SPORT 19 februarie 2018

Patru covăsneni pornesc într-o expediţie transafricană

de Agerpres | 857 vizualizări

Printre obiective - escaladarea muntelui Kilimanjaro

Patru covăsneni vor pleca săptămâna viitoare într-o expediţie în Africa, ce are ca scop tranzitarea acestui continent de la nord la sud şi escaladarea muntelui Kilimanjaro (5.895 m).

Tulit Zsombor, unul dintre membrii echipajului, a declarat pentru AGERPRES că expediţia va dura peste o lună şi jumătate şi va fi făcută cu două maşini de teren.

„Expediţia transafricană KHUMBA 2018 traversează nouă ţări din partea estică a continentului african - şi anume Egipt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Africa de Sud. Ţelul nostru este ca de la Cairo, mai exact din Port Said, să ajungem până în Cape Town, parcurgând, cu două maşini de teren, aproape 16 - 17.000 de kilometri. (...) Sunt mulţi care ne îndeamnă să nu facem această expediţie care este plină de neprevăzut (...), dar noi avem mai multe expediţii la activ, deci avem ceva experienţă şi cred că o vom scoate cu bine la capăt. (...) Eu şi Szarukán László ne-am alăturat unei echipe care a mai fost în Africa şi Asia la raliuri şi credem că Debreczeni László şi Demeter László au suficientă experienţă ca să conducă expediţia şi să putem ajunge la Cape Town în 45 - 50 de zile“, a spus Tulit Zsombor.

Potrivit acestuia, cele două maşini au fost îmbarcate săptămâna trecută în portul Constanţa cu destinaţia Port Said, iar echipajul va pleca spre Egipt, cu avionul, pe 25 februarie.

„În drumul nostru de la Cairo la Cape Town o să avem şi o experienţă montană, vom opri în Tanzania şi vom urca pe Kilimanjaro. Nu ne aşteptăm la dificultăţi în ce priveşte ascensiunea, pentru că Kilimanjaro nu este nici tehnic şi nici foarte înalt, are aproape 6.000 de metri, dar nu putem trece pe lângă fără să urcăm pe vârf. (...) Expediţia va putea fi monitorizată pe internet, adică vom putea fi localizaţi cu ajutorul unui dispozitiv, deci fanii noştri vor putea să verifice zilnic unde suntem şi ce distanţă am parcurs. (...) Avem mulţi fani (...), iar după ce am postat pe internet planurile expediţiei am primit vreo patru-cinci invitaţii din Africa de Sud, din partea unor membri ai comunităţii maghiare, care ne-au invitat să trecem şi pe la ei“, a precizat acesta.

Tulit Zsombor este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară, având în palmares cele mai importante vârfuri de pe cinci continente - Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica). Anul trecut, împreună cu alţi câţiva alpinişti a efectuat o expediţie în masivul Tien Shan din Asia Centrală, atingând vârfurile Chapayev (6.100 m) şi Khan Tengri (7.010 m) şi plănuieşte ca în următorii ani să „atace“ Everestul.

În ultimii zece ani, acesta a organizat mai multe expediţii pentru alpinişti începători în Munţii Alpi.

„În expediţiile pentru începători, în special în Mont Blanc, am dus aproape o sută de persoane (...), iar următoarea expediţie va avea loc în luna septembrie. (...) Nu stă departe de mine ideea de a organiza pe viitor mai multe aventuri de genul acesta (referire la expediţia transafricană - n.r.) şi chiar de a face ocolul Pământului, eventual împreună cu familia, peste vreo patru-cinci ani când copiii vor fi mai mari“, a dezvăluit Tulit Zsombor.

Expediţia KHUMBA 2018 este organizată de Club Sportiv „Secui la înălţime“ şi Sepsi Sic Outland Expedition din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.