SPORT 29 decembrie 2023

Sezonul motociclistic pentru tânărul sportiv Ördög Zoltán, între succese și dezamăgiri

de Daniela Luca | 1730 vizualizări

Parcursul sportiv al tânărului campion din Ojdula, Ördög Zoltán, a fost marcat de contraste în acest an. Motociclistul de 17 ani le-a trăit pe toate alături de tatăl său, de la triumfurile în competiții internaționale până la momentele dificile legate de ignorarea performanțelor notabile în țară. Absența de la evenimente precum Gala Campionilor și Gala Sportivilor județeni, dar și prea puținul sprijin financiar din partea autorităților județene au adăugat un gust amar unei stagiuni pline de promisiuni. Cu privirea ațintită spre viitor, Zoltán și echipa își propun să transforme dezamăgirile în motivație și anticipează un sezon viitor plin de reușite.

Împreună cu echipa Top Cross TCS, Zoltán, sportivul care s-a apucat de acest sport încă de la vârsta de patru ani, a cucerit podiumurile în țară, dar și în Ungaria, Grecia, Germania, Bulgaria și Serbia, dovedindu-se printre cei mai buni motocicliști tineri ai Europei.

A fost un an destul de delicat. Fiind ultimul an la clasa 125, am decis cu echipa (Top Cross TCS) să facem un sezon cu mai multe curse cu nivel mai înalt. S-a început cu BMU, Campionatul Balcanic, la Krinides/Grecia, unde la clasa MX2 și MX125 împreună au fost peste 40 înscriși. Zoltán a fost cel mai rapid dintre toți și a câștigat ambele manșe de concurs, la ambele clase. După asta a urmat prima etapă din campionatul Ungariei, acolo unde clasa 125 nu se punctează, deci are loc împreună cu cei mari, adică MX2 (250cc). Cu o reușită bună la prima etapă, cu foarte mulți concurenți din Cehia, Slovacia, Austria, etc, am hotărât să facem tot sezonul până la capăt. La final, după cinci etape, a ieșit vicecampion al clasei MX2”, ne-a spus tatăl sportivului, Ördög István.

În cursa către vârful podiumului național, prima etapă a adus un moment crucial pentru Ördög Zoltán și echipa Top Cross TCS. Din rațiuni legate de siguranța traseului, echipa s-a retras, și a renunțat astfel la participarea în întregul Campionat Național al sezonului. Cu toate că ar fi putut lupta pentru un alt titlu la clasa MX125 și să se impună și în categoria MX2, prioritatea echipei a fost să susțină evoluția continuă a lui Zoltán.

A urmat apoi cupa ADAC din Germania, unde Zoltán a concurat cu cei mai buni sportivi din toată Europa, dar și Campionatul Mondial de Motocros pentru Juniori care s-a disputat chiar în România, pentru prima oară. Zoltán a reușit să ajungă în manșa finală.

La această etapă el a fost singurul calificat din sud-estul Europei în primii 40, cu peste 70 de concurenți din lume. În ultima perioada a sezonului BMU, cu rezultate bune din Grecia, am mai continuat cu ultimele trei etape, două în Bulgaria și una în Serbia, cu podiumuri la toate și la final de sezon cu două etape lipsă (Turcia și Bosnia Herțegovina) a reușit locul trei la MX125 și trofeul de vicecampion la MX2. Deci 2023 a fost un an cu multe curse în mai multe părți, dar, în același timp, cu multe succese din mai multe puncte de vedere. Am avut un pic de pauză, după care am început deja pregătirile pentru următorul sezon”, ne-a mai spus tatăl sportivului care a precizat că decizia echipei este clară: performanța lui Zoltán va fi accentuată anul viitor în competițiile internaționale.

La capitolul dezamăgirilor, echipa Top Cross TCS și Ördög Zoltán au simțit respingerea la nivel național, odată cu retragerea din Campionatul Național, spune Ördög István. Acesta a punctat că Federația Română de Motociclism a adoptat o atitudine dificilă față de acești sportivi și nu l-a invitat pe Zoltán la Gala Campionilor, chiar dacă tânărul a avut rezultate notabile în cadrul Campionatului BMU.

Aceeași «recompensă» o avem și în județul în care trăim. Nici la Gala Sportivilor județeni nu suntem invitați vreodată. Solicităm în fiecare an, pe baza de proiect, un sprijin de la Consiliul Județean, dar bugetul acordat este sub orice critică. Mi-e rușine să dau în public valoarea acestuia”, a mai spus tatăl lui Zoltán.

În pofida acestor provocări, Zoltán a mai adăugat un premiu prestigios la palmaresul său. El a câștigat Cupa pentru sportivul cel mai evoluat din campionat sub 18 ani la Gala Campionilor din Ungaria.

Nu este singurul caz în care sportivii din țară sunt mai apreciați în afară. Rămâne doar să tragem un semnal de alarmă asupra lipsei de recunoaștere și sprijin la nivel național și să sperăm că noul an va aduce schimbări și la acest capitol.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.