SPORT 22 decembrie 2018

Cei mai buni înotători din Sfântu Gheorghe încheie anul cu o listă lungă de performanțe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1247 vizualizări

Clubul Sportiv Ciprian a împlinit în 2018 un deceniu de la înființare

Bilanțul pe 2018 este presărat cu recorduri, personale și județene, ale celor mai buni înotători din Sfântu Gheorghe, cei mai renumiți fiind prima dublă campioană națională la juniori, Maria - Raluca Artene, dar și noua stea a înotului covăsnean, Barabás András. Iată câteva dintre reușitele sportivilor covăsneni în 2018, în spatele cărora stă extrem de muncă multă.

Campionatele Naționale

  • Campionatul Național de Înot  pentru Seniori, Tineret și Juniori - Bacău  a găzduit, în perioada 21 - 25.03.2018, competiție care a reunit 380 de participanți  din 56 de cluburi sportive, printre care și Asociația Club Sportiv Ciprian Sfântu Gheorghe.

Cei care au adus glorie orașului nostru și nu numai sunt: -Maria- Raluca Artene –  prima dublă campioană națională la juniori, la proba 50 m spate si 100 m spate, ceilalți doi participanți obținând recorduri personale, astfel: Barabás András – primul covăsnean care a coborât sub un minut la proba 100m liber - 58”61,  la 50m liber - 26”44 și Gyenge Attila  –  proba 50m liber - 27”78.

  • Campionatele Naționale de Înot în bazin scurt - Miercurea Ciuc, județul Harghita în perioada 22 - 25 noiembrie 2018. 

    • Maria-Raluca Artene a obținut medalia de argint în proba 50m spate - 30”87
    • Barabás András a obținut locul 12 în proba 50m bras 32”43 (record personal),  locul 16 în proba 100m mixt 1’03”54 (record personal), 50m fluture - 28”01, locul 21 în proba 50m liber - 25”42 (record personal)  și locul 26 în proba 100m liber - 57”03;
    • Gyenge Attila  locul 27 în proba 50m spate - 32”42 și locul 37 în proba 50m liber - 26”79 (record personal);
    • Tuzson Gellert locul 27 în proba 50m liber - 25”98 (record personal).

Toți sportivii s-au prezentat exemplar, plini de dorință și forță, iar eforturile lor au fost răsplătite, participând la categoria de vârstă 14/15 ani fete și 15/16 ani băieți.

Trebuie, însă, să insistăm pe succesul extraordinar obținut prin muncă susținută și dăruire totală al sportivei Maria-Raluca Artene, care a reușit să ne facă încă o dată mândri că suntem covăsneni, că însemnăm ceva pentru sportul românesc și să ne aducă aminte că trebuie să o sprijinim acum și în viitor, pentru a păstra și chiar îmbunătăți rezultatele obținute.

 Competiții Internaționale

  • Campionatele Internaționale de înot ale României în perioada 23 - 27.05.2018 s-au desfășurat la bazinul olimpic „Tolea Grințescu” din cadrul Complexului Sportiv Dinamo/București.

La  această competiție au luat startul peste 400 de sportivi din 9 țări, înotători valoroși, medaliați la campionatele Europene, Mondiale și nu numai.

Acest concurs a fost unul de seniori și juniori, având participanți cu categoria de vârstă cuprinsă între 14 – 17 ani / fete și 15 – 18 ani / băieți, juniori, 18 ani +/ fete și 19 ani +/băieți, seniori.

Sportiva  Maria-Raluca Artene, legitimată la Asociația Club Sportiv Ciprian Sfântu Gheorghe, a participat și s-a calificat în toate cele trei finale ale probei de 50m, 100m și 200m spate.

Chiar dacă aceste probe sunt preferatele sportivei - una dintre ele/ 50m spate i-a adus și selecționarea în lotul național al României-, au necesitat un efort susținut, o concentrare și implicare maximă, datorate concursului în sine, importanței acestuia, dar în special a valorii participanților, a celorlalte concurente.

  • Lambertseter Open 2018, ce a avut loc în Oslo, Norvegia în perioada 19 – 21 octombrie 2018. La acest concurs au participat 380 de înotători, de la 38 de cluburi, competiția fiind înscrisă în calendarul Ligii Europene de Natație.

A.C.S. CIPRIAN Sfântu Gheorghe a participat cu doi  sportivi, la masculin – Barabás András și Gyenge Attila, ambii în vârsta de 15 ani.

Rezultatele tehnice ale sportivilor ce au reprezentat A.C.S.  Ciprian Sfântu Gheorghe sunt:

- Barabás András a obținut locul II în proba 50m fluture, locul V în proba 50m liber și locul V în proba 100m mixt; 

- Gyenge Attila a obținut locul X în proba 50m spate și locul XII în proba 50m liber.

  • XVIII International Meeting Memorial „G. Manoni” localitatea Fabriano, din provincia Ancona, Italia în perioada 27 - 28 octombrie 2018.

La acest concurs au luat startul 521 de înotători din 6 ţări: Elveția, Finlanda, România, Republica Cehă, San Marino și Italia.

A.C.S. CIPRIAN Sfântu Gheorghe a participat cu doi sportivi, la feminin – Maria-Raluca Artene și la masculin - Barabás András, ambii în vârstă de 15 ani.

Rezultatele obținute de sportivii ce au reprezentat A.C.S. Ciprian Sfântu Gheorghe sunt:

- Barabás András locul III în proba 50m spate - 29”82 (record personal), locul IV în probele 50m bras și 50m liber;

- Maria-Raluca Artene locul V în proba 50m spate și locul VI în proba 100m spate.

  • Trofeul internațional de înot 14th GRAN PREMIO ITALIA 2018 42nd „MUSSI – LOMBARDI – FEMIANO”, în perioada 17 - 18 noiembrie 2018, ce a avut loc în Livorno, capitala regiunii Toscana din Italia.

În cadrul trofeului au fost prezenţi 561 de înotători, de la 59 de cluburi. Competiția, desfășurată la piscina municipală La Bastia Livorno, organizată de societatea Versilianuoto în colaborare cu Federația Italiană de Înot, regiunea Toscana și municipalitatea Livorno. Această competiție este inclusă în calendarul Ligii Europene de Nataţie.

Rezultatele tehnice ale sportivilor care au reprezentat A.C.S. Ciprian Sfântu Gheorghe sunt:

- Barabás András (15 ani) a obținut două medalii de argint în probele 100m mixt -1’04”86, 50m fluture - 27’93 (record personal) și două locuri V în probele 100m liber - 56”44 (record personal) și 50m liber -25”85.

- Becze Zétény Benedek (14 ani) a obținut locul IX la probă 50m spate - 32”67.

Tânăra generație

Înotătorii de la grupa de copii calcă pe urmele celor mari, plini de energie și emoții puternice. Vom menționa tinerele talente/speranțe ale clubului nostru prin: László Matteo (2009), Kakoulidis Leonidas (2010), Tudorel Maya (2008), Gál Tamara (2009), Rusandu Timeea Maria (2010), Váncsa Fruzsina-Ilka (2010), Ghican Teodora Claudia (2010),  cu siguranță și aceștia își vor confirma valoarea și vor culege fructele muncii depuse prin obținerea de locuri fruntașe și medalii.

„Sunt mândru că ne-am îndeplinit obiectivele pe anul 2018, am reuşit rezultate excepţionale împreună cu sportivii mei, prin ambiția lor, talentul lor, fapte ce au adus faimă județului nostru. Aș menționa titlurile de campioni naţionali la juniori, selecționarea la lotul naţional de juniori, medalii obținute în turneele internaționale. Dincolo de aceste fapte, aceşti sportivi sunt modele demne de urmat pentru ceilalţi, le-aş numi valori pentru Municipiul Sfântu Gheorghe, Covasna. Doresc pe această cale sa le mulțumesc pentru efortul depus și să le urez multe realizări în noul an. Cum printre „sursele de energie” ale sportivilor în 2018 s-au aflat şi sponsorii noştri: Bertis S.R.L., Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Arcon S.R.L., DJST Covasna, Ready Garment Technology România S.R.L. dar nu în ultimul rând părinţii, dorim să le mulţumim tuturor pentru încrederea şi sprijinul acordat”, ne-a declarat antrenorul Ciprian Grosu.

Obiective în anul 2019

Pregătirile pentru noul an competițional vor începe imediat după Revelion, mai spune antrenorul, care precizează și o serie de obiective propuse pentru 2019: „Vom continua cu antrenamente riguroase încă din primele zile calendaristice. Avem ca obiective prioritare obţinerea mai multor titluri naţionale şi bineînţeles, participarea şi la alte turnee internaţionale de amploare precum, calificarea/participarea la două Turnee Internaționale de înot în Italia, ce vor avea loc în luna aprilie. Înainte însă, vom debuta în 20-24 martie cu Campionatul Național de juniori și seniori de la Bacău unde avem ca obiectiv prioritar calificarea la Campionatul Balcanic de juniori ce va avea loc în luna mai. Dorim de altfel, calificarea la Campionatul European de Juniori - Kazan, Rusia și participarea la alte competiții înscrise în Liga Europeană de Natație. Sper să putem obţine aceste rezultate şi să ne putem bucura de performanţe frumoase pentru sportul covăsnean.”

Înotul contribuie la un stil de viată sănătos pentru o națiune tot mai puternica și mai motivată. Drumul spre performanță ne oferă clipe de tensiune și de bucurie, lecții de viață pentru momentele în care nu suntem câștigători, dar găsim totuși puterea să mergem mai departe. Motive ca în 2008 Ciprian Grosu să pună piatra de temelie a Asociației Club Sportiv CIPRIAN Sfântu Gheorghe.

Cine este Ciprian Grosu ?

Un om simplu și modest, absolvent al Facultății de Educație Fizică şi Sport la Universitatea „Transilvania” Brașov, specializarea schi. Un iubitor și pasionat de natație care a practicat și studiat înotul, în mod independent. Antrenor de natație care s-a calificat la Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, obținând carnetul de antrenor, care a continuat  promovările în grade prin susținerea examenelor, în prezent fiind antrenor senior, conform metodologiei școlii de antrenori.

Despre Clubul Sportiv Ciprian

Înființat în urmă cu 10 ani, bazat pe cursuri de inițiere înot atât pentru copii, cât și pentru adulți.

În prezent este evident pentru oricine că este o echipă care construiește performanță. Însă performanța nu este dedicată doar medaliilor, podiumurilor și recordurilor. Performanța este dorința de a oferi cele mai potrivite metode de educare a copiilor și elevilor, tuturor, nu doar celor care vor să facă înot de mare performanță. Alegerea de a face înot de performanță aparține sportivului, și poate veni doar din pasiunea și convingerea înotătorului.

Clubul Sportiv Ciprian a demonstrat ca sportul prin valorile sale ne ghidează munca în fiecare zi: onestitate, perseverență, ambiție și seriozitate.

Echipa A.C.S. CIPRIAN SFÂNTU GHEORGHE urează cu prilejul sărbătorilor de iarnă: Credință, Sănătate și Gânduri calde!

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.