SPORT 5 noiembrie 2014

Cel mai scump stadion olimpic din istorie

de Covasna Media | 493 vizualizări

Viitorul stadion pe care japonezii îl vor construi pentru Jocurile Olimpice din Tokyo va costa nu mai puţin de 1,7 miliarde de dolari - de şapte ori mai mult decât a costat Arena Națională - şi va fi cel mai mare stadion olimpic construit vreodată. Ar fi fost şi mai scump dacă arhitecţii şi societatea civilă nu ar fi catalogat proiectul că fiind unul ridicol.

Proiectat de un arhitect britanic, viitorul stadion din Tokyo care va găzdui Jocurile Olimpice din 2020 seamănă cu o cască de bicicletă. Sau cu o navă spațială. Depinde cine îl privește. Iar japonezii nu privesc proiectul viitoarei arene olimpice cu ochi prea buni.

Potrivit digi24.ro, stadionul va costa 1,7 miliar­de de dolari și, cu toate că va avea același număr de locuri ca stadionul Olimpiadei din Londra de acum doi ani, 80.000, va ocupa o suprafață de două ori mai mare. Inițial, costul de construcție al noii arene olimpice fusese estimat la nu mai puțin de 3 miliarde de dolari. Însă indignarea opiniei publice a forțat regândirea proiectului. Chiar și așa, va fi cel mai scump și mai mare stadion din istoria Jocurilor Olimpice.

Stadionul va fi construit peste unul dintre puținele spații verzi din Tokyo, în grădinile amenajate în onoarea împăratului Meiji, cel care a des­chis Japonia către lumea occidentală.

În acele grădini deja există un stadion. Cel care a găzduit Olimpiada din 1964. Însă va fi demolat ca să îi facă loc noului stadion, chiar dacă vechea arenă este considerată un monument istoric, cel puțin de către administratorii ei.

proiect stadion tokyo jo 2020-1

Arhitectul vechiului stadion olimpic, Fumihiko Maki, a criticat proiectul noului stadion, des­pre care spune că este ridicol de mare și ridicol de scump. El a declarat pentru BBC că Japonia imită pregătirile Chinei pentru olimpiada foarte scumpă pe care a organizat-o în 2008.

Olimpiada chinezească a fost găzduită de celebrul stadion sub formă de cuib din Beijing. Stadion care a devenit un obiectiv turistic, dar care nu a mai fost folosit de atunci la organizarea de competiții sportive.

De altfel, aceasta este marea problemă a olimpiadelor. Stadionul din Atena, care a găzduit Olimpiada din 2004, rămâne folosit de echipele de fotbal grecești, însă o parte din complexul olimpic a ajuns în paragină. Iar în ceea ce privește stadionul Olimpiadei de la Londra, deși a fost unul ceva mai ieftin, transformarea sa într-un stadion de fotbal este foarte scumpă.

Autoritățile din Tokyo vor ca stadionul de 1,7 miliarde de dolari să fie folosit după olimpiadă la organizarea de concerte. Și tocmai pentru a nu polua sonor metropola, s-a insistat pentru construirea acoperișului retractabil care a ridicat foarte mult estimarea costurilor.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.