SPORT 25 octombrie 2017

Sepsi OSK – Universitatea Craiova în 16-imile Cupei României

de Covasna Media | 591 vizualizări

Ieri, cu începere de la ora 20.30, pe Stadionul Tineretului din Brașov, s-a disputat partida dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe și Universitatea Craiova, contând pentru 16-imile Cupei României la fotbal. În acest context, vă prezentăm palmaresul marii echipe oltene care ne-a vizitat pentru a doua oară în această toamnă.

Campioana unei mari iubiri, poate cel mai inspirat supranume dat de fani echipei de fotbal Universității Craiova, reprezintă o filozofie aparte de abordare a jocului de fotbal. Craiova, atât în perioada Maxima dar nu numai, a avut rezultate bune atunci când fotbalul a însemnat trasarea arabescurilor pe gazon. Dimpotrivă, atunci când oltenii au încercat să joace defensiv, pasența lor n-a ieșit iar jocul și randamentul echipei au scăzut.

Echipa de fotbal s-a format în septembrie 1948, la inițiativa unui grup de studenți și profesori ai Universității din Craiova. Anul viitor, echipa-fanion a regiunii istorice Oltenia va împlini șapte decenii de funcționalitate neîntreruptă.

Din 1950, echipa s-a numit Știința Craiova, în acest fel fiind alintată și astăzi de către fani, dar și de către unii jurnaliști mai șugubeți. Universitatea Craiova reprezintă, fără îndoială, un nume mare al fotbalului românesc. Palmaresul echipei include patru titluri de campioană națională (1974, 1980, 1981, 1991) și șase Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993). Anul 1991 este unul extrem de important în istoria glorioasă a Universității Craiova. În afara eventului campionat-Cupă, clubul oltean și-a trecut în cont, atunci, inclusiv câștigarea titlului național la tineret-speranțe și la juniori, fapt care dovedește grija pe care întotdeauna Universitatea a purtat-o sectorului juvenil.

Așadar, după cum se poate observa, Cupa României a fost permanent un obiectiv pe agenda de lucru a echipei din Bănie, mai ales că formatul competiției putea să permită Craiovei bătălia cu echipele bucureștene, într-un context favorabil.

Universitatea Craiova a fost prima echipă românească în careul de ași al unei competiții europene. În sezonul 1982-1983, Știința ajungea în semifinalele Cupei UEFA, după un parcurs extraordinar în care a eliminat echipe cu nume mari, cum ar fi Fiorentina, Shamrock Rovers (Irlanda), Kaiserslautern sau Bordeaux. Parcursul oltenilor s-a oprit înainte de finală, în fața redutabilei echipe portugheze Benfica Lisabona. În dubla manșă însă, craiovenii nu au fost învinși de lusitani, terminând de două ori la egalitate (0-0 în deplasare și 1-1 pe teren propriu). Pentru departajare, și implicit accederea în finala competiției, a contat regula golului marcat în deplasare, care a punctat dublu.

Suporterii olteni, în frumoasa lor nebunie, au crezut însă și după meci că Știința poate ajunge în finală. Cineva a lansat zvonul că internaționalul suedez Stromberg, utilizat atât în tur cât și în retur de Benfica, ar fi avut probleme cu dreptul de joc. Contestația ulterioară, dacă o fi existat, nu a dat însă câștig de cauză echipei craiovene, care a rămas totuși în istoria fotbalului românesc, după această superbă performanță.

Despre Craiova și zona Olteniei, unde fotbalul se mănâncă pe pâine, evident că sunt multe de spus. Ne oprim însă aici, neavând pretenția că putem accede toate fațetele fenomenului social numit fotbal, în Craiova.

În afara meciurilor de pe plan intern, Universitatea Craiova a jucat, în această vară, în tururile preliminare ale Europa League. Alb-albaștri au făcut o figură frumoasă contra celebrei echipe italiene AC Milan, de care au fost eliminați după 0-1 și 0-2.

Sepsi OSK Sf. Gheorghe și Universitatea Craiova s-au mai întâlnit odată în acest sezon, în turul sezonului regulat. Meciul a fost realmente superb, oltenii impunându-se la limită, cu 3-2. Antrenorul Valentin Suciu concluziona după duelul respectiv: ”Am marcat două goluri unei echipe atât de bune, dar totuși nu am câștigat nici măcar un punct”.

Este ora revanșei, iar pentru Sepsi OSK Sf. Gheorghe o victorie în Cupa României ar însemna ceva fantastic, mai ales împotriva unui adversar de talia Universității Craiova.

Cupa – competiție cu o savoare aparte

Una dintre axiomele fotbalului, modern și nu numai, vorbește despre farmecul aparte al meciurilor din Cupa României. Ne-am întrebat care ar putea fi secretul acestei abordări, iar răspunsul poate fi următorul. Faptul că eșaloanele se amestecă iar echipele mici pot să se bată cu cele mari, reprezintă, fără îndoială, o motivație suplimentară pentru formațiile dornice de afirmare.

De-a lungul istoriei, Cupa României, dar și alte competiții naționale similare, au propus surprize de proporții, unele echipe mici câștigând chiar prețiosul trofeu.

Regulamentul de desfășurare, de asemenea, propune momente de maximă spectaculozitate. De regulă se joacă pe terenul echipelor mici, fapt care, în comunitățile provinciale, devine un eveniment de amploare. În cazul în care, la finele celor 90 de minute regulamentare, există egalitate, se joacă două reprize de prelungiri, a câte 15 minute fiecare. Dacă nici după jumătatea de oră suplimentară nu se determină o echipă calificată mai departe, se trece la loteria rusească a penalti-urilor. Loviturile de departajare din punctul de pedeapsă sunt o metodă de stabilire a echipei învingătoare, care presupune executarea a cinci lovituri alternativ, de către fiecare echipă.

Mai nou, există și stimulente financiare pentru echipele care parcurg mai multe tururi în Cupă, iar mirajul cupelor europene, rezervat celor care câștigă trofeul, este deosebit.

În trecut, câștigătoarele de Cupă mergeau în Cupa Cupelor, competiție înghițită în timp de Europa League, după comasarea cu fosta Cupa UEFA. De asemenea, deținătoarea Cupei are posibilitatea de a învinge campioana națională, în Supercupă, ceea ce înseamnă un meci pentru un trofeu.

Un exemplu celebru care ne vine rapid în minte este cel al echipei belgiene Malines care, după Cupa Belgiei, a câștigat imediat Cupa Cupelor și Supercupa Europei, devenind apoi și campioană națională, sub bagheta antrenorului Aad de Mos.

Nu este de mirare nici că, la nivel mondial, cea mai veche atestare documentară a unei competiții fotbalistice este superba Cupa Angliei, a cărei primă partidă a avut loc acum aproape un secol și jumătate, în noiembrie 1871.   

Haide Sepsi OSK! Să demonstrăm Craiovei că putem și merităm să mergem mai departe!

Programul complet al turului de Cupa României

Ca urmare a exprimării opţiunilor de către posturile deţinătoare ale drepturilor TV, meciurile din şaisprezecimilor de finală ale fazei naţionale a Cupei României, ediţia 2017-2018, se vor disputa după următorul program:

24.10.2017, ora 16:00, Fotbal Club Argeş - ACSM Politehnica Iaşi (Digi Sport, Telekom Sport)

24.10.2017, ora 18:00, ACS Petrolul 52 - CS Mioveni (Digi Sport, Telekom Sport)

24.10.2017, ora 19:00, AS FC Universitatea Cluj - CS Ştiinţa Miroslava (Digi Sport, Telekom Sport)

24.10.2017, ora 20:30, ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe - Club Sportiv U Craiova SA (Pro X)

25.10.2017, ora 14:00, AFC Hermannstadt - SC FC Voluntari SA (Digi Sport, Telekom Sport)

25.10.2017, ora 14:30, CS Afumaţi - AFC UTA Arad

25.10.2017, ora 14:30, AFC Unirea 04 Slobozia - AFC ASA 2013 Târgu Mureş

25.10.2017, ora 14:30, ACS FC Academica Clinceni - AFC Chindia Târgovişte

25.10.2017, ora 14:30, FC Metaloglobus Bucureşti - CS Gaz Metan Mediaş

25.10.2017, ora 14:30, ACS Dacia Unirea Brăila - ASC Juventus Bucureşti

25.10.2017, ora 14:30, CSM Școlar Reșita - SC FC Viitorul SA

25.10.2017, ora 16:00, ACS ASU Politehnica Timișoara - ACS Poli Timişoara (Digi Sport, Telekom Sport)

25.10.2017, ora 18:00, CS Concordia Chiajna - AFC Astra (Digi Sport, Telekom Sport)

25.10.2017, ora 20:30, CS Sănătatea Servicii Publice Cluj-Napoca - SC Fotbal Club FCSB SA (Pro X)

26.10.2017, ora 18:00, AFC Botoşani - FC CFR 1907 Cluj SA (Digi Sport, Telekom Sport)

26.10.2017, ora 21:00, CS Aerostar Bacău - SC Dinamo 1948 SA (Digi Sport, Telekom Sport)

Jocurile din şaisprezecimile, optimile şi sferturile de finală se dispută în sistem eliminatoriu, într-o singură manşă, pe terenul echipei de categorie inferioară sau mai slab clasată în campionatul precedent. În cazul în care jocurile din Cupa României urmează să fie televizate în direct şi sunt programate în nocturnă, iar clubul organizator nu dispune de un stadion dotat cu instalație de iluminat, jocul se va programa pe un stadion din localitatea cea mai apropiată, care îndeplineşte condițiile regulamentare necesare disputării jocului şi televizării.

Pentru instalațiile mobile de nocturnă este obligatorie depunerea la FRF cu 10 zile înainte de disputarea jocului a certificatului instalației de nocturnă emis de constructor, prin care sa se ateste conformitatea instalației cu prevederile art. 40.10 din ROAF, precum şi dovada instalării acesteia. În cazul în care începând cu faza şaisprezecimilor de finală se întâlnesc echipe din categorii diferite şi echipa organizatoare nu deține instalație de nocturnă, la cererea echipei care deține aceasta facilitate si cu acordul celeilalte echipe, jocul se poate disputa pe terenul echipei care deține instalație de nocturnă.

În caz de egalitate după 90 de minute de joc, se procedează la prelungiri şi, după caz, la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă.

În privința numărului maxim de jucători extracomunitari folosiți în jocurile de din Cupa României, se aplică următoarele reguli:

a) dacă într-un joc se întâlnesc echipe din aceeaşi categorie, se aplică regulile stabilite pentru categoria respectivă;

b) dacă într-un joc se întâlnesc echipe din categorii diferite, se aplică regulile stabilite pentru categoria superioară.

În cazul jocurilor desfăşurate într-o singură manşă, pe terenul uneia dintre echipe, cheltuielile se efectuează de clubul organizator, iar după scăderea cheltuielilor de organizare, suma rămasă se va repartiza fiecărei echipe în proporție de 50% din beneficiul net. Dacă din încasări nu rezultă beneficiu, fiecare club va suporta în mod egal acoperirea cheltuielilor. Beneficiul fiecărei echipe va fi achitat în termen de cel mult 15 zile de la data disputării jocului.

Echipele din Liga I, Liga a 2-a şi Liga a 3-a, participante la jocuri din Cupa României, sunt obligate să respecte dispoziţiile privind numărul minim de jucători sub 21 de ani, respectiv 19 ani pentru cluburile de Liga a 3-a pe tot parcursul competiției (condiţiile privind numărul și vârsta jucătorilor fiind stabilite de art. 45 din prezentul regulament pentru fiecare categorie competiţională), astfel:

- Echipele din Liga I sunt obligate să respecte condițiile mai sus menționate în toate jocurile din cadrul Cupei României.

- Echipele de Liga 2-a și Liga a 3-a sunt obligate să respecte regulile anterior menționate dacă joacă cu echipe din aceeași categorie competițională.

În situația în care cluburile de Liga a 2-a și/sau Liga a 3-a joacă cu o echipă de nivel superior ambele echipe vor trebui să respecte regulile respective astfel cum sunt acestea prevăzute pentru clubul de categorie superioară (de ex. dacă o echipă de Liga a 3-a joacă cu una de Liga a 2-a, atunci ambele echipe vor trebui să folosească pe toată durata partidei numărul minim de jucători prevăzut pentru cluburile de Liga a 2-a).

Conform articolului 54, punctul 2 din ROAF, jocurile din Liga I, Liga 2 și Liga 3, campionatul de fotbal feminin, precum și cele din Cupa României (faza națională) pot începe numai dacă la teren sunt prezenți medicul delegat și medicul echipei gazdă.

În conformitate cu modificarea articolul 30, punctul 11 din ROAF, aprobată în şedinţa Comitetului Executiv din 8 august 2017, în faza naţională a Cupei României, în toate jocurile se pot efectua maximum trei înlocuiri de jucători pe toată durata celor 90 de minute regulamentare de joc. Totodată, va fi permisă efectuarea unei a patra înlocuiri de jucători numai în reprizele de prelungiri și doar în situația în care celelalte trei schimbări au fost efectuate pe durata celor 90 de minute regulamentare de joc. 

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.