singur game și s-a impus cu 6-1, 6-4, semnându-și cea mai bună performanță din istoria participărilor la Australian Open - accesul în optimile de finală. Anul trecut a ajuns până în aceeași fază și la US Open, cele două calificări reprezentând vârful carierei în competițiile de Grand Slam.

Pentru un loc în faza sferturilor de finală, Halep va da piept cu Jelena Jankovic. Cu sârboaica s-a întâlnit și în sferturile de finală de la Roma, în mai 2013, și a reușit să se impună. Practic acela a fost turneul de la care a început seria extrem de bună a Simonei, care a adus-o în preajma Top Ten-ului mondial.

Dintre cele 3 meciuri jucate anterior contra Jelenei, românca a câștigat două, ultimele disputate de altfel (Bruxelles 2012 șiRoma 2013)

În condițiile în care daneza Caroline Wozniacki a pierdut sâmbătă noapte, în fața ibericei Garbine Muguruza (4-6, 7-5, 6-3), Simona este 99% că va pătrunde pentru prima dată în carieră între primele 10 jucătoare ale lumii, indiferent de rezultatul din meciul ei următor.

Românca o va depăși pe Wozniacki în clasamentul WTA, însă accesul ei în Top 10 este condiționat de faptul că mai sunt alte jucătoare în concurs care ar putea-o întrece dacă ar câștiga trofeul. Șansele sunt infime, însă Sloane Stephens (semifinalistă anul trecut) și Dominika Cibulkova ar putea să-i fure locul Simonei în cazul în care una dintre ele ar câștiga competiția, iar Halep ar fi eliminată de Jankovic.

Acest scenariu este oricum greu de crezut, pur teoretic, în condițiile în care cele două au adversare tari în partidele următoare, iar pe tablou au mai rămas toate marile favorite: Serena Williams, Victoria Azarenka, Maria Sharapova sau Na Li. 

Astfel, cel mai probabil, la finalul turneului de la Melbourne, Simona va intra în top 10 pentru prima dată în carieră, performanță care nu a mai fost reușită de o sportivă din România de peste 15 ani, din 1998, de la Irina Spîrlea. 

Pentru accesul în faza optimilor de finală, Simona Halep va primi 135 000 de dolari australieni (87 300 de euro) și 240 de puncte în clasamentul WTA.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ARTUR, 18 ianuarie 2014
BRAVOOOOOOOOOOOOOOO HAI ROMANIAAAA !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.