SPORT 22 octombrie 2017

Șapte etnici români din echipa Sepsi OSK nu au cântat „Deșteaptă-te române”

de Observatorul de Covasna | 2677 vizualizări

Presa centrală a încercat să găsească, din nou, un subiect cu tentă etnică în legătură cu echipa de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe.

La meciul de sâmbătă seară, dintre Juventus și Sepsi OSK, disputat pe Stadionul „Ilie Oană”, gazdele, conform tradiției instaurate, au început meciul cu intonarea imnului național, „Deșteaptă-te române”.

Operatorii televiziunii producătoare au filmat jucătorii covăsneni în timpul acestui moment solemn, iar apoi colegi jurnaliști au întors subiectul respectiv pe toate fețele, spunând că dintre cei 11 fotbaliști unul singur, Sebastian Ghinga, a cântat imnul.

Evident că subiectul respectiv a fost astfel împachetat ca să inducă senzația că Sepsi OSK Sf. Gheorghe, echipă care provine dintr-o zonă locuită majoritar de etnici maghiari, ar fi tratat cu superficialitate acest moment. Nimic mai fals!

Dintre cei 11 titulari, nouă sunt români, iar opt sunt etnici români. Astfel, rezultă că Nikolic și Petrovikj nu intră în colimatorul presei bucureștene, în timp ce Fülöp, etnic maghiar, să zicem că ar fi „vinovat” de ceea ce se afirmă pe diverse canale. Ce ne facem însă cu Miron, Ursu, Dumbravă, Damian, Patrick Petre, Astafei, Herea? Ei sunt cumva etnici maghiari și au ceva cu România?

În Turcia există o lege care afirmă că dacă un cetățean turc nu cântă imnul național într-un loc public, în momentul intonării acestuia, atunci intră la pușcărie pentru ofensă adusă unui simbol național. În România nu există legiferat un astfel de articol, cum este confuză și situația folosirii limbii minorităților etnice, în anumite spații geografice.

Sportul este un liant între culturi, între oameni și n-ar trebui să fie utilizat denaturat, în scopul învrăjbirii unor comunități. S-au văzut cazuri când componenții echipei naționale a României, la fotbal sau la alte sporturi, cântă imnul mai puțin sau deloc. Subiectul respectiv este de doi bani dar, din păcate, la noi ceea ce atrage imediat este scandalul, în detrimentul unor materiale de fond, de atitudine, bine argumentate.

Altfel, poate îi vom întreba pe Miron și pe ceilalți înșiruiți mai sus, de ce nu au cântat „Deșteaptă-te române”. Poate au fredonat în gând, poate l-au trăit și simțit. Sigur nu pentru că ar fi împotriva României...

Prezentul material a fost generat de articolul redactat de către cei de la www.sport.ro.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.