SPORT 10 iulie 2019

Cupa Cetăţii Zânelor la Ţurcă

de Covasna Media | 904 vizualizări

Ediţia a II-a, 6 iulie 2019, Covasna

În cadrul evenimentului cultural „Ziua Cetăţii Zânelor – ediţia a IV-a”,  organizat în data de 6 iulie 2019 la Covasna - Poiana Nedeii din Voinești, de la ora 13.30, a avut loc „Cupa Cetăţii Dacice la Ţurcă, ediţia a II-a”.

Jocul de ţurcă este răspândit în toate zonele ţării şi nu numai fiind cunoscut şi sub numele de „guia”. El se joacă după reguli specifice: ţurca la groapă, ţurca la cerc etc. Acest joc se practică, în general, între două echipe formate din minim 2 jucători, echipele putând fi mixte, fără a se impune limite de vârstă. 

La evenimentul „Cupa Cetăţii Dacice la Ţurcă, ediţia a II-a” au participat elevi, tineri şi adulţi de diferite vârste, foşti practicanţi de ţurca la cerc, din zona Depresiunii Întorsura Buzăului şi din zona localităţii Covasna. 

La start s-au înscris 3 echipe mixte formate fiecare din 5 jucători, cu vârste cuprinse între 8 şi 60 ani.

Pentru derularea în bune condiţii a evenimentului sportiv, în regulamentul competiţiei a fost prevăzută o singură partidă de 5000 puncte. Având în vedere faptul că la startul competiției s-au înscris numai 3 echipe, s-a jucat câte o partidă fiecare cu fiecare.

Echipele au fost următoarele:

  1. A.S. Ciucaş Întorsura Buzăului – echipă formată din membrii asociaţiei, coordonată de Costel Iagăr. 
  2. S.C. Vulturul Întorsura Buzăului – formată din angajaţi şi voluntari, echipă coordonată de Raul Urdă.
  3. ACCDVZ – formată din membrii Asociaţiei Culturale „Cetatea Dacică– Valea Zânelor” din Covasna, echipă coordonată de Dan Buzea.

După tragerea la sorţi s-au jucat următoarele partide care au înregistrat rezultatele:

S.C. Vulturul – AS Ciucaș, 1-0 (5010 – 4220 puncte).

ACCDVZ - S.C. Vulturul, 0-1 (5040 – 2030 puncte)

ACCDVZ – AS Ciucaș, 1-0 (5010 – 4430  puncte).

Cu 2 victorii din tot atâtea jocuri, S.C. Vulturul a câștigat pentru prima oară această competiție adresată iubitorilor de țurcă, după ce la ediția din anul 2018, a ocupat locul al doilea.

Jocul de ţurcă s-a jucat după următoarele reguli:

- Echipele au fost formate din 5 jucători amatori;

- Punctajul şi numărul de jocuri au fost stabilite de comun acord;

- La jocul de ţurcă nu existat limită de timp;

- O echipă s-a aflat la bătaie (cu bastonul/ băţul era lovită ţurca= băţul mic), în timp ce echipa adversă s-a aflat la prindere.

- Fiecare jucător al echipei de la bătaie a fost poziţionat în interiorul cercului şi a trebuit să lovească ţurca la o distanţă cât mai departe, în terenul de joc.

- Dacă ţurca era prinsă în aer de un jucător al echipei aflate la prindere, aceasta din urmă acumula 500 de puncte şi jucătorul era eliminat de la bătaie.

- Dacă ţurca nu era prinsă, atunci un jucător al echipei aflate la prindere arunca ţurca spre cercul în care se afla jucătorul aflat la bătaie. Dacă ţurca se oprea în cerc, jucătorul de la bătaie era eliminat.

- Jucătorul aflat în cerc avea posibilitatea să se apere cu ajutorul bastonului lovind ţurca cu el, numai dacă aceasta se afla în aer.

- Punctele se acumulau pe baza paşilor număraţi de către jucătorul aflat în cerc, de la el până la locul în care cădea ţurca, urmare a aruncării ei spre cerc, de către un jucător aflat la prindere.

- Când toţi jucătorii echipei aflate la bătaie au fost scoşi din cerc, aceştia au trecut în teren la prindere.

- Echipa care a ajuns prima la punctajul stabilit la începutul jocului este declarată câştigătoare.

Organizatorii și-au propus prin realizarea acestei competiții inedite, promovarea jocului tradiţional de ţurcă la cerc, ca un mod plăcut şi sănătos de petrecere a timpului liber, un joc practicat în masă până în urmă cu câteva decenii, în România.

Activităţile din cadrul proiectului au fost asigurate de Dan Buzea (Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni) şi Nicolae Dobre (Federația Română de Oină; Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale).

Organizatorii au oferit echipelor participante, în cadrul festivităţii de premiere: bastonul/ bâta de ţurcă, tricouri personalizate cu mesajul „Ziua Cetăţii Zânelor – ediția a IV-a” și diplome. Au fost acordate două premii speciale pentru „Cel mai tânăr jucător de țurcă” – Tudor Neagoe (7 ani) și pentru „Old Boys”, lui Costel Iagăr (59 ani).

Cu această ocazie au fost aduse mulţumiri jucătorilor tuturor echipelor pentru jocul prestat pe parcursul întrecerii şi partenerilor pentru sprijinul acordat în organizarea celei de-a doua ediţii a “Cupei Cetăţii Zânelor la Ţurcă”, la Voineşti-Covasna.

Felicitări tuturor participanţilor! 

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Dan Buzea

Federația Română de Oină

Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale

Nicolae Dobre

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.