SPORT 26 iunie 2023

Sfântu Gheorghe, reprezentat la Berlin, la Jocurile Mondiale Special Olympics

de Iulia Drăghici - Taraș | 1421 vizualizări

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost reprezentat cu mândrie la unul dintre cele mai importante evenimente sportive din lume, Special Olympics World Games - Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, de la Berlin. Au fost prezenți doi sportivi din reședința județului Covasna, dar și Ciprian Anton, în calitate de reprezentant al Comitetului Paralimpic Român, prin funcția de vicepreședinte și susținător al echipei României. 

Sportivii din Sfântu Gheorghe sunt Boglarka Bogdan (Boghi pentru prieteni), în vârstă de 42 de ani, și Zelenak David, de 18 ani. Ambii s-au antrenat de-a lungul timpului cu antrenorul Csíki Sándor. Boglarka Bogdan a obținut medalia de argint la 25 de metri crawl, iar Zelenak David a cucerit argintul la 50 de metri fluture. 

„Opinia mea personală este că este al treilea cel mai mare eveniment sportiv din lume după Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice. Ceea ce este de menționat este că toți sunt învingători. Nimeni nu pleacă de acolo fără o medalie, indiferent de locul obținut. Nu se arborează steaguri și nu se cântă imnuri. Ne place să spunem că această competiție se referă la egalitatea de șanse din toate punctele de vedere, prietenie, diversitate, ambianță, zâmbete, muzică. Este extraordinar ce se întâmplă acolo, la competiția asta, indiferent de nivel și de disciplina sportivă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Ciprian Anton. 

Acesta spune că îi cunoaște de mai mulți ani pe unii dintre tinerii sportivi care au luat parte la competiție și că a fost fericit că a putut fi alături de ei chiar acolo, la Berlin, în calitate de reprezentant al Comitetului Național Paralimpic. 

„Mă simt foarte mândru că pot să reprezint orice comunitate și este o onoare de fiecare dată când particip la astfel de eveniment, că pot să vin acasă cu idei noi, cu planuri, cu strategii despre cum putem să lucrăm un pic mai bine, să ușurăm viața persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate, să îi ajutăm să se integreze sau să se reintegreze în societate prin sport și îmi doresc foarte mult ca din experiența pe care eu o acumulez în perioada asta și în anii ăștia, să o dau mai departe și să creștem și noi ca țară din punct de vedere al numărului de sportivi cu dizabilitate”, a mai spus, pentru redacția noastră, vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, Ciprian Anton. 

La Special Olympics 2023, România a fost reprezentată de 31 sportivi și 16 membri ai staff-ului (psihologi, kinetoterapeuți, antrenori etc.), la 9 discipline: tenis de masă unificat, tenis de câmp, baschet unificat, bocce, înot, role, gimnastică, judo și atletism.

Ceremonia de deschidere a avut loc în 17 iunie, în arena Stadionului Olimpic de la Berlin. Delegația României a fost însoțită de Nadia Comăneci. 

Jocurile Special Olympics au avut loc la Berlin, Germania, în perioada 17 – 25 iunie. La concurs au fost invitați peste 7.000 de sportivi și cam tot atâtea persoane în staff, pentru că acești copii beneficiază de sprijin personalizat. 

Potrivit site-ului oficial, Special Olympics încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic pentru copiii și adulții cu dizabilități intelectuale.

Ciprian Anton a reprezentat România, dar atunci în calitate de șef al delegației țării noastre, la Tokyo, în 2020, la Jocurile Paralimpice de Vară, dar și în 2021 la Beijing, la Jocurile Paralimpice de Iarnă. 

În august, acesta va fi prezent în Rotterdam, la o ședință extraordinară a Comitetului Internațional Paralimpic, unde va reprezenta România. Tot în august, Ciprian va participa la un seminar al șefilor de delegații, care va avea loc în Paris, locația unde vor avea loc, în 2024, Jocurile Paralimpice de Vară. 

Sursa foto: Ciprian Anton și Facebook/Special Olympics Romania

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.