SPORT 8 august 2018

Cupa Cetăţii Zânelor la Ţurcă

de Covasna Media | 808 vizualizări

Ediţia I, 5 august 2018, Covasna

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică - Valea Zânelor“ din Covasna, Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale, Asociaţia Sportivă „Ciucaş“ Întorsura Buzăului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Federaţia Română de Oină şi Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ din Întorsura Buzăului, a organizat în data de 5 august 2018, în cadrul evenimentului cultural „Ziua Cetăţii Zânelor – ediţia a III-a“, începând cu ora 11.00, „Cupa Cetăţii Dacice la Ţurcă, ediţia I“, care s-a desfăşurat la Poiana Zânelor din Voineşti-Covasna, jud. Covasna.

Jocul de ţurcă este răspândit în toate zonele ţării şi nu numai fiind cunoscut şi sub numele de „guia“ sau „poarca“. El se joacă după reguli specifice: ţurca la groapă, ţurca la cerc,etc. Acest joc se practică, în general, între două echipe formate din minim 5 jucători. Echipele pot fi mixte şi nu sunt impuse limite de vârstă.

Pentru a juca ţurca avem nevoie de un băţ/ baston/ bâtă, de cca. 60-80 cm lungime şi cca. 2-4 cm grosime, şi de un băţ mai scurt– care este numit ţurca – de cca. 15-20 cm lungime şi cca. 2 cm grosime. Fiecare echipă intră prin tragere la sorţi, la bătaie (jucătorul se află poziţionat în cercul trasat pe terenul de joc, loveşte ţurca/ băţul mic cu bastonul). Echipa aflată la prindere, încearcă să prindă ţurca din aer, după prima atingere a pământului de către aceasta (caz în care jucătorul aflat la bătaie este eliminat din cerc), sau după ce ţurca se opreşte pe pământ. În acest ultim caz, jucătorul de la prindere trebuie să arunce ţurca în cercul în care se află jucătorul echipei adverse.

La eveniment au participat elevi, tineri şi adulţi de diferite vârste, foşti practicanţi de ţurca la cerc, din zona Depresiunii Întorsura Buzăului şi din zona localităţii Covasna.

La start s-au înscris 4 echipe formate din 5 jucători cu vârste cuprinse între 16 şi 60 ani.

Pentru derularea în bune condiţii a evenimentului sportiv, în regulamentul competiţiei a fost prevăzută o singură partidă de 5.000 puncte. După meciurile jucate în faza preliminară, ocupantele primelor poziţii în clasament s-au calificat în finala competiţiei.

Echipele au fost următoarele:

1. A.S. Ciucaş Întorsura Buzăului – echipă formată din membrii asociaţiei, coordonată de Costel Iagăr.

2. S.C. Vulturul Întorsura Buzăului – formată din angajaţi şi voluntari, echipă coordonată de Raul Urdă.

3. ACCDVZ – formată din membrii Asociaţiei Culturale „Cetatea Dacică– Valea Zânelor“ din Covasna, echipă coordonată de Dan Buzea.

4. LTME – echipă formată din profesori şi elevi ai unităţii de învăţământ liceal „Mircea Eliade“ din Întorsura Buzăului, coordonată de Stroie Bogdan.

După tragerea la sorţi s-au jucat următoarele partide:

Jocuri preliminare:

A.S. Ciucaş Întorsura Buzăului – LTME, 0-1 (3.990 – 5.000 puncte);

ACCDVZ – S.C. Vulturul, 0 -1 (2.950 – 5.000 puncte)

Finala mică:

ACCDVZ - A.S. Ciucaş, 0 -1 (3.220 – 5.000 puncte)

Finala mare:

S.C. Vulturul - LTME, 0-1 (3.510 – 5.000 puncte).

Cele două finaliste S.C. Vulturul şi LTME au jucat foarte bine pe toată durata finalei şi s-au luptat până în ultima clipă pentru cucerirea trofeului. Finala a fost echilibrată, ambele echipe reuşind să puncteze în momentele importante ale jocului. Echipa LTME a reuşit, în cele din urmă, să se impună cu un avantaj de 1.490 puncte.

Jocul de ţurcă s-a jucat după următoarele reguli:

- Echipele formate din 5 jucători amatori;

- Sunt stabilite de comun acord: punctajul şi numărul de jocuri;

- La jocul de ţurcă nu există limită de timp;

- O echipă se află la bătaie (cu bastonul/ băţul este lovită ţurca - băţul mic), în timp ce echipa adversă se află la prindere.

- Fiecare jucător al echipei de la bătaie este poziţionat în interiorul cercului şi trebuie să lovească ţurca la o distanţă cât mai departe, în terenul de joc.

- Dacă ţurca este prinsă în aer de un jucător al echipei aflate la prindere, aceasta din urmă acumulează 1.000 de puncte şi jucătorul este eliminat de la bătaie.

- Dacă ţurca este prinsă în aer de un jucător al echipei aflate la prindere, după ce aceasta loveşte o singură dată pământul, aceasta din urmă acumulează 500 de puncte şi jucătorul este eliminat de la bătaie.

- Dacă ţurca nu este prinsă, atunci un jucător al echipei aflate la prindere aruncă ţurca spre cercul în care se află jucătorul aflat la bătaie. Dacă ţurca se opreşte în cerc, jucătorul de la bătaie este eliminat.

- Jucătorul aflat în cerc are posibilitatea să se apere cu ajutorul bastonului lovind ţurca cu el, numai dacă aceasta se află în aer.

- Punctele se acumulează pe baza paşilor număraţi de către jucătorul aflat în cerc şi până la locul în care cade ţurca, după ce acesta este aruncată spre cerc de un jucător aflat la prindere.

- Când toţi jucătorii echipei aflate la bătaie sunt scoşi din cerc, aceştia trec la prindere.

- Echipa care ajunge prima la punctajul stabilit la începutul partidei este declarată câştigătoare.

- La finalul jocului, echipa câştigătoare este cărată în spate de echipa învinsă, pe toată lungimea terenului de joc.

Activitatea s-a adresat tinerilor şi adulţilor, a promovat jocul tradiţional de ţurcă la cerc, reprezentând un mod plăcut şi sănătos de petrecere a timpului liber.

Activităţile din cadrul proiectului au fost coordonate de Dan Buzea (Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni) şi Nicu Dobre (Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale).

Organizatorii au oferit echipelor participante, în cadrul festivităţii de premiere: bastonul/ bâta de ţurcă, tricouri personalizate cu mesajul „Ziua Cetăţii Zânelor“, precum şi tricouri personalizate cu mesajul „Iubesc oina“ asigurate de FRO, având în vedere că echipele participante au jucat ulterior şi un joc demonstrativ de oină. De asemenea, echipelor prezente la eveniment li s-au acordat diplome.

Cu această ocazie au fost aduse mulţumiri participanţilor pentru spectacolul sportiv oferit pe parcursul întrecerii şi partenerilor pentru sprijinul acordat în organizarea primei ediţii a „Cupei Cetăţii Zânelor la Ţurcă“, la Voineşti-Covasna.

Felicitări tuturor participanţilor!

Dan Buzea,

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.