SPORT 12 octombrie 2018

Raliul Sibiului 2018 aduce titlul clasei 7 pentru Csongor Szabó

de Covasna Media | 693 vizualizări

După un sezon cu 7 etape desfășurate pe asfalt și macadam, Campionatul Național de Raliuri s-a încheiat weekendul trecut pe probele speciale de asfalt din județul Sibiu, acolo unde a avut loc ultima competiție a anului. Raliul Sibiului s-a desfășurat pe o lungime de peste 120 de kilometri cronometrați, fiind evenimentul unde s-au decis multe podiumuri finale de sezon, printre care și cel al clasei 7, acolo unde echipajul Sonic Motorsport format din Csongor Szabó și Rareș Fetean a luptat pentru titlul categoriei.

După startul festiv care a avut loc în Piața Mică din Sibiu, sub privirile unui public numeros, curios și dornic să vadă mașinile de concurs de aproape, raliul urma să debuteze în forță, cu o zi lungă și dificilă. Cu 2 probe speciale pe Transfăgărășan, atât în urcare cât și în coborâre, raliul a început conform planului pentru Csongor și Rareș, cei doi reușind un parcurs sigur, fără să își asume riscuri, ocupând la mijlocul primei zile de concurs prima poziție în clasamentul clasei 7 și locul secund în categoria mașinilor cu tracțiune față.

După o scurtă vizită în service, echipajul Sonic Motorsport s-a îndreptat către proba „Dobârca“, parcursă de două ori, la lumina farurilor suplimentare. Dificilă, cu mult pietriș pe drum și alunecoasă, speciala a fost o provocare pentru echipaj, care și-a continuat parcursul sigur, terminând prima zi de concurs în fruntea clasei 7 și pe locul al treilea în clasamentul 2RM, la doar 0,1 secunde de locul secund. „Am avut o primă zi bună, în care puteam categoric să fim mai rapizi, dar am ales să parcurgem probele într-un ritm sigur, prin care să ne îndeplinim obiectivul principal - titlul clasei 7“ a spus Csongor în ultimul service al zilei.

Ziua a doua de concurs a programat 6 probe speciale: câte două treceri pe „Nucet“, „Nou Român“ și „Chirpăr“ - probe scurte, pe care Csongor și Rareș au avut un parcurs bun, reușind să crească diferența între urmăritorii din cadrul clasei 7, având un avans confortabil la finalul zilei de concurs. De asemenea, ritmul bun de pe probe și decizia de a mări viteza în situațiile confortabile a readus echipajul pe locul secund în clasamentul mașinilor cu 2 roți motrice: „Continuăm la Sibiu cu același ritm constant pe care l-am avut întreg raliul și până în prezent totul merge perfect, conform planului. Ocupăm podiumuri în ambele clasamente unde ne luptăm și suntem foarte mulțumiți de parcursul nostru până în prezent. Totul se va decide duminică“ a declarat Csongor la finalul zilei de sâmbătă.

Ultima zi de concurs a Raliului Sibiului 2018 a programat două probe lungi, urcarea și coborârea spre și dinspre stațiunea Păltiniș, dar și superspeciala din orașul Sibiu, acolo unde fanii s-au aflat în numere mari pentru a susține echipajele. Csongor Szabó și Rareș Fetean au pornit cu același ritm pe urcarea dintre Rășinari și Păltiniș și au reușit să își mențină locurile în clasamente, în ciuda faptului ca rivalii erau mai rapizi. Pe coborâre situația a fost puțin diferită: suferind din cauza supraîncălzirii anvelopelor de concurs, echipajul Sonic Motorsport a pierdut secunde prețioase și a retrogradat pe locul 4 în clasamentul mașinilor cu 2 roți motrice, dar și-a menținut poziția de lider în cadrul clasei 7.

Astfel, la finalul raliului, Csongor Szabó și Rareș Fetean obțin o nouă victorie în cadrul clasei 7 și devin astfel câștigători ai categoriei în 2018, după o luptă care s-a desfășurat până pe ultimii kilometri cronometrați ai sezonului. Cu locul 4 în categoria mașinilor cu 2 roți motrice, echipajul Sonic Motorsport ratează podiumul anual în această categorie la o diferență de doar câteva puncte, fiind o performanță pe care cei doi ar fi realizat-o în premieră. „A fost un sezon lung și cu de toate: am avut parte de evoluții perfecte, de rezultate foarte bune, de greșeli care ne-au costat, dar și de ghinion. Per total, suntem mulțumiți de 2018, de progresul pe care l-am făcut și de faptul că am fost competitivi în clasamentul mașinilor cu 2 Roți Motrice, ceva ce doar ne doream la începutul anului, dar nu știam dacă vom și reuși. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne-au susținut în acest an, începând cu partenerii, echipa tehnică, prietenii, fanii și tuturor celor care ne-au fost alături. Fără voi nu eram aici!“ a încheiat Csongor Szabó.

Pe lângă lupta de pe probele speciale, echipajul și-a propus la Raliul Sibiului să susțină o cauză umanitară, dedicată unei fetițe de doar trei ani și jumătate care se confruntă cu o problemă medicală complicată: paralizie cerebrală. Adela se luptă de la 6 luni cu terapia și cu recuperarea, având în acest moment o șansă la o recuperare mai bună dacă va urma o intervenție chirurgicală în SUA, în decembrie. Cum costurile sunt foarte mari pentru familie, echipajul încurajează sportivii și fanii să doneze pentru Adela și în perioada următoare, orice ajutor fiind binevenit.

Donațiile se pot face pe campania pornită pe Facebook - https://www.facebook.com/donate/221624335165265/ sau în unul din conturile de mai jos (pe numele Florentina Negoiță):

RON - RO63BTRL00801201526071XX

EUR - RO12BTRL00804201526071XX

USD - RO46BTRL00802201526071XX

În 2018, echipajul Csongor Szabó – Rareș Fetean este susținut de Ferroli Romania, Brenntag, Szaboek, Instal Dac, Instal Carpatica, AMK Impex, Auto - Bogyo, Gother Service și partenerii media Observatorul de Covasna, RallyMax şi We Radio.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.