În izolare și în formă
Sfaturile celor mai activi covăsneni despre exerciții fizice eficiente care pot fi făcute și acasă
Pentru că stăm acasă zile în șir, sedentarismul se poate instala cu ușurință. O perioadă îndelungată fără mișcare poate avea efecte neplăcute asupra sănătății noastre. Tocmai de aceea este important să ne menținem în formă, mai ales că exercițiile fizice contribuie și la eliminarea stresului. Antrenorii și sportivii covăsneni ne-au împărtășit câteva trucuri despre cum să rezistăm tentațiilor lenevelii ca să nu ieșim „rotunzi” din izolare.
În această perioadă dificilă trebuie să acordăm o atenție deosebită nu numai psihicului nostru, ci și bunăstării noastre fizice, spune fizioterapeuta și antrenoarea Magyarosi Orsolya. Pentru a rămâne în formă, ea recomandă ca fiecare să își aerisească cât mai des camera și să facă mișcare, cel puțin 30 de minute pe zi, cum ni se zice atât de des și la TV.
Pe lângă faptul că previn o serie de boli, durerile de cap sau tulburările de somn, exercițiile fizice sunt sursă excelentă de endorfine – moleculele fericirii, spune fizioterapeuta.
„Știm că stresul crește tensiunea arterială și are efecte negative asupra sistemului nostru cardiovascular, dar știm, de asemenea, că un antrenament de 30 de minute zilnic poate reduce acest lucru. (...) În calitate de profesionist, încerc să motivez cât mai multe persoane și recomand acestora să se alăture videoclipurilor live, populare în momentul actual. Acum este posibil să încercați forme de mișcare care nu au fost disponibile pentru toată lumea. Există o mulțime de videoclipuri pentru fiecare - exerciții cardio, de rezistență, tonifiere, stretching. Din experiență pot spune că după o sesiune de mișcare solicitantă se simt imediat beneficiile, cum ar fi o stare generală de bine și o energie pozitivă. Stai acasă, rămâi sănătos fizic și mental”, ne-a spus Magyarosi Orsolya.
Secretul reușitei – obiective realiste, muzica preferată și un jurnal al activităților sportive
Antrenorul de arte marțiale și instructorul de fitness cu peste 25 de ani de experiență în domeniul sportului, Copu Cristian spune că este recomandat să pornim cu pași mici și cu obiective realiste setate pe termen scurt, pentru că atingerea lor va veni de fiecare dată ca o recompensă a eforturilor și va fi imboldul necesar pentru a continua.
„Puteţi începe cu 30 de minute de mișcare. Acestea se pot împărți în intervale de câte 10 minute, apoi se poate creşte progresiv durata și intensitatea exercițiilor care vă plac. Pentru a da o notă de distracție fiți „antrenorul” copiilor dumneavoastră sau creați-vă o rivalitate amicală. Ei se vor distra de minune, iar voi vă veți concentra pe executarea corectă a exercițiilor și pe ducerea la bun sfârșit a obiectivelor stabilite”, ne-a împărtășit Copu Cristian.
Chiar dacă stăm mai mult în casă și viața e oarecum monotonă, spune el, timpul alocat sportului poate fi un fel de moment de respiro de la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
„Când la nutriționist ni se recomandă să ținem un jurnal alimentar, același lucru îl putem face și în activitatea noastră sportivă, să ținem un jurnal al activităților sportive pe care le facem zilnic. Progresul pe care îl vom observa va juca un rol catalizator pentru a continua să facem ceea ce facem sau ne va determina să aducem ceva diferit în program atunci când, după un timp, ne plictisim de exercițiile executate”, ne-a mai spus antrenorul.
Totodată, acesta spune că muzica preferată, poate fi unul dintre cele mai relevante motive de a face sport.
„Fă-ți un playlist cu muzica favorită pentru a-ți da energie și a te motiva și mai mult. Se spune chiar că acest obicei reduce efortul perceput, astfel că nu vei mai simți antrenamentul ca pe o corvoadă și te vei simți tânăr și cu energie. Cred că orice persoană poate găsi în interiorul său resursele și energia necesară pentru a face sport în casă. Sfatul meu este să încercăm cu toții să ne păstrăm o atitudine pozitivă, să găsim încredere în noi și să nu uităm că roadele pe care le vom culege în viitor trebuie sădite în prezent”, a adăugat Copu Cristian.
Exerciții de bază - genuflexiuni, flotări, fandările și tracțiuni
Celor care s-au concentrat în ultima perioadă să acumuleze masă musculară, antrenorul de fitness Borbáth István le recomandă să se concentreze pe acum pe rezistență, flexibilitate și mobilitate, dar să nu uite și de alimentație, care trebuie să fie foarte bogată în vitamine și minerale.
„Sănătatea și welness-ul nu înseamnă doar să facem masă musculară sau să pierdem din greutate. În aceste vremuri ar trebui să ne concentrăm pe rezistență, flexibilitate și mobilitate, adică să facem mișcare funcțională. De exemplu: genuflexiuni, flotări, fandări, dar și tracțiuni dacă avem posibilitatea. Trebuie să ne concentrăm pe mai multe repetări pentru a mări rezistența. Să nu uităm și de întinderea musculară statică. Aceasta trebuie să fie de la 15 la 30 de secunde ca să dezvoltăm flexibilitatea și mobilitatea. În ceea ce privește alimentația, trebuie să consumăm vitamine și minerale, acestea fiind foarte importante pentru menținerea sănătății, atât fizice, cât și mentale. Trebuie să mâncăm carbohidrați complecși și nu zaharuri. Proteinele de origine animală, dar și vegetală trebuie să constituie 1 – 1,5 grame pe kg/corp, adică o persoană de 60 de kg are nevoie 60 - 90 de grame de proteine pe zi. E bine să alegem să mâncăm grăsimi nesaturate, nu cele saturate și nu în ultimul rând, bineînțeles, trebuie să rămânem pozitivi, pentru că stresul este mai distructiv decât orice boală”, ne-a spus Borbáth István.
Antrenamentele online – o alternativă eficientă și la îndemână
Chiar dacă activitățile în grup și în centrele speciale sunt sistate, mișcarea rămâne în continuare foarte importantă, spune și antrenarea Bartha Beáta. Ea subliniază că metoda cea mai naturală și sigură de întărire a sistemului imunitar este sportul, adăugând totodată că exercițiile cu propriul corp sunt foarte eficiente pentru obținerea unui rezultat dorit.
„Sunt foarte multe studii științifice din care rezultă că sportul moderat și continuu scade (nu exclude, ci scade) riscul de îmbolnăvire. Sportul stimulează globulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor. Mișcarea efectuată în mod regulat indiferent de locul desfășurării este necesară pentru menținerea sănătății, atât mentale, cât și corporale. Mă bucur că și în această perioadă grea mulți vor în continuare să aibă și activități fizice pe lângă urmărirea știrilor din media. Zeci de antrenori prezintă zilnic pe paginile de socializare exerciții ușor de efectuat, fără accesorii specifice, accesibile tuturor doritorilor de mișcare”, ne-a explicat antrenoarea.
Bartha Beáta în fiecare dimineață coordonează antrenamente online pentru o echipă entuziastă, motivează grupul, iar activitatea sportivă este pe cât de plăcută, pe atât de folositoare, spune ea.
„Nu uitați să aerisiți încăperea înainte și după antrenament, iar dacă aveți posibilitatea, ieșiți în curte la aer liber. Vă sfătuiesc să participați la antrenamentele online, cu siguranță veți găsi soluția ideală pentru orice tip de exerciții sau nivel de pregătire fizică vă aflați, indiferent de vârstă. Pe lângă mișcarea zilnică (min. 30-40 de minute), este necesar să mâncăm conștient, să fim atenți la cantități, dar și la calitatea ingredientelor, pentru a evita un surplus de kilograme. Fructele, legumele proaspete și apa (minim 7 pahare pe zi) ne ajută la evitarea multor probleme de sănătate. Să nu uitați că o oră de antrenament dintr-o zi reprezintă numai 4% din timpul nostru, așadar NU AVEM SCUZE”, a mai precizat Bartha Beáta.
„Ca să mă mențin în formă fac în fiecare zi aproape două ore de antrenament”
În așteptarea reluării competițiilor, sportivii de performanță recurg la diferite metode de antrenament. În curtea caselor sau în apartamente, ei încearcă să-și mențină tonusul muscular. Tânărul Tompa Krisztián din Sfântu Gheorghe este unul dintre aceștia. Multiplul campion național, campion est-european, dar și campion al Ungariei la motocross se antrenează zilnic cu gândul la competițiile care urmează, chiar dacă încă nu știe când și unde vor avea loc acestea.
„Am acasă un fel de sală mini cu tot ce îmi trebuie. Pot să fac bicicletă, am greutăți, am unde să fac tracțiuni, TRX, deci pot să fac destul de multe lucruri. Ca să mă mențin în formă fac în fiecare zi aproape două ore de antrenament – cardio și antrenament de rezistență sau high intensity interval training. Mi-aș dori foarte mult să concurez, să arăt ce tot ce am lucrat în iarnă, însă acum totul e cu susul în jos. Nu știm nimic, nici unde și nici când va fi prima cursă”, ne-a spus Tompa Krisztián.
Niciodată nu avem timp de mișcare, mereu inventăm scuze și ne găsim activități mai importante de făcut, lucruri mai importante de rezolvat. Având în vedere faptul că trebuie să stăm cât mai mult în casă, este unul dintre cele mai potrivite momente să începem să facem mișcare, atât pentru sănătatea, cât și pentru starea noastră de spirit.