SPORT 25 februarie 2022

Háromszéki Ágyúsok se deplasaseză la Galați cu gândul la Play-Off

de Covasna Media | 1165 vizualizări

Sâmbătă și duminică, pe patinoarul Dunărea Galați, Háromszéki Ágyúsok vor disputa două partide decisive pentru accederea în Play-Off –ul Campionatului Național de hochei, cu echipa gazdă CSM Galați.

În legătură cu această partidă, dar și despre un scurt istoric al echipei de hochei din Târgu Secuiesc, Háromszéki Ágyúsok, a avut amabilitatea să ne vorbească președintele grupării, Miklós Ervin, într-un scurt interviu, în exclusivitate pentru Observatorul de Covasna:

- Cum a pornit la drum acest proiect, Háromszéki Ágyúsok?

- Ideea înființării unui club de seniori era normală, având în vedere că în județul Covasna activează două centre, la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Aici au fost formați copii care au ajuns deja la categoria juniorilor U18, iar privind în viitor era firesc să apară o echipă de seniori unde să-și poată continua activitatea sportivă. Să nu uităm că în paralel funcționeză și Academia de hochei a Ținutul Secuiesc, care deja s-a înscris în Campionatul Național, sub denumirea de Sapientia U23. Și acolo există o masă de jucători valoroși, iar cum SC Miercurea Ciuc și ACSH Gheorgheni evoluează și în Erste Liga, e greu să facă instantaneu pasul la acel nivel. Altfel, pot spune că am creat un mediu propice performanței, un patinoar artificial modern, aducerea unui antrenor suedez, Pelle Tornstensson,  în plus sportivii beneficiind de condiții foarte bune nu numai din punct de vedere profesional, dar și în ceea ce privește viața dincolo de patinoar. Toate acestea au fost posibile prin concertarea fondurilor din zonă și dorința de a readuce hocheiul în prim-plan.

- Care a fost impactul apariției acestei echipe asupra iubitorilor de hochei din zonă?

- Înființarea echipei a adus multă bucurie iubitorilor de hochei din zonă. Să nu uităm că în Covasna există tradiție în ceea ce privește sportul cu crosa și pucul. Din păcate, începând cu anii ’90, activitatea competițională a dispărut, nu și amintirea, pasiunea, tradiția. Chiar dacă în prezent fotbalul și baschetul sunt în centrul atenției, odată cu apariția echipei de hochei am văzut un interes enorm din partea suporterilor.

- Ce ne puteți spune referitor la lotul de jucători?

- Totul pleacă de la posibilitățile financiare, participarea în campionat presupunând un buget minim de 600.000 de euro. Noi, din momentul înființării, ne-am asigurat ca această echipă să beneficieze de un mediu profesionist de activitate. La formarea lotului am urmărit să integrăm în echipă cât mai mulți tineri, dar pentru a exista un echilibru am transferat și trei jucători străini, respectiv 3-4 jucători cu experiență, dar nici aceștia nu depășesc vârsta de 25 de ani. Ne dorim să formăm în primul rând un lot pentru viitor, care să se omogenizeze pentru a putea face performanță.

- Referitor la evoluția de până acum a echipei, ce ne puteți spune?

- Am pornit cu gândul să formăm jucători de valoare și cu aceștia să alcătuim o echipă competitivă. Nu ne-am propus să obținem neapărat rezultate. Cu toate acestea, echipa a avut câteva partide senzaționale cu victorii în fața puternicelor SC Miercurea Ciuc și ACSH Gheorgheni. Important este să creștem în valoare și mă bucură că acest lucru încep să-l văd chiar din acest sezon.

- Credeți că există posibilitatea ca în viitor Háromsyéki Ágyúsok să evolueze în Erste Liga?

- Sigur că dorim să ne alăturăm și noi competiției din Ungaria precum SC Miercurea Ciuc, ACSH Gheorgheni și Corona Brașov. Am spus-o din momentul înființării, obiectivul este ca în trei ani să facem acest pas. Demersurile nu sunt ușoare, am discutat deja cu Federația Maghiară de Hochei. Desigur, pentru acest deziderat este necesar și acordul Federației Române de Hochei. Noi suntem încrezători, mai ales că participarea în Erste Liga înseamnă un plus adus hocheiului românesc.

- În încheiere să abordăm subiectul arzător, partida CSM Galați - Háromszéki Ágyúsok. Este calificarea în Play-Off un obiectiv realist?

- Inițial am pornit având ca obiectiv ocuparea locului cinci, și aceasta având în vedere că suntem o echipă nou-înființată. Cum aminteam mai devreme, am reușit câteva rezultate importante, victorii cu SC Miercurea Ciuc, ACSH Gheorgheni, CSA Steaua, și cum se spune: „mâncând îți vine pofta”. Cum se prezintă în momentul de față clasamentul trebuie să învingem la Galați, iar noi așteptăm cu optimism această dublă. Ar fi frumos ca din primul sezon să reușim o calificare în Play-Off.

Mulțumim pentru amabilitate domnului Miklós Ervin, și sperăm ca în scurt timp Háromszéki Ágyúsok să devină o forță, așa cum sunt alte două reprezentante ale județului Covasna, Sepsi OSK la fotbal, respectiv Sepsi-SIC la baschet.

Partidele dintre CSM Galați și Háromszéki Ágyúsok vor avea loc sâmbătă și duminică, 26 respectiv 27 februarie, cu începere de la ora 18:30. Cei care doresc să vizioneze aceste partide o pot face pe canalul de Youtube al clubului CSM Galați.

Marius Raczek

Sursa foto: Facebook/Háromszéki Ágyúsok

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.