Planuri pentru reînvierea hocheiului pe gheaţă la Sfântu-Gheorghe
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri că acest parteneriat vizează reabilitarea patinajului, în vreme ce, pe termen mediu, se doreşte înfiinţarea unei echipe de hochei. În plus, parteneriatul pre vede şi construirea în următorii ani – cu aportul FRHG şi a Com paniei Naţionale pentru Investiţii (CNI) -a unui patinoar la Sfântu-Gheorghe, tocmai pentru ca să existe o bază materială solidă pentru susţinerea hocheiului pe gheaţă. ...
Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, Clubul de Hochei Fenestela 68 şi Primăria Sfântu-Gheorghe au demarat un parteneriat prin care intenţionează să reintroducă în municipiu hocheiul pe gheaţă.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri că acest parteneriat vizează reabilitarea patinajului, în vreme ce, pe termen mediu, se doreşte înfiinţarea unei echipe de hochei. În plus, parteneriatul pre vede şi construirea în următorii ani – cu aportul FRHG şi a Com paniei Naţionale pentru Investiţii (CNI) -a unui patinoar la Sfântu-Gheorghe, tocmai pentru ca să existe o bază materială solidă pentru susţinerea hocheiului pe gheaţă. Preşedintele Clubului de Hochei Fenestela 68, Miklos Ervin, a declarat că parteneriatul a pornit de la dorinţa de a oferi tinerilor din municipiu şansa de a practica hocheiul pe gheaţă, în condiţiile în care oraşul nostru a avut cândva o tradiţie în acest sens, aici existând o echipă puternică de hochei pe gheaţă, cu ani în urmă. Alături de atragerea tinerilor către patinaj şi hocheiul de gheaţă, se urmăreşte totodată punerea unei baze pentru formarea unor echipe de copii şi juniori şi includerea municipiului Sfântu-Gheorghe în circuitul hocheistic din România, pentru ca proiectul construirii unui patinoar prin CNI (prin programul „Patinoare pentru România”) să poată fi materializat.
Cursuri de înaltă clasă
Miklos Ervin spune că parteneriatul celor trei entităţi îşi doreşte iniţierea proiectului la un nivel ridicat, în sensul de a forma tineri bine pregătiţi în hocheiul pe gheaţă prin asigurarea unor cursuri la o calitate înaltă, la Sfântu Gheorghe existând deja cerere în privinţa practicării hocheiului de gheaţă. Partenerii proiectului consideră că cele două patinoare artificiale aflate în proprietatea Primăriei Sfântu-Gheorghe (cel de la Stadionul Mic din Simeria şi cel din zona străzilor Nicolae Iorga – Crângului) pot constitui un punct de plecare, prevăzând că acestea vor putea fi folosite, fără pro bleme, în următoarele două luni. Pentru activitatea de patinaj şi hochei pe gheaţă, care va consta în predarea unor cursuri practice, au fost cooptaţi deja foşti practicanţi ai hocheiului pe gheaţă din Sfântu-Gheorghe. Prin intermediul FRHG, vor fi aduşi la Sfântu Gheorghe profesori alături de care se vor stabili liniile definitorii ale cursurilor, urmând ca părinţii care îşi vor trimite copiii la cursuri să primească dovezi ale muncii cu profesionişti. „Vom lucra cu 25- 30 de copii, urmând ca biletul de participare la curs să coste 5 lei, pe parcurs instructorii urmând să facă o selecţie a 15-20 de copii, cu care vom participa la o primă competiţie naţională, încă din acest sezon”, a mai precizat Miklos Ervin.
Investiţii în patinoare
Înţelegerea cu Primăria Sfântu Gheorghe cuprinde asigurarea gheţii pe cele două patinoare şi asumarea proiectului, deşi în cursul anului 2009 nu va trebui să contribuie din punct de vedere financiar. Dincolo de impunerea unui preţ de intrare la cursuri, cei trei parteneri nu au identificat, încă, o altă modalitate de finanţare a activităţii pe care vor să o iniţieze, susţinând că nu se doreşte neapărat desfăşurarea unei „activităţi profitabile”, aceasta fiind în primul rând în interesul comunităţii. În ceea ce priveşte dotările necesare practicării hocheiului pe gheaţă, se vor asigura căşti pentru fiecare participant la curs, în hocheiul pe gheaţă existând un grad de risc ridicat în ceea ce priveşte accidentarea. Deşi nu există încă o dotare puternică din punctul de vedere al echipamentelor complete pentru hocheiul pe gheaţă, sunt totuşi, deocamdată, 15 astfel de echipamente disponibile în prezent. Preşedintele FRHG, Tanczos Barna, consideră că viitorul patinajului şi al hocheiului pe gheaţă îl constituie programul implementat de CNI, „Patinoare pentru România”, elaborat pe structura programului referitor la construcţia sălilor de sport, care prevede nu doar construirea de patinoare noi ci şi finalizarea celor începute deja. În cadrul acestui program, se urmăreşte în 2009 preluarea patinoarelor din Târgu-Secuiesc, Braşov şi Cârţa, urmând ca apoi să fie finalizate, inclusiv cu construcţie de acoperişuri şi de creare a condiţiilor optime de funcţionare. Tanczos Barna a mai precizat că preţul de construcţie a unui patinoar artificial porneşte de la 2 milioane de euro, putând ajunge până la 50 de milioane de euro.
Monica Rizea