SPORT 26 februarie 2018

Kuti Nándor strălucitor în fața Croației

de Covasna Media | 630 vizualizări
Sursa foto - FR Baschet
Sursa foto - FR Baschet

Reprezentativa masculină de baschet a României s-a impus în fief-ul redutabilei naționale a Croației, cu scorul de 58-56 (16-16, 5-12, 16-10, 21-18), și și-a mărit considerabil șansele de calificare în faza următoare a FIBA World Cup 2019 Qualifiers. Grație succesului istoric obținut în “Dvorana Kresimir Cosic” din Zadar, “Vulturii” pregătiți de selecționerul Zare Markovski au adunat 5 puncte în clasamentul Grupei D, în vreme ce selecționata croată antrenată de Ivica Skelin a rămas fără victorie și ocupă ultima poziție. România va primi replica liderului Italia, luni seara, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu începere de la ora 19:00.

Ziua de 23 februarie 2016 va rămâne cu siguranță în istoria baschetului românesc ca fiind una în care naționala masculină a Romaniei a înregistrat un rezultat fantastic: victorie în fața Croației, chiar în emblematica arenă din Zadar care poarta numele legendarului Krasimir Cosic! O victorie istorică, la care chiar și în contextul în care Croația nu putea folosi jucătorii “grei” din NBA și Euroliga era foarte greu să o prevestești. Și asta, pentru că redutabila natională a Croației, care are în palmares medalii de bronz la Europene și Mondiale, nu avea nici o victorie înaintea jocului cu Romania și era obligată să câștige pentru a nu-și diminua considerabil speranțele de calificare în faza superioară a FIBA World Cup 2019 Qualifiers. De altfel, constrâns și conștient că trebuie să obțină victoria, antrenorul Ivica Skelin a adus la Zadar mai mulți jucători care activează în campionatele Croației, Spaniei, Lituaniei, Poloniei, Germaniei și Italiei, iar suporterii locali au încercat să pună și ei umărul, realizând o atmosferă incendiară. Numai că, selecționerul Zare Markovski, care a schimbat enorm fața naționalei tricolore într-un termen foarte scurt, a mizat în continuare pe forța și valoarea unor tineri care anul trecut la Oradea au reușit să ducă naționala de tineret în primul eșalon continental, dar și pe experiența unor “divizionari”. Astfel, mergând în continuare pe mâna tinerilor Kuti Nándor, Câte și Nicolescu, selecționerul “Vulturilor” a demonstrat că baschetul românesc are potențial și, totodată, poate visa cu ochii deschiși că va ajunge în elită. Iar faza din sfertul al treilea de la Zadar în care tânărul pivot Emanuel Câte l-a blocat deasupra inelului pe veteranul Hrvoje Peric a făcut deja înconjurul Europei, arătând că Vulturii au fost la înălțime!

Câte și Kuti au strălucit la Zadar

Cu un moral bun după rezultatele din prima fereastră, cand a reușit să se impună în fața Olandei și a jucat de la egal la egal cu Italia, dar măcinată de unele probleme medicale majore, naționala masculină a României s-a prezentat la Zadar într-o formulă din care a lipsit Vlad Moldoveanu, accidentat. Dar erau prezenți mai tinerii Kuti, Câte și Nicolescu, precum și jucători cu mare experiență, precum Watson, Mandache și Nicoară, sau jucători care au confirmat  în LNBM, precum Paliciuc, Orbeanu sau Dragoste. Fără trac și dornici să-și joace șansa, Vulturii au intrat bine în joc încă de la primele acțiuni și au reușit să încheie primul sfert la egalitate, 16-16. A urmat un sfert în care miza jocului și-a pus amprenta clar pe evoluția ambelor echipe, ratările exasperând ambele bănci tehnice. Cu jucătorul echipei italiene Umana Reyer Venezia, Hrvoje Peric, în mare formă, croații au găsit câteva breșe în defensiva noastră și au reușit să intre la vestiare cu un mic avantaj, scor 28-21. La reluare, gazdele se distanțează până la 12 puncte, moment din care Vulturii schimbă "partitura tactică" din mers și declanșează o contraofensivă fantastică, recuperând pas cu pas diferența. Emi Câte își trece în cont 5 capace și face ca zidul defensiv tricolor să rămână de netrecut, Nicolescu iese la rampă și punctează într-un moment important, în vreme ce Kuti găsește soluții și marchează puncte capitale pentru zestrea echipei noastre. Cel de-al treilea sfert se încheie la scorul de 38-37 în favoarea Croației și totul părea posibil, în condițiile în care Câte bifase deja un double-double și era "pilonul" defensivei. Ultimele zece minute încep foarte bine pentru România, care revine în avantaj după o reușită a lui Câte, dar croații nu sunt dispuși să cedeze, astfel că scorul alternează. Rând pe rând, Kuti, Paliciuc, Nicolescu, Câte și Mandache punctează pe tabelă și fac ca România să aibă un incredibil avantaj de opt puncte când mai erau 146 de secunde de joc, scor 54-46!

A urmat o replică puternică din partea gazdelor, dar selecționerul Zare Markovski a simțit pericolul și a solicitat un timp de odihnă important. Se joacă pe cartea totul sau nimic iar Luka Zoric reduce scorul pana la 55-54 în favoarea României când mai erau 13 secunde până la final. Markovski solicită un ultim timp de odihnă, Watson înscrie cu sânge rece doua libere foarte importante, Mandache faultează tactic și mută posesia, Pilepic nu greșește nici el de la libere și astfel se ajunge la 57-56 cu șapte secunde de joc pe tabelă. Pe un presing nebun, Câte apare singur la repunere și este rapid faultat iar pivotul echipei CB Prat Juventud mai aduce un punct la zestrea tricoloră, dar ratează a doua aruncare liberă. Zoric recuperează și trimite rapid la Kruslin, care are o ultima aruncare contestată iar mingea se lovește de inel chiar pe sunetul sirenei. Scor final 58-56 în favoarea României și delegația noastră explodează de fericire în mijlocul terenului!

Emanuel Câte a realizat un spectaculos double-double în fief-ul croat, trecându-și în cont 13 puncte, 14 recuperări, 5 capace, în vreme ce Nándor Kuti a plusat cu 16 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive. Kuti Nándor este legitimat la Universitatea Cluj-Napoca, dar s-a născut la Sf. Gheorghe, unde a și început baschetul de altfel.

Imediat după meci, la conferința de presă, selecționerul Zare Markovski a menționat: “Am încercat să jucăm la cel mai bun nivel al potențialului nostru. Nu ne-a reușit acest lucru, dar sunt satisfăcut 100% de faptul că jucătorii au pus în aplicare tot ceea ce am discutat. Cu siguranță este o victorie de moral care-i va ajuta foarte mult pe jucători. Acesta este principalul motiv pentru care mă bucur.” După care a subliniat faptul că procentajul modest al croaților a fost influențat și de apărarea foarte bună a Vulturilor și a concluzionat: “Apărarea noastră a făcut față pivoților Croației. Sunt foarte satisfăcut de faptul că jucătorii au înțeles pe parcursul jocului ce trebuie să facă și că s-au adaptat la schimbarea de plan pentru a avea șanse de a câștiga acest meci!”

În urma acestei victorii uriașe, coroborate cu succesul obținut de Italia în fata Olandei, cu 80-62, iată cum arată clasamentul Grupei D după primele trei runde:

1. Italia – 6 puncte (3 victorii)

2. România – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)

3. Olanda – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)

4. Croația – 3 puncte (3 infrangeri)

Vulturii speră ca Sala Polivalenta din Cluj să fie „un vulcan”!

Naționala noastră a revenit sâmbătă noapte în țară și va juca, luni, 26 februarie, poate cel mai important meci din actuala campanie de calificare, urmând să primească replica liderului grupei D, puternica selecționată a Italiei, cu începere de la ora 19:00. Vulturii au nevoie de suportul publicului la confruntarea cu baschetbaliștii peninsulari și speră ca Sala Polivalentă din Cluj-Napoca să fie din nou “un vulcan”.

În acest context, Federația Româna de Baschet, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, anunță faptul că elevii și studenții din Cluj-Napoca vor avea acces gratuit la meciul de baschet dintre echipele naționale ale României și Italiei, programat să se desfășoare în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, luni seara, 26 februarie 2018, cu începere de la ora 19:00. Accesul elevilor și studenților în arenă va fi realizat în baza carnetului, prezentat la intrare. Astfel, elevii și studenții clujeni vor avea oportunitatea să se bucure de frumusețea jocului de baschet și vor avea ocazia să-i susțină pe “Vulturi” și să fie alături de ei într-o confruntare extrem de importantă în economia calificării la World Cup 2019!

Cristian Frisk

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.