SPORT 4 aprilie 2011

Estera, vice-campioană continentală!

de Covasna Media | 592 vizualizări
Luptătoarea Estera Dobre impresionează din nou Europa! Arbitrii însă au întors rezultatul finalei, răpindu-i pe nedrept titlul sportivei de la CSM Estera Dobre, cea mai bună sportivă a județului Covasna, s-a încununat din nou cu laurii succesului, adăugându-și în palmares o nouă medalie la Campionatele Europene, din nou de argint însă, deși aurul a fost parcă mai aproape ca oricând. Cu o constanță năucitoare, sportiva de la CSM Sfântu Gheorghe câștigă argint după argint, rămânând de fiecare dată în elita luptelor europene, dar nereușind niciodată până acum să obțină titlul suprem.

Luptătoarea Estera Dobre impresionează din nou Europa! Arbitrii însă au întors rezultatul finalei, răpindu-i pe nedrept titlul sportivei de la CSM

Estera Dobre, cea mai bună sportivă a județului Covasna, s-a încununat din nou cu laurii succesului, adăugându-și în palmares o nouă medalie la Campionatele Europene, din nou de argint însă, deși aurul a fost parcă mai aproape ca oricând. Cu o constanță năucitoare, sportiva de la CSM Sfântu Gheorghe câștigă argint după argint, rămânând de fiecare dată în elita luptelor europene, dar nereușind niciodată până acum să obțină titlul suprem.

Săptămâna trecută la Dortmund în Germania, Estera a făcut ravagii pe saltea, la categoria 51 de kg, depășindu-și adversarele într-o manieră impresionantă. Karalina Tjapko din Lituania s-a recunoscut învinsă cu 12 la 2, iar în al doilea tur Alexandra Engelhardt din Germania a abandonat la 3 la 0, după ce un procedeu reușit al româncei  a constrâns-o pe Engelhardt să abandoneze lupta în lacrimi.

”E adeversara de care mi-a fost cel mai teamă. Și atunci m-am ambiționat foarte tare și am învins-o fără drept de apel. A fost momentul în care am înțeles cât de mult am crescut în ultima vreme” povestește Estera. Cele două victorii au propulsat-o pe covăsneancă direct în semifinale, acolo unde rusoaica Ekatarina Krasnova nu a avut nicio șansă, fiind învinsă cu scorul de 12 la 4.

Finală câștigată, apoi pierdută în urma unei decizii scandaloase a comisiei de arbitri!

Cu medalia de argint asigurată, Estera a încercat să abordeze curajos lupta din finală cu puternica Yuliya Blahinya din Ucraina. Blahinya era cunoscută drept ”nașa” campioanei europene, suedeza Mattson, cea de care Estera se lovea mereu în cursa spre aur. Adversarul era puternic și imprevizibil, însă Estrea nu avea nimic de pierdut și a început agresiv, dominând categoric prima repriză. Estera a fost darnică și cu spectacolul realizând câteva dintre cele mai spectaculoase procedee din lupte, realizări care au stârnit admirația generală. Ucraineanca a avut și ea momentul său bun în repriza secundă, când în urma reacției sale echilibrul s-a restabilit. Cele două sportive au avut nevoie de o repriză de departajare suplimentară, finalul a fost unul tensionat, cu o decizie în favoarea Esterei întoarsă însă de comisia de arbitraj în urma unei contestații.

”Normal, după părerea celor prezenți în sală, eu am fost cea care a câștigat meciul. Cum însă antrenorul adversarei a contestat decizia, rezultatul a fost întors în favoarea ucrainencei. Nu a înțeles nimeni cum au interpretat regulamentul, dar frustrarea e mare,  am dominat turneul, simt că meritam victoria”, a declarat Estera.

Analiza pe care covăsneanca o face competiției e pertinentă și obiectivă. Inteligentă și matură, așa apare Estera Dobre într-un dialog care ne-a demonstrat încă o dată că sportiva de la CSM Sfântu-Gheorghe nu este întâmplător în poziția sa fruntașă din ierarhia mondială. Vorbind despre starea ei de spirit, Dobre spune: ”Chiar dacă  se vede că am evoluat foarte mult, e frustrant că toată lumea mă califică drept o sportivă de locul doi. Puțină lume știe cum a fost acolo, când am simțit că am luptat și împotriva arbitrilor. Trebuie să ajung să bat adversarul categoric, astfel încât să nu pot fi întoarsă din drum, ceea ce la acest nivel, cu sportive de valori foarte apropiate, este  extrem de greu. Chiar și în acest sport există interese, România e o țară mică, sunt conștientă de handicapul pe care îl avem, dar nu vreau să mă las păgubașă”.

Factorii de influență din afara saltelei, un alt adversar pentru Estera

Aflăm cu stupoare detalii din spatele saltelei, despre presiunile și obstacolele cu care Estera s-a confruntat și atmosfera negativă care a dominat perioada de pregătire dinaintea Campionatului European. ”Din păcate strestul dinaintea competiției, problemele care mi s-au creat, atitudinea negativă de la lot, faptul că am avut senzația că mi se pun bețe în roate, au contat foarte mult. Dacă eram lăsată în pace, dacă nu eram pusă cu două săptămâni înainte de concurs să demonstrez că sunt pregătită, la o altă categorie decât a mea, faptul că a trebuit să slăbesc 3 kg, să lupt pentru a convinge federația, apoi să revin din nou la 51 kg și să fiu în formă, sună aproape a sabotaj”, ne-a declarat Estera Dobre.

În ciuda acestor detalii, Estera continuă să fie pozitivă, ambițioasă și încrezătoare în șansele ei. Știe că marea performanță se obține doar cu răbdare și muncă. ”Poate uneori ni se pare că suntem supuși unor mari nedreptăți. Dar trebuie să ne asumăm nedreptatea ca pe un stimul, poate e ceea ce îmi trebuie pentru a mă pregăti determinată pentru mondiale. Sper să am un dram în plus de șansă la Istanbul și să fac o surpriză mult mai mare, deși e incomparabil mai greu. Conjunctura de la lot, orgoliile personale, ranchiunele, toate aceste sunt contrare performanței și cred că de suferit au luptele în general, nu numai eu. După părerea mea pregătirea la lot nu-și are rostul, e un sport individual și fiecare ar trebui să aibă parte de libertate și liniște în a se pregăti după sistemul propriu. Dacă mi s-ar permite asta, cred că aș putea să promit performanțe mult mai mari. Nu cred că lumea nu vrea să luăm medalii, sau că la lot nu se dorește ca Estera Dobre să ia medalie. Însă toată lumea ar vrea să își asume aceste rezultate, nu cei care merită. Dacă ești vertical și corect, ești marginalizat, pus în umbră, ți se crează piedici. Gândindu-mă la toate astea, la condițiile la care mă pregătesc, medalia asta îmi pare însă și mai valoroasă”, ne mai spune Estera.

Suportul primit la CSM Sfântu Gheorghe face diferența

Nu putem încheia discuția fără ca Estera să amintească de sprijinul pe care îl primește la club și de cât de mult contează acest fapt. ”Nu cred că ajungeam nicăieri fără suportul pe care mi-l oferă CSM Sfântu Gheorghe. Atât susținerea din partea conducerii clubului prin domnul Santa Carol, cât și pregătirea cu maistrul meu, domnul Matefi Arpad, fac diferența. Dacă nu ar fi ei, nimic din ce am obținut nu ar fi posibil”.

Orice capitol încheiat înseamnă unul nou, iar Estera pare să aibă resursele necesare pentru a merge mai departe, în ciuda frustrării că titlul european i-a fost luat pe nedrept. ”Urmează campionatul național, puțină recuperare și reculegere în singurătate. Vreau să uit toate lucrurile rele, să mă încarc cu energie și să mă reapuc de muncă. Până la urmă încerc să profit de obstacole și să le las să mă motiveze și mai tare” declară precum o mare campioană Estera Dobre.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Sensei Petrică, 4 aprilie 2011
Felicitari si multa bafta in continuare Estera.
Antimanele, 4 aprilie 2011
Hoţii de arbitrii! La fotbal ce scandal se făcea, aici la sporturile cu adevărat tari se trece cu vederea, munca ei a fost călcată în picioare de trişori.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.