SPORT 1 octombrie 2017

Pentru noi acasă este în România

de Observatorul de Covasna | 27272 vizualizări

Un nedorit incident s-a petrecut în această seară, în tribunele Stadionului Tineretului din Brașov, cu ocazia meciului de fotbal de Liga I Sepsi OSK Sf. Gheorghe - FCSB.

După ce la stația de amplificare a arenei numele fotbaliștilor noștri au fost anunțate cu pronunție specific maghiară, galeria oaspeților a reacționat scandând „România, România”, însă fără a utiliza trivialități. Conflictul mocnit a fost aplanat însă el a fost reaprins în prima repriză, când în sectorul de peluză al fanilor roș-albaștri a fost arborat un banner cu tentă directă spre suporterii noștri. Pe acel banner, pe care îl puteți vedea și în imaginea alăturată, era înscris un slogan rasist: „Pentru voi/ Acasă nu este în România/Plecați”.

Galeria susținătoare a formației Sepsi OSK Sf. Gheorghe a scandat, ca răspuns la acest mesaj, „Ria, ria Hungaria”.

Considerăm că este o atitudine extrem de periculoasă, iar ceea ce au făcut iubitorii de fotbal din București, deplasați sub Tâmpa, dansează undeva între ridicol și absurd.

Cum adică pentru noi acasă nu este în România? Păi haideți să ne aruncăm un ochi pe harta politică, geografică administrativă, sportivă ori de altă natură a României. Pe toate regăsim, chiar în centrul țării, municipiul Sf. Gheorghe ca reședință a județului Covasna.

Sigur că pricepem tâlcul acestei fraze și înțelegem că a vrut cineva să aprindă sămânța scandalului. Numai că minunații noștri suporteri nu s-au coborât la mintea prea învolburată (poate de alcool sau de cine știe ce substanțe stupefiante) a unor suporteri care și-au dezonorat, prin această atitudine, clubul pe care îl susțin.

Suntem ferm convinși că acei care au gândit și afișat mesajul ireverențios habar nu au despre starea societății covăsnene și probabil nici nu au călcat vreodată în județul Covasna. Pentru noi este acasă România, vorbim limba română și susținem România.  

Scânteia trebuie stinsă din faşă, deoarece o posibilă dispută pe marginea unui subiect de această natură reprezintă o tensiune artificială, nebazată pe un suport real. La Sf. Gheorghe suntem în România, trăim românește, simțim românește și vorbim românește. La Sf. Gheorghe nu există dispute pe criterii etnice și nu vom tolera o astfel de atitudine pe care o vrem aspru pedepsită de către Liga Profesionistă de Fotbal, Federația Română de Fotbal, Ministerul Tineretului și Sportului ori alte instituții abilitate.

La final i-am întreba pe cei care au executat comanda de a ridica acel banner în tribună: oare Steaua ar mai fi câștigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni, bătând Barcelona în Spania, fără un mijlocaș de talia lui Ladislau Boloni? Oare gimnastica românească ar fi fost la fel de bogată fără Ecaterina Szabo?

Oare ați auzit de aceste nume? Căci de vizitat Sf. Gheorghe suntem convinși că nu v-a interesat, iar gradul vostru de informare probabil că v-a făcut să credeți că aveți nevoie de pașaport. Ei bine nu, un român poate merge în România fără pașaport, așa că vă așteptăm.

La noi acasă, în România, la Sf. Gheorghe, în județul Covasna. Noi nu ne temem să mergem la București, așa că nici voi n-aveți de ce vă teme să veniți la noi.

Cristian Frisk

Sursa foto: Facebook

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Attila Czakó, 2 octombrie 2017
Ați uitat de antrenorul Jenei Imre Emerich Jenei !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.