SPORT 8 ianuarie 2020

Retrospectiva anului sportiv 2019

de Covasna Media | 1143 vizualizări

Anul sportiv 2019, unul preolimpic, ne-a adus unele satisfacții, dar și dezamăgiri din partea unor echipe și sportivi emblematici ai României. Reculul valoric pe care presa îl semnala încă de acum câțiva ani se pare că nu poate fi oprit atât de ușor, iar Jocurile Olimpice bat la ușă. În rândurile următoare vă propunem o retrospectivă a principalelor evenimente sportive petrecute în 2019. 

Ianuarie

Simona Halep a ajuns în optimile de finală ale Australian Open, primul turneu de tenis de Mare Șlem al anului, fiind eliminată de Serena Williams cu 6-1, 4-6, 6-4. Steaua București a cucerit medaliile de bronz la Cupa Europei pe echipe, la spadă, în componența: Ana-Maria Popescu, Alexandra Predescu, Greta Vereș și Raluca Sbîrcia. 

Februarie 

Perechea Irina Begu / Monica Niculescu a câştigat proba de dublu a turneului de tenis WTA de la Hua Hin, din Thailanda, învingând în finală cuplul ruso-chinez Ana Blinkova / Yafan Wang cu 2-6, 6-1, 12-10. La Doha (Qatar), Simona Halep a ajuns până în finală, unde a fost învinsă de belgianca Elise Mertens, în trei seturi, cu 3-6, 6-4, 6-3.

Martie 

Cel mai bun rezultat al sportivilor români la Campionatele Europene de atletism în sală de la Glasgow  a fost locul 5 obţinut de Alina Rotaru, în finala probei de săritură în lungime, cu rezultatul de 6,64 m. Ana-Maria Popescu a câştigat Grand Prix-ul de spadă de la Budapesta. În finală, ea a învins-o pe Young Mi Kang din Coreea de Sud cu 15-7. Apoi, România a cucerit două medalii la Campionatele Europene de tir pe distanţa de 10 metri, desfăşurate în Croaţia. Laura Coman a câştigat medalia de aur în proba de puşcă aer comprimat, 10 metri. La aceeaşi disciplină, echipa feminină a României a terminat pe locul 3.

Aprilie 

Bilanţ excelent pentru România la Campionatele Europene de haltere de la Batumi, din Georgia, unde sportivii tricolori au obţinut 14 medalii, dintre care șase de aur. La Europenele de lupte de la Bucureşti, România a luat patru medalii. La feminin, Kriszta Incze a câştigat argintul la 65 de kg, iar Andreea Ana a obţinut bronzul la 55 de kg. La masculin, stilul greco-romane, Florin Tiţa a cucerit medalia de argint la 55 de kg, iar Alin Alexuc Ciurariu şi-a adjudecat bronzul la 130 de kg. Apoi, echipa feminină de tenis a României a jucat, la Rouen, semifinala competiţiei Fed Cup împotriva Franţei, dar a pierdut cu 3-2. Partida a avut loc de Paștele Catolic și a însemnat o performanță, calificarea în semifinalele Fed Cup, egalată după mai bine de patru decenii. La Europenele de gimnastică de la Sczeczin (Polonia), delegația tricoloră nu a obținut nicio medalie. 

Mai 

Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au câştigat proba de dublu a turneului de tenis ATP Masters 1.000 de la Madrid. Tot la Madrid, la simplu feminin, Simona Halep a ajuns până în finală, unde a fost învinsă de olandeza Kiki Bertens cu 6-4, 6-4. Echipa de handbal masculin CSM Bucureşti a câştigat Cupa Challenge. În finală, formaţia română a învins gruparea portugheză Madeira Andebol după 22-22 în tur şi 26-20, acasă, în manşa a doua. La Cupa Challenge nu participă echipele de club din mai multe țări puternice din Europa. În campionatul de fotbal al României s-a impus CFR Cluj-Napoca, pentru a doua oară consecutiv, după o revenire spectaculoasă pe banca tehnică a lui Dan Petrescu. Cupa României a revenit în premieră echipei antrenate și patronate de Gheorghe Hagi, Viitorul Constanţa, care a dispus, în finală, de Astra Giurgiu, cu 2-1, la Ploiești. 

Iunie

Echipa de fotbal Steaua București a ratat a doua oară consecutiv de la reînființare promovarea în Liga a III-a. Militarii au cedat în play-off-ul bucureștean contra celor de la Carmen cu 1-0, în Regie, incidente nedorite fiind provocate la final de meci de suporteri. În liga secundă la fotbal au promovat trei echipe cu tradiție: Gloria Buzău, Rapid și CSM Reșița. Simona Halep nu și-a putut apăra titlul la Roland Garros, pe zgura pariziană, fiind eliminată de americanca Amanda Anisimova (17 ani), în sferturile de finală. Echipa națională a României s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal tineret sub 21 de ani, desfășurat în Italia și San Marino. În grupe, elevii lui Mirel Rădoi au învins Croația cu 4-1 și Anglia cu 4-2, remizând contra Franței, 0-0. În semifinale ne-a învins Germania cu 4-2. Tricolorii mici au cucerit medaliile de bronz și au obținut, implicit, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. La Minsk (Belarus) au avut loc Jocurile Europene de vară, România cucerind zece medalii. Laura Coman la pușcă aer comprimat 10 metri, dar și canoiștii Victor Mihalache/Cătălin Chirilă la 1000 de metri au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. Medaliile de argint au fost aduse de jucătorii de tenis de masă Bernadette Szőcs și Ovidiu Ionescu la dublu mixt, echipa feminină de tenis de masă și gimnaștii Andreea Bogați/Dacian Barna, la proba aerobică dublu mixt. Medaliile de bronz îi au ca autori pe Incze Kriszta lupte feminin categoria 62 de kg, Daniela Poroineanu, Anda Vâlvoi și Alina Păunescu toate la probe de sambo, la care se adaugă și performanța obținută la proba de grup, la gimnastică aerobică. 

Iulie 

Viitorul Constanţa a câştigat Supercupa României la fotbal după ce a trecut de campioana en titre, CFR Cluj-Napoca, scor 1-0, într-un joc disputat tot la Ploieşti. Pentru prima dată, un sportiv din România a câştigat, la simplu, la Wimbledon, puternicul turneul de tenis de pe iarba londoneză. Simona Halep a trecut categoric, în finală, de sportiva americană Serena Williams. Scorul final a fost un simetric 6-2, 6-2. A avut loc o nouă ediție a Openului feminin de tenis de la Bucureşti, la care s-a impus Elena Rybakina, din Kazahstan, care a trecut de românca Patricia Ţig, revenită după doi ani de absență în circuit, cu 6-2, 6-0 în finală. La Campionatele Mondiale de scrimă de la Budapesta, sportiva română Bianca Pascu a obţinut medalia de bronz în proba individuală de sabie. Frontiera Tomis Constanța a cucerit Cupa României la oină, finala competiției fiind programată în nocturnă, în comuna constănțeană Cumpăna. 

August

Perechea compusă din tenismenii Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer a ratat câştigarea turneului ATP de la Washington. Cuplul româno-olandez a fost învins în finală de perechea formată din sud-africanul Raven Klaasen şi neo-zeelandezul Michael Venus cu 3-6, 6-3, 10-2. La Szeged, în Ungaria, au avut loc Campionatele Mondiale de kaiac-canoe, delegația tricoloră ratând podiumurile. Cea mai bună clasare a fost reuşită de Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă, care au ocupat locul 5 în finala probei de canoe dublu pe distanţa de 1.000 de metri, obținând astfel calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio. Stelista Lăcrămioara Perijoc la Campionatele Europene de box feminin de la Madrid, a devenit campioană continentală. România a organizat, la Bascov, Campionatele Mondiale de kaiac-canoe pentru juniori și tineret. 

Septembrie

La Campionatele Mondiale de canotaj de la Linz (Austria), România a cucerit două medalii de argint, prin echipajul de dublu vâsle feminin, compus din Nicoleta Bodnar şi Simona Radiş,  şi cel de patru rame masculin, format din Mihaiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari. Şapte dintre ambarcațiunile României au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio, iar altele, printre care și cele regină de 8+1, masculin și feminin, vor evolua în recalificările olimpice de la Lucerna (Elveția). Selecţionata feminină de tenis de masă a României a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene pe echipe de la Nantes, din Franţa, după ce a învins Portugalia cu scorul de 3-0, în finală. Punctele au fost aduse de Bernadette Szőcs, Daniela Dodean Monteiro şi Elizabeta Samara. România şi-a trecut în palmares al cincilea său titlu continental. Alina Vuc a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de lupte de la Nur-Sultan, din Kazahstan, la categoria 50 de kg, calificându-se, grație acestei performanțe, la Jocurile Olimpice. Frontiera Tomis Constanța și-a păstrat titlul național la oină, iar Federația Română de Oină a ajutat forul similar din India pentru organizarea primului campionat național din această țară, cu 20 de echipe participante.

Octombrie 

În Qatar s-au desfăşurat, Campionatele Mondiale de atletism. România a participat cu 10 atleţi, dar nu a câştigat nicio medalie. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de Alin Firfirică, locul patru la aruncarea discului, el calificându-se pentru Jocurile Olimpice. Au urmat Mondialele de gimnastică de la Stuttgart (Germania). Echipele României au ratat din nou calificarea la Jocurile Olimpice. Sigurul rezultat notabil a fost cel al lui Marian Drăgulescu, care a ocupat locul 4 în finala de la sărituri. El va merge la Jocurile Olimpice de la Tokio, în concursul individual de sărituri. La feminin, România va fi reprezentată în Japonia de Maria Holbură, la individual compus. Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer au câştigat finala probei de dublu din cadrul turneului ATP de la Basel. Simona Halep și Horia Tecău vor reprezenta România și la Jocurile Olimpice. La Jocurile Mondiale Militare de la Wuhan (China) delegația României, alcătuită din sportivi de la Steaua sau militari din unitățile operative, a obținut cel mai bun palmares din istorie, întorcându-se acasă cu nouă medalii: una de aur, patru de argint şi patru de bronz. Aurul a fost cucerit de atletul Alin Firfirică, la aruncarea discului, medaliile de argint au fost obţinute de Ana-Maria Popescu la spadă, Andreea Chiţu la judo (cat. 57 kg), Andrei Dukov la lupte libere (57 kg), Suzana Georgiana Şeicariu la lupte libere (cat. 57 kg), iar cele de bronz de Eugen Valentin Patru tir cu arcul olimpic pentru sportivi cu dizabilităţi, Claudia Nechita la box (cat. 57 kg), Adrian Buhaniuc la box (91 kg) şi Ionuţ Alin Zincă la orientare.

Noiembrie 

Scrimera română Ana-Maria Popescu a câştigat etapa de Cupă Mondială la spadă de la Tallinn, din Estonia. Ea a învins-o în finală pe rusoaica Violetta Kolobova, cu 15-13. Oraşul chinez Putian a găzduit finala Cupei Mondiale la tir. Printre protagonistele competiţiei s-a aflat şi sportiva română Laura Coman, care a câştigat medalia de bronz în proba de puşcă aer comprimat 10 metri. Apoi, echipa de fotbal a României a ratat calificarea directă la Euro 2020, după ce a fost învinsă la Bucureşti de echipa Suediei cu 2-0. A urmat jocul cu Spania, de la Madrid, pierdut cu 5-0. Din grupa F a preliminariilor s-au calificat la Europene Spania şi Suedia. Ultima şansă a României de a mai ajunge la întrecerea continentală din vara anului viitor este barajul din Liga Naţiunilor. În semifinala barajului, elevii antrenorului Mirel Rădoi vor întâlni, în martie, în deplasare, Islanda. În Japonia s-a disputat turneul final al Cupei Mondiale la rugby, de unde naționala României a absentat, calificarea fiind pierdută în birouri, după nerespectarea procedurilor regulamentare de naturalizare a unor sportivi din Pacific. A fost prima Cupă Mondială din istorie fără naționala României la start. Steaua a cucerit Cupa României la rugby, după o finală cu Timișoara Saracens, desfășurată la Brașov. Echipa națională feminină de baschet 3X3 a României a obținut calificarea la Jocurile Olimpice.

Decembrie 

Primul eveniment a fost calificarea echipei de handbal masculin Dinamo Bucureşti în play-off-ul Ligii Campionilor, după ce a trecut de faza grupelor fără înfrângere. Campionii români vor juca împotriva echipei portugheze Sporting Lisabona, încercând revanșa după ce în ediția trecută au fost eliminați, în aceeași fază, de Sporting. La feminin, CSM București și SCM Rm. Vâlcea au acces în grupele principale ale Ligii Campionilor, însă cu punctaje care nu le conferă statut de favorite. Handbalul feminin a programat Campionatul Mondial din Japonia, echipa României clasându-se pe un modest loc 12. Tricolorele vor lupta în turneul de calificare la Jocurile Olimpice, iar Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună handbalistă a lumii. Corona Brașov a fost exclusă din cupele europene și din Liga Națională de handbal feminin, pentru folosirea unor metode neregulamentare de refacere. Din acest motiv, patru jucătoare de bază au absentat din naționala prezentă la Mondial CFR Cluj-Napoca a realizat cea mai mare performanţă a fotbalului românesc la nivel de cluburi din ultimii ani. Campionii României au ocupat locul 2 în grupa E a Ligii Europa şi s-au calificat în 16-imile de finală unde vor întâlni, în februarie, echipa spaniolă FC Sevilla. Robert Glință a cucerit medalia de bronz la proba de 100 metri spate la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 metri) de la Glasgow, iar la Campionatele Europene de rugby pe zăpadă, de la Moscova, România a cucerit două medalii: argint la băieți și bronz la fete. Frontiera Tomis Constanța a cucerit și titlul național la oină în sală. Echipa națională de hochei pe gheață a României a câștigat turneul preolimpic preliminar de la Brașov, avansând pentru etapa a treia a calificărilor pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022. Echipajul feminin de bob 2 al României a câștigat trei runde din Cupa Europei și a terminat anul pe prima poziție în clasamentul competiției continentale. 

Calendarul principalelor evenimente sportive din 2020:

9-20 ianuarie, Jocurile Olimpice de iarnă tineret, Lausanne (Elveția);

9-16 mai, Jocurile Invictus, Haga (Olanda)

12 iunie – 12 iulie, Campionatul European de fotbal;

24 iulie – 9 august, Jocurile Olimpice de vară, Tokyo (Japonia);

17-23 august, Jocurile Mondiale Militare ale Cadeților, St. Petersburg (Rusia);

25 august – 6 septembrie, Jocurile Paralimpice de vară, Tokyo (Japonia). 

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.