SPORT 8 ianuarie 2019

Retrospectivă sportivă 2018

de Covasna Media | 619 vizualizări

Agenția Națională de Presă Agerpres a realizat, la finele anului trecut, o retrospectivă a evenimentelor petrecute în județul Covasna. Agerpres a afirmat că 2018 a fost, pentru județul Covasna, anul sportului, turismului și gastronomiei. Din contextul respectiv am extras informațiile de natură sportivă. Iată pe ce s-a bazat retrospectiva Agerpres și titulatura acordată, evenimentele fiind enumerate mai jos.

Multipla campioană mondială şi olimpică la gimnastică artistică Ecaterina Szabó a fost sărbătorită în luna ianuarie, la Sfântu Gheorghe, cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani, în cadrul manifestărilor organizate de Ziua Culturii Maghiare.

 Cu acest prilej, fosta gimnastă, născută în localitatea Zagon din judeţul Covasna, şi-a lansat volumul biografic "Al cincilea aparat. Szabó Kati - Vieţile mele", semnată de jurnalistul Csinta Samu. Kati Szabó trăieşte în Franţa, la Chamalieres, de mai bine de 20 de ani.

***

Un patinoar artificial acoperit, cu o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi, a fost inaugurat în luna februarie la Sfântu Gheorghe. Construit de Fundaţia Mens Sana din Miercurea Ciuc pentru "Academia de hochei pe gheaţă din Ţinutul Secuiesc", cu sprijinul Guvernului Ungariei, acesta are 1.800 de metri pătraţi, respectiv 60 lungime şi 30 lăţime, este acoperit cu un balon presostatic şi poate fi folosit atât pentru antrenamente, cât şi pentru competiţii sportive naţionale.

 Patinoarul se află în vecinătatea arenei sportive cu 3.000 de locuri din Sfântu Gheorghe inaugurată anul trecut, construită cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii.

 În luna martie a fost inaugurat oficial şi patinoarul acoperit din municipiul Târgu Secuiesc, a cărui construcţie a început în urmă cu aproape 12 ani.

 Clădirea cu trei nivele are o suprafaţă totală de 5.220 metri pătraţi şi cuprinde un teren de joc acoperit de 1.745 de metri pătraţi, vestiare, cabinet medical, cantină, bar, depozite şi o sală de conferinţă.

 Investiţia s-a cifrat la aproape 24 de milioane de lei şi a fost finalizată cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii.

***

 Echipa de baschet feminin Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe a câştigat în luna aprilie cel de-al treilea titlu consecutiv de campioană naţională şi a fost sărbătorită de comunitatea locală în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în centrul municipiului.

 ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a învins-o pe CS Municipal Satu Mare, în deplasare, în meciul al patrulea al finalei Ligii Naţionale. 

***

Patru membri ai Asociaţiei "Sepsi SIC Outland Expedition" şi Asociaţiei "Secui la înălţime" din Sfântu Gheorghe au făcut în luna aprilie o călătorie în Africa, traversând continentul african de la Nord la Sud cu două maşini de teren. Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László şi Tulit Zsombor au parcurs în total peste 15.700 de kilometri, tranzitând zece ţări din partea estică a continentului african, respectiv Egipt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Regatul Eswatini (Swaziland) şi Africa de Sud, de la Cairo la Capetown.

 Aceştia intenţionează, pe viitor, să facă ocolul Mării Negre, să traverseze Siberia şi America de Sud şi să ia cu ei şi alţi amatori de călătorii.

***

Ciclistul Bagoly Levente din Sfântu Gheorghe a încheiat pe locul al doilea Silk Road Mountain Race, una dintre cele mai dure curse de anduranţă, desfăşurată în luna august în Kârgâzstan, cursă la care au participat aproape o sută de concurenţi din toată lumea.

 Tânărul, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, a străbătut 1.725 de kilometri în 9 zile, 3 ore şi 30 de minute.

Cursa s-a desfăşurat în munţi, pe un traseu accidentat şi diferenţe mari de nivel, atingând altitudini de până la 4.000 de metri, iar conform regulamentului, concurenţii nu au putut beneficia de asistenţă din partea echipei, trebuind să se descurce cu ce au avut la ei şi cu ce au mai găsit pe traseu.

 În vara anului trecut, Bagoly Levente a terminat Transcontinental Race, desfăşurată pe ruta Belgia-Grecia, pe locul al 19-lea, lăsând în urmă 236 de concurenţi, după ce a străbătut pe două roţi 3.998 de kilometri în 12 zile, 14 ore şi 15 minute.

***

Patronul Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Diószegi László, a fost desemnat în luna decembrie "Cel mai bun conducător de club al anului 2018" în cadrul Galei Fotbalului Românesc. Acesta a dedicat premiul tuturor celor care au susţinut şi susţin echipa, începând cu antrenori şi jucători, suporteri şi sponsori.

 În cadrul Galei Fotbalului Românesc au fost premiaţi cei mai buni fotbalişti, antrenori, arbitri, comentatori şi emisiuni sportive.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.