SPORT 12 septembrie 2017

Roşu la Dima? Ofsaid la primul gol?

de Covasna Media | 1891 vizualizări

Partida dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe şi FC Voluntari, contând pentru etapa a noua a Ligii I la fotbal, pierdută de băieţii noştri cu scorul de 3–0, a iscat mari controverse pe marginea unor decizii de arbitraj care au influenţat decisiv soarta punctelor puse în joc.

Astfel, în startul reprizei secunde, tânărul internaţional de juniori Constantin Dima, venit la noi sub formă de împrumut de la Dinamo Bucureşti, a fost eliminat, direct cu cartonaşul roşu, de către arbitrul craiovean Sebastian Colţescu. La acea fază, undeva la mijlocul terenului, Dima a atacat cu piciorul foarte sus, crampoanele sale ajungând la nivelul înălţimii capului jucătorului advers.

Atacul fiind executat de la mică distanţă a devenit periculos pentru adversar, chiar în condiţiile în care Dima a vizat mingea, fără să-l lovească pe oponentul său. Totuşi, inerţial, un contact s-a produs. Dima nu s-a putut opri din elan şi l-a lovit pe jucătorul de la FC Voluntari cumva cu partea dorsală a piciorului în faţă.

Faza este, oarecum, interpretabilă. Rămâne la latitudinea arbitrului să constate şi să ia măsurile în consecinţă, în funcţie de viteza şi de intensitatea atacului. Colţescu a văzut faza destul de bine şi a încadrat-o la greşeală gravă, adică o lovitură puternică, disproporţionată, în condiţiile existenţei luptei pentru minge. Această încadrare este importantă, aşa cum ea a fost consemnată în raportul de arbitraj, deoarece, ulterior, Comisia de Disciplină va stabili suspendarea pentru jucătorul nostru. Suportul nostru argumentativ se bazează şi pe faptul că fotbalistul agresat de Dima avea, la finalul jocului, urme de crampoane pe umăr, ca şi când ar fi fost şters de jucătorul nostru.

Concluzia? Colţescu putea să dea sau nu roşu direct. A ales să o facă, însă nu poate fi acuzat, din punctul nostru de vedere, de rea intenţie, ci poate de prea mult exces de zel.

În schimb, în minutul 63, la faza la care oaspeţii au deschis scorul, nu a fost nici vorbă de ofsaid. Jucătorul de la FC Voluntari pasează mingea de pe aceeaşi linie imaginară către Tudorie, deci nu este ofsaid, în concordanţă cu definiţia acestuia din Legile Jocului.

În plus, instrucţiunile FIFA şi UEFA pentru arbitrii asistenţi vorbesc despre credit pentru atac, în faze la limită.

Altele sunt fazele pe care am putea să le acuzăm la adresa brigăzii de arbitri. Spre exemplu, un al doilea cartonaş galben, care putea fi acordat unui apărător advers, ori o fază la limită, în care s-a ridicat fanionul pentru ofsaid, într-un moment în care s-ar fi putut restabili egalitatea scorului.

Totuşi, trebuie să ne obişnuim cu gândul că arbitrii sunt oameni şi pot greşi, prin urmare şi erorile lor ne pot dezavantaja, dar şi avantaja, la un moment dat.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

Anunțuri

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.