SPORT 2 iulie 2012

EURO 2012: SPANIA RĂMÂNE CAMPIOANĂ EUROPEANĂ

de Covasna Media | 712 vizualizări

Reprezentativa Spaniei a câştigat la scor disputa cu Italia, din finala Euro 2012, şi a devenit prima naţională din istorie care a reuşit să-şi păstreze titlul continental.

Spania rămâne stăpâna incontestabilă a lumii fotbalului. De patru ani, Furia Roja face legea pe toate stadioanele lumii şi doboară record după record.

Selecţionata iberică a devenit prima din istorie care a reuşit să câştige în patru ani două ediţii ale Campionatului European şi una a Campionatului Mondial, iar în planul orgoliilor trupa lui Vicente Del Bosque se poate mândri că a învins Italia într-un meci oficial, în 90 de minute, pentru prima oară după anul 1920. În faţa Spaniei, toate graniţele istorice şi statistice au cedat.

Antrenorul său este şi el singurul din lume care are în palmares Campionatul European, Campionatul Mondial şi Liga Campionilor, iar Fernando Torres este primul fotbalist din istorie care a marcat în două finale consecutive de Campionat European. Totodată, El Nino câştigă Euro 2012 la doar cinci săptămâni după ce a ridicat deasupra capului trofeul Ligii Campionilor, câştigat cu Chelsea.

Finala Euro 2012 a început perfect pentru spanioli. Încă din minutul 14 ibericii au deschis scorul, prin micuţul David Silva (1,72 m înălţime), care l-a învins cu o lovitură de cap pe Buffon. Dacă italienii îşi puneau speranţe la revenirea în joc şi redresarea situaţiei, Jordi Alba le-a spulberat visele. Cu patru minute înainte de pauză acesta a marcat golul de 2-0, după o uluitoare combinaţie cu Xavi.

După pauză italienii au atacat furibund, iar ocaziile mari au alternat la ambele porţi, însă nu s-a marcat. Lucrurile aveau să capete un contur clar în minutul 60. Nou-intratul Thiago Motta avea s-o lase pe Squadra Azzura în 10 jucători, el ieşind de pe teren accidentat, fără posibilitate de înlocuire, pentru că italienii efectuaseră toate schimbările.

Dealtfel, trupa lui Prandelli nu şi-a mai creat ocazii mari, iar pe final de meci a fost literalmente îngenuncheată, de golurile lui Torres şi Juan Matta. Spania a câştigat cu 4-0 şi a devenit prima din istorie care a realizat tripla istorică Euro-Mondial-Euro, depăşind astfel Germania, care după titlul continental din 1972 şi cel Mondial din 1974 a fost învinsă în finala Euro 1976.

 (rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.