SPORT 3 noiembrie 2016

Probleme cu inaugurarea noii arene sportive din Sfântu Gheorghe

de Observatorul de Covasna | 2055 vizualizări

Inaugurarea Sepsi Arena ar putea avea loc mai târziu decât termenul anunţat

Anunțată pentru luna noiembrie, inaugurarea noii arene sportive multifuncționale din Sfântu Gheorghe, o investiție de 19 milioane de euro, s-ar putea amâna. Autoritățile locale au probleme cu furnizarea definitivă a energiei electrice, necesară pentru funcționarea instalației electrice și nu numai, pentru arena cu 3000 de locuri.

Îl abordasem pe administratorul orașului pentru a vorbi despre terenul de hochei din Sepsi Arena și, cu această ocazie, ne-a declarat: „Sala de sport actuală care se va preda, sperăm anul acesta, nu se poate transforma într-o sală acoperită pentru hochei”. Spusele sale ne-au pus pe gânduri, așa că l-am întrebat dacă a rămas ca termen luna noiembrie.

„Și acum luna noiembrie este target-ul, dar ne-am complicat cu alimentarea cu gaz și curent, cu autorizările, procedurile, avizările. Se pare că suntem pe șine cu realizarea conductei de gaz și se poate respecta acest termen. În ceea ce privește alimentarea cu curent normal și nu de șantier - care după specialiști nu are parametri normali pentru a funcționa toată instalația de sunet, încălzire și iluminat - aici autorizarea și avizarea și execuția acestor lucrări de anul trecut tot trenează. Trenează pentru studiu de soluție și achizițiile publice, găsirea partenerului care să facă studiu de soluție, pe urmă cine să facă studiu de fezabilitate... Din acest punct de vedere pot să vă spun din moment ce societatea de gaze (...) a spus că acest consumator va consuma destul de mult gaz, cât merită să facă investiția, societatea de electricitate n-a fost de această părere, zicând: eu îți permit dacă îmi dau o soluție tehnică bună și finanțați voi (...) alimentarea la poartă’”, ne-a răspuns Czimbalmos.

„Sunt câteva probleme în ceea ce privește alimentarea definitivă a arenei de sport cu energie electrică. Furnizorul este Electrica SA. Dar eu cred și sper că nu poate să fie asta o problemă (...) Important e ca totul să fie gata și totul să fie din toate punctele de vedere ok și perfect”, ne-a declarat și primarul municipiului, Antal Arpad.

- Clar este că în luna asta nu mai vedem inaugurată Sepsi Arena…

- Nu știu (...). Cu siguranță vă vom anunța“, ne-a răspuns, diplomat, primarul, adăugând, că, în ceea ce privește restul lucrărilor, arena este gata în proporție de 95-97%.

Va fi teren de hochei la Sepsi Arena?

Cum scriam și mai sus, am contactat inițial autoritățile pentru a afla mai multe despre soarta terenului de hochei, în contextul în care în primăvară, Compania Națională de Investiții, cea care a finanțat construirea Sepsi Arena, scria Federației Române de Hochei că patinoarul proiectat este unul de agrement. Dimensiunea patinoarului era, potrivit adresei CNI de 31x51 metri, or pentru un patinoar omologat, care să găzduiască meciuri profesioniste, e necesară o suprafață de 30x60 metri. „Pentru noua soluție de patinoar profesionist, costurile suplimentare sunt de cca 5.240.000 lei exclusiv TVA. Totodată, pentru aprobarea acestei  soluții de patinoar este necesară o nouă avizare de la MDRAP, situație care implică sistarea lucrărilor pe o durată de 6-8 luni“, se arăta în adresa CNI. „Ni s-a cerut părerea despre această sală, iar la dimensiunile pe care mi le dăduseră dânşii (Primăria Sfântu Gheorghe - n.red.) în prima fază, le-am zis că noi nu putem să omologăm un patinoar care are 50 de metri lungime, pentru că nu este conform cerinţelor Federaţiei Internaţionale. Acel patinoar, dacă va fi construit pe dimensiunile respective, va fi construit numai pentru agrement. Bineînţeles şi echipele de juniori se pot antrena pe acel patinoar, dar competiţii nu se pot desfăşura şi nici nu se pune problema de competiţii pentru campionatele naţionale de U16, U18, U20 sau seniori“, ne-a declarat Alexandru Hălăucă, secretar general al Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG). „În ultima perioadă iar am fost întrebați de domnii de la Ministerul Sportului, cărora le-am trimis hârtiile trimise la Compania Națională de Investiții și la Consiliul Local. Le-am spus celor de la minister că în asemenea condiții, cu suprafață de 50 de metri, noi nu putem să omologăm“, ne-a mai spus reprezentantul FRHG.

„În caietul de sarcini și contractul inițial figurează un teren de hochei de agrement, de genul terenurilor pe care le amplasăm iarna în aer liber, pe pardoseală existentă cu o izolație corespunzătoare s-ar fi putut și se poate monta acest teren de hochei de gheață provizoriu de agrement care peste două săptămâni se poate desface și rămâne teren de sport (...) Așa cum ați spun dumneavoastră (...) nu are dimensiunea cerută de regulamentele acestor campionate“, ne-a detaliat Czimbalmos.

„Între timp, cei care activează în domeniul hocheiului, ne-au sugerat să schimbăm în mers (...) astfel încât să cerem Companiei Naționale de Investiții să pună din fabricație un teren (...) cu dimensiuni și calități pentru campionate și competiții de hochei. Acest lucru, după mai multe scrisori, tratative la CNI nu s-a putut include în investiție, pentru că nu era investiția inițială, banii sunt alocați pentru un teren de agrement mai simplu, nu se poate finanța.

Până la urmă sala de sport cea mare nu va putea fi utilizată pentru jocul de hochei, sunt șanse ca prin alte finanțări să se poată monta un teren de hochei în aer liber de dimensiuni normale“, ne-a mai zis Czimbalmos.

Vom avea patinoar mobil, pe cheltuiala unei fundații

„Federația Română de Hochei nu are absolut nicio treabă cu ceea ce se întâmplă în acest moment în Sfântu Gheorghe (...). Față de proiectul inițial trebuiau făcute niște mici modificări pentru ca să fie totul așa cum a cerut federația, dar acest lucru s-a întâmplat. În acest moment, nu există niciun impediment, nici tehnic și nici financiar ca să avem hochei în municipiul Sfântu Gheorghe“, ne-a spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

„Există o asociere între primăria municipiului Sfântu Gheorghe și Fundația Mens Sana prin care aceasta ne oferă gratuit un teren de hochei de mărime standard, omologat de Federația Internațională de Hochei, care poate fi amplasat și în interiorul arenei sportive și în exterior, urmând ca anul viitor, ori din buget propriu, ori de la această asociație, să primim un balon cu care va fi acoperit acest teren (...). Avem o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, poate domnul Czimbalmos nu știa că dânsul nu e consilier“. Primarul ne-a indicat HCL 277/13.10.2016, însă, hotărârea nu este încă arhivată pe site-ul primăriei.

„Fundaţia Mens Sana susţine amenajarea unui patinoar mobil la Sfântu Gheorghe, după ce declaraţia de intenţie a fundaţiei pentru amenajarea şi întreţinerea patinoarului a fost aprobată de Consiliul Local. Primarul  Antal Árpád a declarat că în colaborare cu Academia Secuiască de Hochei vor realiza patinoarul în timp record. Fundaţia asigură toată investiţia, iar consiliul local promite să asigure paza şi funcţionarea patinoarului în perioada 31 martie-1 septembrie în următorii zece ani. „Această declaraţie de intenţie este necesară pentru ca Fundaţia Mens Sana să poată începe derularea  investiţiei de o jumătate de milion de euro“, a spus edilul, potrivit unei știri din 18 octombrie, preluate de punctul.ro de la Szekely Hirmondo.

Anii ‘80, perioadă de glorie a hocheiului din Sfântu Gheorghe

Potrivit adresei Federației Române de Hochei pe Gheață, scrisă ca răspuns către CNI, „Sfântu Gheorghe este un oraș cu tradiție în furnizarea de jucători de hochei pe gheață, a căror valoare i-a adus în loturile reprezentative ale României, până în 1990, an în care hocheiul din acest oraș a fost trecut în plan secund“. „Din 1975, Unirea Sfântu Gheorghe a promovat în divizia A, alături de echipe ca cea din Miercurea Ciuc și Steaua. Din 1975 până după 1990 am activat în divizia A“, povestește Dumitru Iordan, care a lucrat ca antrenor al echipei alături de antrenorul principal, Mihai Flamariopol și de cel secund,  Zoltan Fogarasi. Potrivit lui Iordan, consilier personal al secretarului general FRHG, echipa locală de hochei pe gheață și-a încetat activitatea în 2003.

Iulia Drăghici, Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Livius, 13 ianuarie 2017
Nu va fi inaugurata in perioada urmatoare... campania electorala a trecut..
R, 4 noiembrie 2016
altii sint de vina, intotdeauna...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.