SPORT 10 ianuarie 2020

Ieftine și mai libere, pârtiile de schi din județ, din ce în ce mai „vânate” de turiști

de Observatorul de Covasna | 8713 vizualizări

Șugaș Băi, Covasna, Valea Mare și Întorsura Buzăului atrag iubitori ai sporturilor de iarnă din toate colțurile țării   

Chiar dacă s-a lăsat cam așteptată, iarna s-a instalat în sfârșit, spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnă. În județul Covasna, ca niciodată, de anul acesta sunt deschise patru pârtii de schi, numai bune de bătătorit: la Șugaș Băi, Covasna, Valea Mare și Întorsura Buzăului. Iar tarifele accesibile și fuga de aglomerație atrag aici vizitatori din toate colțurile țării. 

Chiar dacă planurile investitorilor și autorităților din județul Covasna au fost date peste cap nițel din cauza iernii întârziate, sporturile de iarnă sunt în plină ascensiune și la noi. Un motiv în plus pentru ca turiștii, și așa puțini, să ne treacă „granița”. Și chiar dacă ar fi loc de mai bine, nu e puțin lucru să ai vizitatori din București, Brașov, Buzău, Constanța, Galați și nu numai. 

Șugaș Băi propune, pe lângă schi, și SPA-ul 

Numai în sezonul 2018-2019, pe pârtiile de schi de la Șugaș Băi s-au înregistrat circa 51.000 de accesări. Iubitorii sporturilor de iarnă sunt atrași nu doar de peisajele superbe și de prețurile accesibile, dar și de faptul că pârtiile sunt bine puse la punct. Tot la capitolul avantaje se adaugă și faptul că, exceptând weekendurile, cele două pârtii nu sunt deloc aglomerate. 

Totuși, zilele trecute, chiar și în mijlocul săptămânii, pe pârtia mică de la Șugaș Băi puteau fi zăriți zeci de oameni. Pe lângă covăsneni, au venit și turiști din Brașov, București, Bacău, Galați, Brăila și Constanța. 

„Este greu de estimat câți turiști din alte părți avem și de unde, dar după mașini văd foarte multe numere din Brașov. Și duminica asta a fost la fel. Avantajele sunt mai multe. În primul rând prețul. Calitatea pârtiei este foarte bună. Avem și posibilitatea de închiriere de echipament, avem și vin fiert foarte bun, e și SPA-ul acolo, poate că mai intră și la o relaxare după schi”, ne-a spus directorul general al Sepsi Rekreativ, Bodor Lóránd. 

Acesta a precizat că dacă vremea va fi prielnică, pârtia mare va fi pusă în funcțiune începând de sâmbătă, 11 ianuarie, spre bucuria localnicilor și a turiștilor. 

 „Am mai fost și anul trecut la pârtia aceasta. Am revenit pentru că e mai liber față de Poiană, unde e foarte aglomerat și îmi place să schiez pe mai multe pârtii, să încerc ceva nou. Condițiile sunt foarte bune, dar e păcat că nu merge și pârtia mare. Așteptăm să se deschidă”, ne-a spus un bărbat din Brașov. 

„Sunt din Sfântu Gheorghe și venim aici constant cu familia pentru distracție și acum mai ales pentru că e vacanță. Ne place să facem mișcare. Sunt și câțiva de la Tușnad care nu au zăpadă și au venit aici. Sunt tunurile puse, deci sperăm că în weekend se dă drumul și la pârtia mare și ține vremea”, ne-a declarat și un bărbat din Sfântu Gheorghe. 

Alte două familii din Galați care au venit pentru prima oară la Șugaș Băi, surprinse de condițiile pe care le-au găsit la noi în județ, spun că vor mai reveni cu siguranță și cu alte ocazii. 

„Suntem două familii din Galați și suntem cazați la Tușnad. Ne place aici că e mai liber. E pârtie și acolo, numai că aici pârtiile sunt mai bine amenajate. E pentru prima oară când venim și cu siguranță vom mai trece pe aici. Am luat și un instructor pentru copii ca să învețe. Față de alte locuri și prețurile sunt foarte accesibile. Clăbucetul de exemplu e foarte aglomerat acum. Mai avem niște prieteni care sunt în Bucovina și tot spun că e plin. La fel și Slănic Moldova. Aici e mai bine. Ieri erau și mai puțini oameni, dar văd că a început să se adune lumea. Dar așa trebuie să fie o pârtie”, ne-a împărtășit unul dintre turiștii din Galați, Maricel Manolache. 

Școala de schi este accesată de copii, dar și de adulți 

Creată cu scopul promovării sportului rege al iernii și al peisajelor din zonă, școala autorizată de schi de la Șugaș Băi, CovAlpin Ski&Snowboard School, este frecventată de asemenea de turiști din alte zone ale țării, în special de cei din Brașov și București. 

„Turiștii aleg să vină la noi în special pentru faptul că pârtiile sunt mai libere decât tradiționala îmbulzeală din Poiana Brașov sau de pe Valea Prahovei. Zona fiind situată în centrul țării ajungi relativ ușor din orice parte. La noi la școala de schi majoritatea o reprezintă clienți din județ, iar dintre cei străini vin din zona Brașovului și din zona Bucureștiului”, ne-a declarat managerul școlii de schi,  instructorul Tiberiu-Andrei Poștoacă.

Acesta a adăugat că lecțiile de schi reprezintă cea mai rapidă și corectă cale de a cunoaște tainele acestui sport. Chiar dacă în mare parte copiii sunt cei care sunt ghidați de instructori să dobândească abilitățile necesare, reprezentanții școlii de schi spun că tot mai mulți adulți încep să înțeleagă importanța acestui pas. 

„Ca instructor de schi pot spune că cel mai mult de lucru avem cu cei care au învățat greșit și au deprins greșit anumite procedee, pentru că reflexul acela neuromotor învățat, cu greu îl dezveți. Ce vreau să zic e că e foarte important să înveți corect din prima. În ideea asta un instructor te ajută foarte mult. Avem instructori autorizați, echipamente. Majoritatea este reprezentată de copii, dar sunt tot mai mulți adulți care preferă să încerce să deprindă tainele schiului, decât să stea pe margine. Și așa recomand și eu tot timpul. Asta poate deveni o activitate pentru întreaga familie, pentru că e plictisitor ca părinții să stea pe margine să se uite cum se dă copilul. Când schiază toți e altceva”, a mai adăugat Tiberiu-Andrei Poștoacă. 

Activitatea la școala de schi a început odată cu deschiderea sezonului, iar în prezent gradul de ocupare este maxim, spun reprezentanții CovAlpin Ski&Snowboard School. 

La Covasna pârtia nu aduce profit, dar vine în schimb cu multe alte beneficii 

Orașul Covasna se bucură mai tot timpul anului de vizitatori din toată țara, datorită renumelui și tratamentelor cardiovasculare unice în Europa, dar hotelierii resimt o liniște mai „apăsătoare” în sezonul rece. Momentul deschiderii complexului sporturilor de iarnă, cu pârtia de schi „Lőrincz Zsigmond”, patinoarul de alături și pârtia de săniuș este unul așteptat nu doar de aceștia și de localnici, dar și de turiștii care primesc un motiv în plus să viziteze renumita stațiune. 

Primarul spune că pârtia de schi s-a dovedit până acum a fi o investiție benefică, dar nu pentru că ar aduce profit autorităților, care o administrează, ba din contră, ci pentru că este o alternativă de petrecere a timpului liber pentru oricine. 

Este o posibilitate foarte bună de a petrece timpul liber. Turistul nu vine neapărat la noi pentru a schia, pentru că dacă tot vrea și are bani, merge altundeva. Dar dacă tot e în Covasna, are posibilitatea să petreacă timpul liber, după tratamentele de la cardiologie, de exemplu, într-un mod plăcut. Dacă oamenii nu și-au ales din vară sau mai din timp cum să petreacă vacanța de iarnă, atunci și Covasna poate să fie o destinație, mai ales pentru începători. Din acest punct de vedere avem foarte mulți turiști veniți din alte părți, dar nu neapărat pentru că și-au programat. Vin de exemplu din zona Buzăului și din zona Moldovei și la Comandău și la noi. Sunt, în general, oameni cu bani, care aud de această pârtie pentru începători și vor să învețe. Eu sunt foarte mulțumit că aleg acest oraș și mă bucur că putem să le oferim această posibilitate”, ne-a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Totuși, acesta a punctat că oricât s-ar dori acest lucru, Covasna, orașul, dar și județul în general, nu poate deveni o stațiune de schi, pentru că nu îndeplinește condițiile de altitudine și temperatură necesare. 

Covasna în sine nu este o destinație de schi. Asta e clar, pentru că nu are datele naturale necesare. Nu are altitudinea necesară, nu are nici destule luni de iarnă în care oamenii să își poată programa din timp sejururi în sezonul rece. Asta e valabil pentru toate pârtiile din județul Covasna. Din păcate, în ultima perioadă, chiar și la Poiana Brașov sunt probleme. Astfel încât, nu ține de noi, chiar dacă avem instalație. În condițiile în care în decembrie nu au fost temperaturi propice, nu am putut să îi dăm drumul”, ne-a spus Gyerő József. 

Edilul ne-a mai precizat că deocamdată este deschisă doar pârtia mică, dar că sunt pornite tunurile de zăpadă și pe pârtia mai mare, iar că de îndată ce va permite vremea, schiorii mai pricepuți se vor putea bucura și de aceasta. 

Pârtia din stațiunea Covasna a fost inaugurată în 2011 și extinsă în 2012. Aceasta are două tronsoane, unul de 400 metri lungime, cu un grad de dificultate ușor, și altul de 1.000 de metri lungime, cu un grad de dificultate mediu. Pârtiile sunt echipate cu teleschiuri și nocturnă. În 2018, autoritățile locale din stațiunea Covasna au achiziționat trei tunuri de zăpadă pentru pârtia de schi printr-un proiect cofinanţat cu fonduri europene. 

Primarul ne-a mai spus și că în curând se va organiza și un festival al zăpezii, iar că pârtia va fi deschisă, în funcție de cum ține vremea, până după finele lunii ianuarie. 

Totodată, cei interesați să vadă cum se prezintă pârtia de la Covasna în orice moment, pot accesa site-ul primăriei, unde sunt transmise non-stop imagini live de la fața locului. 

Pârtia din Valea Mare are mai mulți clienți din Buzău, Brașov și București, decât din județ 

La pârtia din Valea Mare, potrivit administratorilor, ajung să schieze îndeosebi vizitatori din Buzău, care aleg această destinație datorită liniștii și prețurilor mult mai mici decât cele practicate în Poiana Brașov sau în alte locații mai renumite.  

Nu doar buzoienii, ci și brașovenii și bucureștenii și-au făcut obicei în ultimii ani în a schia la Valea Mare. 

Buzoienii sunt cei mai mulți. În general, oamenii caută liniștea. Iar de Buzău, noi suntem cei mai aproape. Plus că e civilizat și prețurile sunt la jumătate față de Brașov. Nu e nebunie, e altceva”, ne-a declarat proprietarul pârtiei, Ioan Oprea, care a precizat că numărul turiștilor din afara județului îl depășește cu mult pe cel al localnicilor care caută aici aventură la zăpadă. 

Și aici se vor organiza în curând concursuri naționale, care aduc, și pe această cale, vizitatori de dincolo de granițele județului. 

Planul proprietarilor este ca, dacă o permite vremea, pârtia să fie deschisă chiar și până la jumătatea lunii februarie. 

Pârtie readusă la viață la Întorsura Buzăului 

Întorsura Buzăului a revenit de anul acesta în rândul localităților cu pârtii de schi, datorită unui investitor privat. 

Planul lui Călin Apăfăian este să o țină deschisă în continuare, dacă vremea îl va ajuta, încă aproximativ două luni, dar și să revină în fiecare sezon rece de acum încolo. 

 „Am făcut (n.red. pârtia) pe termen lung, nu pe un sezon, pe două luni, cât a mai rămas din iarna asta”, a afirmat acesta pentru Observatorul de Covasna.

În ceea ce privește statistica vizitatorilor, Călin Apăfaian spune că până la 15% sunt veniți din alte localități, ca de exemplu București, Constanța sau Buzău, iar restul beneficiarilor sunt din localnici, din Întorsura Buzăului și împrejurimi. 

Locația a fost readusă la viață în prima zi a anului curent, dar până în prezent nu s-a dovedit a fi extrem de populară, dar nu este nici părăsită. Asta pentru că pe lângă schi, cei interesați de a petrece timpul liber pot să viziteze „autobuzul-restaurant” de la baza pârtiei, unde se pot servi, printre altele, mici, hot dog, cartofi prăjiţi, pui la rotisor, cafea şi ceai.

„Este destul de bine, personalul este bun, avem condiţii bune, băuturi calde, mâncare, teleschi care merge şi funcţioneză de la ora 11:00 la ora 21:00 seara. Sincer când am copii e un stres destul de mare, în rest este destul de bine, sunt mulţumit de condiţii”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, responsabilul de închirieri și instructaj, Robert Tohănean. 

De foarte multe ori se întâmplă ca oamenii să meargă în grupuri mai mari la schi, deoarece aşa distracţia este garantată. Dar la schi se merge şi în familie.

„Foarte bine, foarte frumos. În fiecare seară venim, câteodată în grupuri mai mari, altădată doar cu copilul”, ne-a transmis Anca, o localnică pe care am întâlnit-o la schi alături de copil şi soţ.

De remarcat este că administratorii promovează o politică pro colectare selectivă și reciclare și încearcă să evite, pe cât posibil, risipa de alimente. 

Cine știe, dacă vremea și ideile bune țin cu administratorii pârtiilor, poate județul Covasna ajunge, două-trei luni pe an, o mică oază a sporturilor de iarnă, după modelul Austriei, în condițiile în care Întorsura Buzăului este deja renumită ca fiind o mică „Siberie”. Cine ne oprește să visăm? Până una alta, e bine și că încă locuitorii județului se pot bucura, la ei acasă, de prețuri accesibile și condiții decente pentru a schia. 

Iulia Drăghici – Taraș

Daniela Luca 

David Leonard Bularca 

Sursa foto: Observatorul de Covasna, Gyerő József, Partia de ski  Oprea -Valea Mare

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.