SPORT 17 mai 2013

Clubul Rapid, oficial în Liga a doua

de Covasna Media | 538 vizualizări

Tribunalul Bucureşti a respins astăzi cererea de reorganizare a clubului şi a amânat judecata pentru 13 septembrie. În această situaţie, giuleştenii nu mai au nicio şansă să aibă câştig de cauză într-un eventual apel la TAS. Dacă nu vor avea licenţă, rapidiştii nu vor avea dreptul să evolueze în Liga I.

Rapid nu mai are nicio speranță de a obține licența pentru sezonul următor pentru Liga întâi, pentru că instanța a respins cererea de a analiza planul de reorganizare a clubului.

La termenul de azi, instanţa Tribunalului Bucureşti a motivat că nu poate aproba planul de reorganizare până nu se soluţioneazăcreanţele foştilor jucători rapidişti, scrie Digi Sport. Printre ei se află Surdu, Rui Duarte, Burcă, Codrea sau Bozovic. În acest context, următorul termen în proces a fost stabilit pentru 13 septembrie, după vacanţa judecătorească.

În aceste condiţii, Rapid este oficial retrogradată în Liga 2, iar clubul nu mai poate face apel la TAS privind neacordarea licenţei. Avocaţii Rapidului au cerut preschimbarea termenului de judecată, cerând tribunalului să judece cazul până pe 31 mai, pentru a merge la TAS, dar judecătorul sindic a respins solicitarea.

Dacă până la următorul termen Rapid nu îşi plăteşte datoriile menţionate mai sus, va intra în faliment şi va ajunge în Liga a V-a.

Clubul are datorii de aproximativ 34 de milioane de euro

Instanţa de fond a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a respins dosarul FC Rapid privind acordarea licenţei pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I, iar gruparea giuleşteană a atacat decizia la Comisia de Apel.

După data de 10 mai, cluburile care nu au primit licenţă pot ataca decizia Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. TAS trebuie să se pronunţe până în 31 mai când se încheie procedura de licenţiere.

SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.

În 7 decembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.

Rapid, de la glorie la suferinţă

Giuleştenii au mai evoluat în eşalonul secund, însă niciodată de când George Copos a preluat clubul. În cei 90 de ani de istorie, Rapid a retrogradat de 4 ori şi a alternat performanţa cu rezultatele modeste.

După 24 de ani, Rapid retrăieşte coşmarul retrogradării în Liga a II-a. Dacă în 1989, rezultatele slabe îi trimiteau pe giuleşteni la matineu, acum totul a fost cauzat de datoriile clubului.

Rapid rămâne însă unul dintre cele mai importante cluburi din fotbalul românesc. Înfiinţată în 1923, formaţia din Grant are în vitrină trei titluri de campionă şi 13 Cupe ale României. Cele mai importante rezultate le-a obţinut sub comanda lui George Copos.

Primul titlu din era Copos a venit în anul 1999, atunci când pe banca giuleştenilor se afla Mircea Lucescu. A urmat apoi sfertul de finală din Cupa UEFA 2006. Rapid a fost eliminată de Steaua, dar pentru alb-vişiniii a rămas una dintre cele mai importante performanţe pe plan european.

Cu timpul, situaţia echipei a devenit instabilă. La începutul acestui an, conducerea a anunţat că datoriile clubului se ridică la aproape 30 de milioane de euro.

George Copos şi ceilalţi acţionari au întocmit un plan de reorganizare şi clubul mai are de plată în acest moment doar 6,5 milioane de euro, după ce actualul acţionar majoritar a anunţat că renunţă la creanţele de peste 23 de milioane de euro către propriile sale societăţi.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.