SPORT 9 ianuarie 2019

Inedit: meci special de bandy în Siberia

de Covasna Media | 688 vizualizări

La Khabarovsk, în Rusia, pe 4 ianuarie a avut loc un meci istoric de bandy (hochei cu mingea). Supercupa Rusiei s-a disputat între campioana en-titre, SKA Neftyanik şi Dinamo Moscova, echipa la care a activat ca jucător şi antrenor legendarul Vasili Dimitrievich Trofimov.

SKA s-a impus cu scorul de 10-2 și a intrat în posesia trofeului. La meci au asistat 8289 de spectatori. 

Vasili Trofimov ar fi împlinit 100 de ani anul acesta, pe 7 ianuarie. El a decedat în 1999. Trofimov a făcut performanță în trei sporturi distincte (fotbal, hochei pe gheață și bandy) sub culorile celor de la Dinamo Moscova.

Trofimov a câștigat trei titluri ale URSS la fotbal (1940, 1945 și 1949), unul la hochei pe gheață (1947) și alte două la bandy (1951 și 1952) toate cu Dinamo Moscova.

Trofimov a jucat fotbal în naționala olimpică a URSS, în 1952, marcând două goluri în trei partide la Helsinki. Între 1964 și 1981 Trofimov a fost antrenorul echipei naționale de bandy a URSS, cu care a câștigat titlul mondial de 8 ori la rând. 

Pe monumentul funerar al lui Trofimov a fost gravată o figurină care reprezintă cele trei sporturi cărora Trofimov li s-a dedicat. 

Bandy reprezintă o combinație între fotbal și hochei pe gheață. Jocul se desfășoară pe un teren cu dimensiuni ale celui de fotbal, însă acoperit cu gheață. Echipele sunt formate din 11 jucători, iar mingea are circumferința uneia de tenis, fiind condusă și lovită cu crosa.

Bandy a fost inclus în programul Universiadei de iarnă de la Krasnoyarsk, din 2019, unde vor fi turnee la masculin și feminin. La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014, Rusia a făcut eforturi de a organiza și un turneu de bandy, dar s-a lovit de refuzul Comitetului Olimpic Internațional. 

România nu a avut niciodată echipă națională de bandy și nici nu s-a disputat vreun meci între echipe românești, pe teritoriul României.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.