SPORT 11 mai 2023

„Oina din bătrâni” este a tinerilor din zona Buzaielor

de Diana Pantelimon | 8216 vizualizări

Un eveniment cu tradiție a avut loc marți, 9 mai a.c., de Ziua Națională a Oinei, în localitatea Întorsura Buzăului, și anume „Oina din bătrâni în Țara Buzaielor”. Copii și adulți laolaltă au luat parte la jocuri demonstrative și concursuri de aruncare a mingii de oină la distanță, precum și de bătaia cu bastonul a mingii de oină.

Concursul s-a desfășurat pe categorii de vârstă: elevi din clasele a V-a și a VI-a, elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, elevi de liceu și adulți.

Activitățile s-au desfășurat în curtea Școlii Generale „Mihail Sadoveanu”, dar, din pricina vremii capricioase, și în sala orășenească de sport „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului.

Muzeograful Dan Buzea de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, unul din organizatori, a împărtășit redacției noastre câteva amintiri pe care le are legate de activitățile de oină petrecute de-a lungul anilor. 

„Încă din anii ´70 - ´80, oina se juca în zona Întorsurii. La țară, jucau copiii și adolescenții. Băteau mingea de oină în special în Barcani. După aceea a fost o echipă la fabrica „Forestierul”, cu antrenorul Iosif Radu din Sita Buzăului. Erau legitimați la Federația Română de Oină. Eu am fost jucător de oină la nivel de gimnaziu, la Școala Generală nr. 1 Întorsura Buzăului. Până prin 1990, se organizau competiții școlare zonale, județene, interjudețene și naționale. Îmi aduc aminte că noi, de la Întorsura, am participat în 1990 la faza interjudețeană de la Arad, unde am luat locul 3 din 5 județe participante. Și nu ne-am dus la Marea Neagră, am ratat calificarea la faza națională. După Revoluție, totul a intrat în umbră cu oina, nu s-a mai jucat. Din 2012, am făcut un proiect AFCN de cercetare și redescoperire a jocului de oină, tradițională și competițională, de la interviuri, chestionare, jocuri demonstrative și până la expoziții. Apoi în 2013 am organizat cu Federația Română de Oină prima competiție națională de oină la Întorsura Buzăului. Oina se poate juca în sală, în șase jucători, iar la mare, pe nisip, în opt jucători. Și ideal, pe iarbă, în teren de 60 metri, cu 11 jucători. În perioada 2019-2021, nu am reușit să facem prea multe, nu ne-am mai mișcat pe teren odată cu pandemia. Dar ne-am pus pe picioare anul acesta și am reușit să ne organizăm”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna Dan Buzea.

Evenimentul de marți, 9 mai, dedicat oinei, a fost posibil datorită unei colaborări între mai multe instituții: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, A.S. „Ciucaş” Întorsura Buzăului, Primăria Comunei Barcani, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Şcoala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani, Federaţia Română de Oină, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Primăria Întorsura Buzăului și Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe.

„Aș dori să mulțumesc echipei de organizare pentru implicare, și anume profesorului Marius Murea și directorului Cătălin Petcu de la Şcoala Gimnazială «Andrei Șaguna» din Barcani, președintelui A.S. «Ciucaș», Costel Iagăr, profesorului Bogdan Stroie de la Liceul Teoretic «Mircea Eliade» și profesoarei Mihaela Popica de la Şcoala Gimnazială «Mihail Sadoveanu» din Întorsura Buzăului”, a adăugat organizatorul Dan Buzea.

Atestat documentar încă din 1364 și jucat oficial din 1899, oina este cel mai vechi sport românesc tradițional.

„Jocul de oină sau hoina, conform denumirii populare din Zona Buzaielor, este un joc menţionat în toate comunele şi satele din Depresiunea Întorsura Buzăului, ca fiind, în trecut, un mod de petrecere a timpului liber de către copii şi tineri.

Recunoscută de mulţi adulţi şi vârstnici de azi drept jocul copilăriei, oina reprezintă un element al patrimoniului imaterial, care poate transmite informaţii preţioase despre începuturile întrecerilor sportive din cadrul comunităţilor rurale şi urbane româneşti. Bun prilej de întâlnire şi de întrecere sportivă, oina a fost mereu prezentă în viaţa comunităţii locale din zonă, jucându-se duminica, în zilele de sărbătoare, precum şi în zilele lucrătoare, după finalizarea muncilor câmpului şi ale celor gospodăreşti. Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă, prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de prindere a ei şi de apărare.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a documentat timp de zece ani practicile jocului de oină în comunitățile locale din zona Întorsurii Buzăului. S-a implicat, de asemenea, în promovarea jocurilor tradiționale în rândul tinerelor generații, contribuind la conservarea memoriei culturale regionale”, se arată pe site-ul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe.

La mijlocul lunii martie, s-a votat în Parlamentul României ca oina să devină oficial sportul național al țării, iar ziua de 9 mai a devenit Ziua Națională a Oinei. Ambasada Statelor Unite la București a observat asemănările dintre baseball și oină și a salutat inițiativa de a stabili o zi națională pentru sportul nostru tradițional, potrivit tvr.ro.

Sursa foto: Dan Buzea

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.