SPORT 20 iulie 2018

Geraint Thomas în galben pentru al treilea an consecutiv

de Covasna Media | 571 vizualizări

Ciclistul britanic Geraint Thomas a câștigat etapa a 11-a a Turului Franței, Albertville - La Rosière, de 108,5 km, a doua din munții Alpi, și a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general, menționează Radio France International. El l-a devansat pe colegul său de echipă, britanicul Chris Froome. 

Scurtă, dar accidentată, cu patru ascensiuni majore și sosire la vârf, etapa a 11-a a cernut valorile și a stabilit o ierarhie a favoriților pentru prima oară de la începutul cursei. 

Etapa a fost dominată tactic de Team Sky, echipa galezului Thomas și a lui Froome, originar din Kenya, care a putut folosi alți trei „domestiques” – cicliști în slujba celor doi lideri – pentru a controla la perfecție cursa. 

În ultima ascensiune (17,6 km, 5,8% gradient) spaniolul Mikel Nieve a luat un avans care părea decisiv. În urma sa, Thomas, Froome și olandezul Tom Dumoulin s-au apropiat de el pe ultimul kilometru, unde galezul a demarat fulgerător și l-a prins pe Nieve cu doar 100 de metri înainte de linia de sosire, pe care a trecut-o cu 20 de secunde înaintea lui Dumoulin și a lui Froome, anunță sursa citată. 

Thomas sau Froome?

Pentru al treilea an consecutiv, Thomas îmbracă tricoul galben de lider, având în clasamentul general un avans de 1'25" față de Froome și 1'44" față de Dumoulin. 

Situația este foarte interesantă, pentru că liderul Sky era, teoretic, Froome, câștigător de patru ori al Marii Bucle (2013, 2015, 2016, 2017) al Turului Spaniei (2017) și al Turului Italiei (2018), dar acum Thomas are tricoul galben și managerul general al lui Team Sky, Sir Dave Brailsford, va trebui să decidă cine pe cine va sprijini în finalul etapelor montane.

Într-un fel, Thomas, în vârstă de 32 de ani, evident într-o formă excepțională, se regăsește în situația lui Froome (33 de ani) din 2012, când acesta a trebuit să se sacrifice în favoarea lui Bradley Wiggins care a câștigat Turul Franței în acel an.

Joi are loc etapa a 12-a, Bourg Saint Maurice - Alpe d’Huez, de 175,5 km, cea mai spectaculoasă din acest an, cu trei ascensiuni Toate Categoriile, celebrele Col de la Madeleine (2000 de metri), Col de La Croix de Fer (2067 m) și mai ales cea finală, cea mai spectaculoasă ascensiune din ciclismul mondial, Alpe d’Huez (1850 m), pe ale cărei serpentine sunt așteptați până la un milion de spectatori.

Unul lucru este clar: Turul Franței are acum un trio de favoriți - Thomas, Froome, Dumoulin - și etapa de joi va da o nouă indicație despre care dintre ei este cel mai puternic, mai scrie www.rfi.ro.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.