SPORT 5 iunie 2022

Cros, redresare și reziliență, la Întorsura Buzăului, de Ziua Olimpică

de Iulia Drăghici - Taraș | 885 vizualizări

Peste 250 de persoane, majoritatea copii, dar și tineri și adulți, au participat vineri, 3 iunie, la crosul organizat la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, pentru a marca Ziua Olimpică. Evenimentul, care nu a adunat un număr atât de mare de alegători ca în celelalte două ediții, a fost, mai ales pentru cei care au avut ocazia să fie prezenți, un moment de reamintire că „redresare” și „reziliență” nu sunt doar cuvinte care se leagă de un plan renumit, de bani mulți și de promisiuni, ci și de momente care ne conving că avem multe de învățat de la copiii cu spirit de luptători, iubitori de sport.  

Fără să intrăm foarte mult în detaliile competiției care a început, cu înscrierile, după ora 12:00, în curtea școlii gimnaziale, trebuie precizat că traseul anunțat inițial a fost modificat din motive organizatorice. Astfel, copiii au avut de parcurs în alergare un traseu de 800 de metri, iar tinerii de peste 14 ani și adulții, 1200 de metri. Chiar dacă punctul de plecare a fost diferit pentru cele două etape, sosirea a fost în același loc, respectiv curtea școlii.

Despre redresare și reziliență

De ce am amintit de redresare și reziliență în acest text despre o competiție sportivă? Pentru că, deși în prezent auzim des aceste cuvinte în alte contexte, organizatorii și participanții au dat cu prisosință dovadă de ambele, depășind obstacole neprevăzute, în ciuda căldurii amețitoare, parcă neobișnuită pentru Întorsura Buzăului, chiar și în iunie.

Totuși, punctul culminant nu a fost finișul sau festivitatea de premiere, ci un alt moment care cred că trebuie marcat în acest articol. El ne-a fost dat, celor câțiva oameni prezenți, martori la întâmplare, de un băiețel care a luat startul la etapa pentru copii. O căzătură puternică, survenită la câțiva pași după ce s-a pornit cursa, putea să îl scoată din competiție, mai ales că era cât pe ce să fie călcat în picioare de ceilalți alergători care veneau puternic din spate. Din fericire, au fost atenți și l-au ocolit, ba câțiva s-au oprit să îi dea o mână de ajutor. S-a ridicat, probabil cu dureri la coate și genunchi și părea că va izbucni în plâns. „Poți să continui?”, l-a întrebat cineva. A fost nehotărât și pe punctul de a se retrage, însă o încurajare de pe margine, de la un profesor-organizator – „Ești un campion! Hai că poți!” a fost de ajuns să oprească amenințarea lacrimilor. O expresie care semăna tot mai mult cu ambiția a înlocuit încet cele două sprâncene încruntate cu o privire aruncată înainte și o nouă determinare. A urmat un pas înainte. Apoi doi și, în curând, micuțul era un alergător prin colbul lăsat în urmă de grupul de participanți din care inițial făcuse și el parte. Nu știu dacă în final copilul a obținut vreun loc pe podium, dar cu siguranță a terminat cursa, chiar și în aceste condiții, pentru că nimeni nu a rămas în urmă. Cert este acum și că el este marele câștigător al câtorva inimi care i-au urmărit momentul de glorie, adevărata lecție de redresare și reziliență. O promisiune că educația făcută cu oameni de calitate naște caractere puternice, capabile de lucruri mari, pas cu pas.

Podiumul

Concluzia cursei a fost că toți participanții au fost câștigători, așa că fiecare a primit medalie, însă în virtutea faptului că a fost totuși o competiție, a existat și un podium, care i-a premiat pe primii trei cei mai rapizi de la fiecare categorie.

Redăm clasamentul în continuare:

  • DRĂGHICI ALIN, Locul I, categoria „Sub 10 ani”;
  • MUREA CONSTANTIN GEORGE, Locul II, Sub 10 ani;
  • MUNTEAN ANDREI, Locul III, Sub 10 ani;
  • CRISTEA TEODORA, Locul I, Sub 10 ani;
  • LUNGU MARIA, Locul II, Sub 10 ani;
  • NIȚU ANDRADA, Locul III, Sub 10 ani;
  • OȚELAȘ FLORIN FELIX, Locul I, categoria „11 - 13  ani”;
  • PĂSAT LEVIS, Locul II, 11 - 13  ani;
  • OLESCU ELVIS, Locul III, 11 - 13  ani;
  • NEAGOE ADELA, Locul I , 11 - 13  ani;
  • DUCA ANASTASIA, Locul II, 11 - 13  ani;
  • NEAGOE MARA, Locul III, 11 - 13  ani;
  • BORICEAN MARIUS EMILIAN, Locul I, categoria „14 - 17  ani”;
  • BACIU DARIUS, Locul II, 14 - 17  ani;
  • SECELEAN CRISTIAN, Locul III, 14 - 17  ani;
  • POPICA ANASTASIA, Locul I, 14 - 17  ani;
  • BACIU ADRIANA, Locul II, 14 - 17  ani;
  • NEAGOVICI-BOCÎRNEA ȘTEFANIA MARIA, Locul III, 14 - 17  ani;
  • BUDILEAN ROBERT FLORIN, Locul I, categoria „18 - 25  ani”;
  • MARIAȘ IOAN ADRIAN, Locul II, 18 - 25  ani;
  • NEAGOE ANDREEA,  Locul I, 18 - 25  ani;
  • BULARCA ANDREEA, Locul II, 18 - 25  ani;
  • MORAR MIRCEA CONSTANTIN, Locul I, categoria „26 - 49  ani”;
  • ARDELEAN GHEORGHE, Locul II, 26 - 49  ani;
  • DRECEA SIMONA, Locul I, categoria „peste 50  ani”.

Evenimentul organizat vineri la Întorsura Buzăului face parte din paleta de activități dedicate Zilei Olimpice, sărbătorită anual la data de 23 iunie.

Cu ocazia Zilei Olimpice care se sărbătorește în data de 23 iunie, în întreaga lume sunt organizate pe toată durata lunii iunie a fiecărui an crosuri olimpice. Și în acest an, la Întorsura Buzăului a fost organizat un asemenea cros, ajuns la cea de a treia ediție, inițiator fiind Academia Olimpică Română filiala Covasna, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului și cu sprijinul Primăriei orașului Întorsura Buzăului și al Asociației de tineret și sport TEO.

În această „Zi Olimpică” se sărbătorește crearea Mișcării Olimpice, fiind momentul perfect pentru a aduce oamenii împreună pentru promovarea păcii prin sport”, ne-a spus coordonatorul principal al evenimentului, Mihaela Popica.

Din echipa de organizare au făcut astfel parte, pe lângă aceasta și alți profesori de educație fizică de la instituțiile de învățământ din oraș: Roxana Neagoe, Sergiu Borcea, Cătălin Bularca și Bogdan Stroe. Au fost sprijiniți pe partea de asistență tehnică de profesorii Nicolae Boian și Mircea Morar. 

Nu este întâmplător nici faptul că evenimentul a avut loc atât de aproape de 1 Iunie, pentru că a fost dedicat astfel și Zilei Copilului, marcată anterior și cu alte activități, nu doar sportive, ci și culturale, la care au luat parte și alți copii din oraș. Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă a amintit în acest context de câteva la care autoritatea locală a fost partener: acțiunile organizate pentru copii pe 31 mai de Asociația „Noi” – care, de asemenea, au inclus și un cros, excursia în Sibiu pentru 60 de copii sau activitatea cu 120 de copii și părinți în sala de sport a orașului.

Ne bucurăm că suntem sănătoși, că nu mai avem pandemie și că putem să organizăm aceste activități și sper să putem să fim alături în continuare de școală în tot ceea ce înseamnă sport și mișcare”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, edilul din Întorsura Buzăului.

Crosul dedicat Zilei Olimpice a ajuns anul acesta la a treia ediție la Întorsura Buzăului. Prima a fost organizată în 2019, iar la start au luat parte aproape 600 de persoane, devenind astfel cel mai mare concurs de alergare organizat vreodată în orașul din zona Buzaielor. A doua ediție a avut loc în 2021, dar au fost înscriși doar elevi și s-a desfășurat sub incidența restricțiilor impuse de pandemie.

 

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.