SPORT 26 august 2019

Rezistență de necrezut: peste 1.700 de kilometri în 24 de ore, la Șugaș Băi

de Daniela Luca | 3180 vizualizări

Cine sunt cicliștii care au efectuat 25 de ture spre stațiune 

S-a încheiat cea de-a doua ediție a concursul de ciclism și anduranță, Șugaș 24H, care avut loc pe data de 24 și 25 august. Bilanțul evenimentului este cel puțin la fel de uimitor ca rezistența participanților care s-au angrenat în provocarea lansată de cei de la Fitness Tribe, organizatorii evenimentului. Cei 26 de participanți au parcurs în total 1.730 de kilometri, iar unii dintre ei au pedalat încontinuu. Câștigătorii acestei ediții au parcurs 25 de ture. 

Cu toate că au fost mai puține echipe înscrise la ediția de anul acesta, numărul de kilometri parcurși este mult mai mare decât anul trecut, spun organizatorii, iar participanții au fost mai competitivi și au demonstrat din nou că au o rezistență de necrezut. Dincolo de oboseala acumulată, evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă cât se poate de prietenoasă și relaxată. 

Acțiunea s-a derulat pe traseul dintre Izvorul Csaba și Izvorul Elisabeta din stațiunea Șugaș Băi (10 km), iar startul s-a dat sâmbătă, 24 august, la ora 9:00, când cele 13 echipe, formate din două persoane, au pornit la drum. În jurul orei 19:00, unii dintre ei efectuaseră deja peste 10 ture. E drept că și vremea a fost prietenoasă cu participanții, exceptând căldura istovitoare de la orele prânzului. 

Efort dublu, voluntari și participanți 

 „Aceasta este a zecea tură pentru noi. Am participat și anul trecut, dar am făcut cinci ture, iar anul acesta ne-am autodepășit. Da, suntem obosiți și ultima tură a fost destul de grea”, ne-a spus Borsos Mónika, din echipa Bicyce. 

Efortul ei și a coechipierului Bács Mihály este de apreciat și în măsura în care cei doi nu doar că au efectuat în jur de 100 de kilometri, ci au ajutat și la organizarea evenimentului, în calitate de voluntari. 

Tată – fiu, echipă în viață și la concurs 

Anul acesta s-a nimerit ca cel mai în vârstă și cel mai tânăr participant să facă parte din aceeași echipă. Vajna Miklós în vârstă de 52 de ani și fiul său János, de 20 de ani, au pedalat în jur de 130 de kilometri. 

„Este a 11 tură pentru noi, dar o să mai facem. Eu practic ciclismul mai serios de vreo zece ani. Am participat și anul trecut și am ieșit pe locul patru, cu o tură diferență față de locul trei. Nu ne-a făcut probleme căldura, suntem obișnuiți. Recent am făcut într-o săptămână Everest-challenge, adică diferența de nivel de 8.848 metri, respectiv 44 urcări la Şugaş Băi. Vrem să îi motivăm astfel și pe alții și chiar ne place ciclismul”, ne-a spus tatăl, Vajna Miklós. 

Cei mai rezistenți cicliști a ediției 2019 

Premierea celor mai rezistente echipe a avut loc a doua zi, duminică, în jurul orei 11:00, după ce participanții au mâncat o porție binemeritată de tocăniță făcută la ceaun. 

Câștigătorii acestei ediții au efectuat un număr impresionant de ture. Echipa SZISZIFUSZ a pedalat peste 20 de ore și a urcat de 25 de ori spre stațiunea Șugaș Băi. Molnár Ákos și Kopacz-Madarász Árpád au fost singurii care au parcurs traseul cu biciclete de tip Mountain Bike, însă anul viitor, spun aceștia, vor alege o bicicletă de curse. 

„Noi am decis să ne dăm cu bicicleta 24 de ore și asta am făcut. Nu prea ne-am oprit. Árpád mi-a povestit de anul trecut că are un vis ca la un moment dat să plece cu bicicleta și să meargă 24 de ore încontinuu și când am văzut că se organizează așa ceva, imediat l-am sunat. E primul an când venim. Cred că vom veni și la anul, dar trebuie să schimbăm bicicletele”, ne-a spus după decernarea premiilor Molnár Ákos. 

Pe locul doi, cu 23 de ture, s-a situat echipa Alpha Functional Training. Cicliștii Tontsch Szilárd și Mezei Lóránt au efectuat 23 de ture în cele 14 ore petrecute pe traseu. 

Cu o tură diferență față de locul doi, pe locul trei s-a poziționat echipa Iz Ryder, formată din cicliștii István Sándor și Imreh Zoltán. 

„Este un traseu foarte iubit de cicliști. Nu este un traseu foarte ușor, dar este destul de sigur”

Dintre cele 13 echipe, mai mult de jumătate au participat și la ediția de anul trecut, deci experiența Șugaș 24H merită retrăită, spune Csanád Birtalan, președintele Fitness Tribe.  

„Toți cei care participă fac ture aproape zilnice la Șugaș. Este un traseu foarte iubit de cicliști. Nu este un traseu foarte ușor, dar este destul de sigur. Am avut o singură accidentare pe parcursul zilei de astăzi, dar nu a fost din cauza unei mașini, ci din cauza neatenției. (...) Vin regulat și cei de la Poliția Rutieră și cei de la Poliția Locală, și cei de la Jandarmerie să vadă dacă totul se desfășoară în condiții bune. Cei de la Salvamont ne sunt alături non-stop. Nu este vorba despre cum să reziști 24 de ore, ci ai la dispoziție 24 de ore în care îți faci strategia cum vrei. Unii au dat multe ture dimineața și au mers acasă și apoi au revenit. Anul trecut echipa care a ieșit pe locul doi a mers constant, cu o viteză destul de mică, dar pe timpul nopții. Ideea asta cu 24 de ore constă în faptul că poți fi un ciclist cu mai puțină experiență, dar totuși poți să câștigi dacă ești perseverent și în ritmul tău stai 24 de ore. Pe timpul nopții se circulă mai ușor pentru că nu sunt mașini și nu este atât de cald”, a punctat Csanád Birtalan. 

„Avem voluntari care de 24 de ore n-au mai fost acasă, au lucrat non-stop”

Inițiatorul evenimentului, Lászlóffy Lóránd de la Fitness Tribe ne-a spus că este foarte mulțumit de rezultatele echipelor și că treptat evenimentul începe să capete contur, iar lucrurile care odată păreau imposibile, s-au întâmplat anul acesta, nu fără ajutorul voluntarilor dedicați. 

„Cu cele 13 echipe anul acesta am depășit numărul turelor făcute anul trecut cu 18 echipe. Deci au fost făcute 176 de ture în total. Ideea de a face un astfel de concurs mi-a venit anul trecut. E programul cu care măsurăm activitățile sportive, Strava, și m-am uitat puțin pe hartă și am văzut că Șugaș Băi e destul de frecventat de către cicliști și de aceea mi-a venit ideea să facem un concurs de anduranță de acest gen. La început mi se părea foarte extrem și greu de realizat. Anul trecut a fost un an în care am avut foarte multe de învățat, iar anul acesta din câte am văzut organizarea a mers mult mai ușor, dar totuși voluntarii au făcut o muncă titanică. Avem voluntari care de 24 de ore n-au mai fost acasă, au lucrat non-stop”, a adăugat Lászlóffy Lóránd. 

A doua ediție a evenimentului Șugaș 24H a fost cofinanțată de Consiliul Județean Covasna și Fundația Communitas. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.