SPORT 21 februarie 2019

Sándor István – o legendă care ajută Sepsi OSK Sf. Gheorghe

de Covasna Media | 3380 vizualizări

În urmă cu câțiva ani, la Sf. Gheorghe a poposit Sándor István, un omuleț tare blajin, tobă de fotbal și care s-a alăturat imediat grupului de temerari care doreau să ridice emblema echipei Sepsi OSK Sf. Gheorghe, până în prima ligă.

Sándor István are o istorie extrem de interesantă, originile sale regăsindu-se în Transcarpatia, regiune din Ucraina, locuită de etnici maghiari. Sándor István, care în august va împlini frumoasa vârstă de 75 de ani, a fost atras de mic copil de fenomenul fotbalistic, după care a devenit antrenor. A jucat pe post de mijlocaș, fiind maestru al sportului, titlu obținut în fosta Uniune Sovietică. A fost colaborator, în perioada Uniunii Sovietice, al marelui antrenor Valeri Lobanovski, căruia îi propunea jucători și cu care se sfătuia des în legătură cu probleme fotbalistice. Într-un fel, Sándor István a ajutat la crearea marii echipe Dinamo Kiev, cu Zaraov, Aleinikov, Protasov și așa mai departe, care a cucerit Cupa Cupelor în 1986, pentru ca un an mai târziu să piardă, la Monte Carlo, Supercupa Europei în fața Stelei. Modestia sa nemărginită îl face însă să refuse o astfel de distincție, neconsiderându-se părtaș la acel mare succes obținut de Dinamo Kiev.

Ca antrenor la Zaporoje și la Bukovina Cernăuți a reușit performanțe bune pe plan local.

Sándor István a fost în staff-ul echipei naționale a Uniunii Sovietice la Campionatul Mondial din Mexic 1986, când URSS a zdrobit în primul meci, cu 6-0… naționala Ungariei. În vremea adolescenței visa să ajungă matematician, însă rigoarea în gândire și studiul teoremelor l-a ajutat, mai apoi, să performeze ca antrenor de fotbal.

Din 1989 a locuit în Ungaria, unde a antrenat mai multe echipe cunoscute cum ar fi Nyíregyháza sau Diósgyőr. Ochiul său de specialist este extrem de apreciat și la Sf. Gheorghe. De exemplu, pe Florin Ștefan el l-a văzut în vremea când acesta evolua în Liga a II-a, la Clinceni și a spus că trebuie adus la echipă, deoarece are un potential foarte bun. Sunt și multe alte exemple care probează profesionalismul lui Sándor István, cel care nu lipsește din nicio deplasare a echipei Sepsi OSK Sf. Gheorghe.

Urmărește atent antrenamentele și își consemnează permanent noutățile de specialitate, fiind, chiar și la această vârstă, la curent cu toate descoperirile în domeniul balonului rotund. Sándor István este consultant în cadrul colectivului tehnic al Sepsi OSK Sf. Gheorghe, dar părerea sa este solicitată de multe cluburi mari din Rusia (CSKA, Spartak Moscova) ori din fostul spațiu sovietic.

Sándor István are doi fii care joacă fotbal, György și István. György este de 9 ori international maghiar, marile sale performanțe fiind cucerirea Cupei Bulgariei cu Litex Loveci, în 2009, sau câștigarea campionatului din Ungaria, cu Videoton, în 2011.

Sándor István se simte excelent la Sf. Gheorghe, unde afirmă că a găsit o comunitate extrem de atașată de fotbal și în care se este mereu apreciat. Pentru Sándor István și soția sa, Sf. Gheorghe este, practic, cea de-a treia casă, după Ucraina și Ungaria.

Mulțumim pentru tot Pișta baci!

(Sursă foto: sepsiosk.ro)

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.