Poveste inedită cu surorile Török
Handbalul a fost întotdeauna, la Sf. Gheorghe, un sport foarte iubit și productiv din punct de vedere al performanțelor. De aceea, în această pagină, în seria ”lecturilor de vacanță”, vă propunem o poveste savuroasă despre marile handbaliste Török.
Cele două surori, Maria și Edit, au performat cu echipele de club și cu echipa națională feminină a României. Ele s-au născut la Sf. Gheorghe, într-o familie fără posibilități materiale deosebite. Maria Török a văzut lumina zilei pe 25 ianuarie 1959, iar la școală a fost remarcată de către profesorul de educație fizică și sport László Zoltán, care a început să lucreze cu ea individual, în afara orelor de curs. Astfel, ea și-a făcut apariția în echipa CSS Sf. Gheorghe, apoi la divizionara secundă Oltul Sf. Gheorghe. De menționat că, înainte de a se dedica arenelor cu semicercuri, Maria Török a practicat, alături de sora ei mai mică Edit, născută pe 16 octombrie 1964, gimnastica și atletismul.
Cele două surori au mers apoi la Bacău, fiind legitimate la echipa locală Știința, dar urmând, în paralel, cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport. Maria s-a căsătorit în urbea bacoviană cu fotbalistul Florin Verigeanu, preluând și numele acestuia.
În 1982, după terminarea studiilor universitare, celebrul antrenor de handbal Constantin Pilică-Popescu a descins la Sf. Gheorghe cu intenția de a o transfera la echipa Chimistul Rm. Vâlcea. Tratativele s-au purtat în casa familiei Török, cu Maria pe post de translator, deoarece părinții ei nu înțelegeau prea bine limba română. În cele din urmă, delegația vâlceană a scos un teanc de bancnote și le-a oferit drept sumă de transfer. Tatăl celor două surori a solicitat, conform mărturiei lui Constantin Pilică-Popescu, ca suma, în jur de 4 salarii ale titratului antrenor, să fie numărată în limba maghiară, de mai multe ori, deoarece nu văzuse vreodată atâția bani la un loc.
Surorile Török, plus fotbalistul Florin Verigeanu, au primit angajamente la Rm. Vâlcea. Cu Chimistul, predecesoarea mult mai cunoscutei Oltchim, surorile Török au devenit campioane naționale în 1984, dar marile lor trofee sunt câștigarea Cupei EHF în 1984 și 1989, respectiv Supercupa Europei în 1989.
Ambele au strâns sute de selecții în echipa națională a României, marcând sute de goluri pentru tricolor.
După 1990, drumurile lor s-au despărțit, fiecare luând drumul străinătății. Maria a mers în Spania, la Valencia sau Alicante, câștigând două titluri naționale. Edit a mers în Austria, la celebra Hypo Niederöstereich Viena, cu care a câștigat campionatul Austriei, Cupei Austriei și Cupa Campionilor Europeni, de patru ori consecutiv, din 1992 până în 1995. Edit Török a mai jucat, cu echipa de club, o finală de Cupa Campionilor Europeni, pierdută în 1996.
Ea a fost naturalizată și a jucat pentru naționala Austriei, bifând și o prezență la Jocurile Olimpice de vară, ediția Barcelona 1992.
Maria Török a jucat pe postul de coordonator, fiind declarată feblețea lui Constantin Pilică-Popescu care spunea că nu se știe dacă se va mai naște o handbalistă de talentul acesteia. Edit Török este și ea propusă pentru podiumul all-time al handbalului feminin din România, specialiștii plasând-o pe un onorant loc 3 în ierarhia celor mai bune jucătoare ale noastre din toate timpurile.
Sperăm că v-a făcut plăcere să citiți (sau să recitiți) această poveste a unora dintre cele mai mari sportive cu origini covăsnene, contribuția lor la performanțele handbalului românesc fiind una axiomatică.
Sursa foto - Adevarul.ro
Cristian Frisk