SPORT 10 mai 2022

Coresi Shopping Resort găzduiește o expoziție a participării României la Jocurile Olimpice

de Covasna Media | 603 vizualizări

  • Costume de competiție, medalii, cununi cu lauri și echipamente de antrenament ale marilor campioni pe care România i-a avut în arena olimpică – Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Gabriela Szabo, Larisa Iordache, Marian Oprea, Iolanda Balaș, Monica Roșu și mulți alți sportivi de legendă vor fi expuse în premieră la Coresi Shopping Resort, în perioada 13-26 mai.
  • Expoziția, ajunsă la ediția a II-a, prezintă zeci de obiecte de memorabilia, cu autografele sportivilor, imagini și articole de arhivă care ilustrează istoria sporturilor olimpice din România.
  • Vor fi multe alte exponate sportive fascinante și unice din perioada anilor 1930-2021 și echipamente de antrenament semnate de megastaruri ale sportului românesc.

  • Accesul la expoziție este gratuit.

În perioada 13-26 mai, în cadrul  Coresi Shopping Resort, vizitatorii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin incursiunea în universul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării. Ediția a doua a expoziției „România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, și cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federațiilor și al colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă în România, din interbelic și până în prezent, capătând o versiune extinsă, itinerantă, în acest an.

O scurtă radiografie a sportului românesc și a rezultatelor noastre de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale din toate timpurile prezentată prin sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă urmează să fie descoperite, precum și exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice și a marilor campioni ai țării noastre.

Expoziția aduce în prim-plan un adevărat patrimoniu de obiecte ce atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive din România, prin exponate, documentări și clipuri care marchează cronologic diferite momente şi personalităţi ale sportului sau momente importante care au marcat olimpismul modern, mondial şi românesc. Vizitatori de toate vârstele vor avea marea ocazie de a descoperi un regal expozițional care relatează perioade iconice din istoria a peste sporturilor olimpice practicate în România, dar și alte probe de competiție. Acestea cuprind: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir și oină.

Printre cele mai interesante exponate se numără costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Țiriac, Laura Ilie, Maricica Puica și mulți alții. Vor fi prezente în expoziție impresionantele echipamente oficiale de competiții la campionate și olimpiade de bob, sanie, skeleton, kaiac și canoe, scrimă, tir, hockei pe gheață, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză ș.a.m.d.

Selecția de obiecte de colecție mai cuprinde obiecte vechi din competițiile din perioada interbelică și anii ’50-’70 și exponate de memorabilia cu autografele în original ale medaliaților la competiții. Vor fi prezentate obiecte personale, dar și din colecții private despre marile personalități din lumea sportului precum: Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016), Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Năstase și Ion Țiriac – tenis, Ana Maria Popescu Brânză (medaliată la spadă individual JO Beijing 2008 și JO Tokyo și pe echipe la Rio 2016), Gabriela Szabó (medaliată JO de la Sydney 2000) și numeroși alți sportivi cu performanțe internaționale.

Expoziția va surprinde și o galerie curatoriată de materiale din presa antebelică şi interbelică de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90 despre lotul României de sport, participant la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene – mari campioni, propagandă comunista sportivă din almanahuri și multe altele.

Un proiect inițiat și organizat ca design expozițional de: Asociația ESCU

Găzduit și susținut de: Coresi Shopping Resort

În parteneriat cu: Muzeul Sportului

Despre Asociația ESCU:

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spatial public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate, artă și antreprenoriat cultural, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 - 2021, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy, Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice și O scurtă istorie a amorului în România și Muzeul Generației Millennials, Muzeul Orășelului de Turtă Dulce și multe altele. Website: www.asociatiaescu.ro

Despre Cartier Coresi:

Cartier Coresi reprezintă unitatea celor trei enități dezvoltate de Ceetrus: Coresi Shopping Resort, Coresi Avantgarden (alături de Kasper Development) și Coresi Business Campus (alături de Ascenta). Cartier Coresi reprezintă cel mai mare proiect de regenerare urbană din România.  Scopul nostru este ca acesta să devină un loc de întâlnire între inovație, curaj antreprenorial și atitudine comunitară în sprijinul oamenilor. 

Cartier Coresi joacă un rol cheie în dezvoltarea economică și teritorială a orașului. Proiectul are o suprafață de 120 ha și reprezintă 10% din suprafața utilă a  orașului Brașov. Avem oportunitatea de transformare a peisajul urban de aceea ne provocam să lucrăm în continuare la masterplan în scopul dezvoltării următorilor ani și îmbunătățirii mixului de funcționalități, de experiențe de viață în cartier.

Încă de la deschidere, ne-am consolidat rolul și misiunea care ne definesc cel mai bine: partener de încredere al comunității.  Curiozitatea și motivația de a căuta și valorifica resursele Brașovului și de a promova inițiative și oameni care sunt motoare ale schimbării, ne încurajează să fim prezenți mereu în viața orașului, dincolo de limitele fizice ale centrului comercial.

Noi, cei de la Coresi avem un scop bine definit: să dezvoltăm un proiect în armonie cu orașul și regiunea și să răspundem continuu nevoilor actuale şi viitoare ale brașovenilor şi a stilului lor de viaţă. Obiectivul nostru este simplu: oameni bucuroși și mândri de locul în care trăiesc sau în care aleg să își petreacă timpul liber.

Despre Muzeul Sportului

Muzeul Sportului este deţinătorul unui adevărat tezaur de bunuri culturale care atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive în România, propunând vizitatorilor, la momentul actual, 2 expoziții permanente. Expoziția de istorie a sportului românesc: de la apariția primelor activităților sportive pe teritoriul țării noastre la dezvoltarea numeroaselor discipline sportive, vizitatorul poate face o incursiune în istoria fiecărui sport care a produs emoții și momente unice tuturor celor care îndrăgesc această activitate. Expoziția formată din imagini, text, obiecte precum medalii, trofee sau echipament sportive, ce conturează istoria disciplinelor care au făcut ca tricolorul să fie cunoscut în orice colț de lume. Sunt expuse: pașaportul colectiv cu care echipa de fotbal a României a participat la primul Campionat Mondial din Uruguay din 1930; sabia cu care Mihai Covaliu a obținut aur la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000; kaiacul lui Aurel Vernescu; schiful cu care Sanda Toma a obținut prima medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980; Cupa Mondială la handbal masculin cucerită de echipa națională de 4 ori în anii 1961, 1964, 1970, 1974; Cupa Mondială obținută de echipa feminină de handbal în 11 a României din anul 1956; echipamente sportive, medalii de campion național, titluri de maestru emerit al sportului românesc sau titluri obținute la competițiile europene și mondiale de sportivii români.

Expoziția România Olimpică 100: în contextul aniversării Centenarului mișcării olimpice românești și, evident, ca o recunoștere a celor peste 300 de medalii, expoziția care îmbină trecutul cu prezentul ilustrează istoria olimpică a României, o imagine greu de contestat și foarte bine plasată. O retrospectivă ce cuprinde în ordine cronologică obiecte și momente de natură inedită cu care se identifică sportivii de legendă ai ţării, precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Iosif Sîrbu, Lia Manoliu, Aurel Vernescu, Dumitru Pârvulescu, Ștefan Petrescu ș.a.m.d. Website: https://muzeulsportuluiromania.ro/

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.