Jandarmii au avut peste 500 de „întrevederi” cu animalele sălbatice
Raportul Jandarmeriei Române: printre județele cu solicitări frecvente este și Covasna
Un bilanț al Jandarmeriei Române arată că în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate peste 500 de cazuri care au vizat protejarea oamenilor şi bunurilor acestora faţă de animalele sălbatice. Doar săptămâna trecută au fost 25 de situații care au implicat prezenţa urşilor, iar Covasna este printre județele enumerate în care prezența animalelor sălbatice este semnalată frecvent.
„În ultima perioadă, numărul solicitărilor adresate Jandarmeriei în legătură cu animalele sălbatice s-a mărit considerabil. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, jandarmii au intervenit în peste 500 de situaţii, care au vizat 81 de persoane aflate în pericol de agresiune în urma contactului cu animale sălbatice. Numai în ultima săptămână, structurile Jandarmeriei au intervenit în 25 situaţii ce au implicat prezenţa urşilor. Cele mai multe dintre solicitările populaţiei la numărul de urgenţă 112 se referă la prezenţa urşilor care, în căutare de hrană, pun în pericol siguranţa turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi proprietăţile, bunurile şi animalele domestice ale localnicilor aflaţi în zonele de deal şi de munte ale României", se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române remis, vineri, AGERPRES.
În următoarea perioadă, echipajele de jandarmi vor derula o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la pericolul pe care îl prezintă animalele sălbatice. Reprezentanții jandarmeriei mai anunță și că vor distribui materiale cu conţinut informativ-preventiv, care pun accentul pe măsurile de siguranţă.
„Având în vedere competenţele legale acordate Jandarmeriei Române în ceea ce priveşte intervenţia la solicitările cetăţenilor făcute prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în cazul animalelor agresive, precum şi a tot mai deselor semnalări ale prezenţei urşilor pe traseele turistice şi în zonele de deal sau de munte locuite de oameni, la nivelul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei se vor derula, începând din acest sfârşit de săptămână, acţiuni publice de informare şi prevenţie. Scopul acestor acţiuni este acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice - în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele. Pe timpul acestor acţiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane vor fi prezente în arealele unde prezenţa urşilor a fost semnalată frecvent (judeţele Alba, Sibiu, Dâmboviţa, Braşov, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita), pentru a oferi turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află. Cea mai importantă recomandare este ca turiştii să evite zonele frecventate de urşi, iar în cazul observării animalelor în zonele urbane, să solicite ajutorul autorităţilor prin intermediul numărului 112”, se mai arată în comunicatul de presă citat.
Numărul cazurilor înregistrate în prima jumătate a anului 2019 la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna ca atacuri ale urşilor soldate cu pagube materiale se ridică la 59. Aceasta este cifra oficială, spun reprezentanții instituției, care precizează că bilanțul real ar putea însemna mult mai multe cazuri, dat fiind faptul că nu toți cei afectați fac dosar pentru despăgubire, din cauza birocrației stufoase.
Urșii au omorât deja anul acesta în județul Covasna peste 120 de oi, 120 de găini, 12 vaci, trei capre, șase iepuri, două familii de albine, dar și un cal. Se preconizează că va crește numărul de cazuri, în special în zona culturilor agricole, mai spun specialiștii din APM.
Autoritățile covăsnene susțin că problema izvorăște din înmulțirea necontrolată a urșilor. Statistica ultimilor ani prezentată de APM arată că dacă în 2013 pe raza județului Covasna trăiau aproximativ 1.170 de urși, în 2019 numărul lor s-ar ridica la peste 1.600 de exemplare.
Asta cu toate că, spune directorul APM, la nivelul județului numărul optim de urși ar trebui să se ridice la maximum 400 de exemplare.