SPORT 4 septembrie 2019

Atleți covăsneni la Campionatul Mondial de Alergare de 50 km

de Covasna Media | 761 vizualizări

Duminică s-a desfășurat la Brașov Campionatul Mondial de Alergare de 50 km, organizat de Federația Română de Atletism (FRA), sub patronajul Asociației Internaționale de Ultramaraton (International Association of Ultrarunners - IAU), partener al Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism (International Association of Athletics Federations - IAAF). La competiție au concurat 169 de atleți din 29 de țări, alături de care au luat startul în cadrul cursei open sportivi profesioniști și amatori, printre care și atleții covăsneni Oana Mălina Negrea și Dan Suciu, de la secția de atletism a Școlii de Gimnastică Botoș Liviu.

Referitor la această prezență covăsneană la cursa open de 50 km a Campionatului Mondial de Alegare de 50 km, antrenorul Liviu Botoș a declarat: „Am avut bucuria de a-i avea la startul acestei competiții mondiale pe Oana Mălina Negrea – vicecampioana națională la proba de alergare de 12 ore și  pe Dan Suciu – medaliat cu bronz la aceeași probă. Anunț cu deosebită satisfacție că ambii au reușit o performanță deosebită, atingând obiectivul stabilit de a fi finisheri la această competiție de ultra alergare. Concursul  desfășurat pe asfalt, pe o buclă de 5 km, parcursă o dată, apoi urmată de o buclă de 9 km pe care s-a alergat de cinci ori, a fost extrem de solicitant, în condiții de temperaturi foarte ridicate, care au ridicat numeroase probleme alergătorilor, înregistrându-se foarte multe abandonuri, chiar și în rândul concurenților profesioniști. A fost necesară o pregătire tehnică și tactică complexă, dar ne-am prezentat exemplar, având propriul punct de hidratare, întocmai ca și echipele profesioniste, unde, împreună cu Laurențiu Teacă, am asigurat celor doi alergători sprijinul necesar ce se impunea la o competiție de asemenea nivel. Ambii alergători au reușit să treacă linia de sosire în timpul regulamentar stabilit de organizatori, devenind astfel primii covăsneni care reușesc o astfel de performanță la un concurs mondial de 50 km. Ne mândrim cu ei și ne bucurăm pentru prestigiul adus atletismului covăsnean, orașului și județului nostru. Au tras din greu, iar rezultatul lor este, fără îndoială, unul istoric. Oana Mălina Negrea s-a clasat pe poziția a patra la categoria open feminin, iar Dan Suciu a terminat pe poziția 26 la open masculin”.

Despre experiența trăită la Campionatul Mondial de Alergare de 50 km Oana Mălina Negrea ne-a relatat: „A fost o cursă pe care nu o voi uita niciodată, având privilegiul de a alerga alături de cei mai buni atleți ai lumii în proba de 50 km. Am trăit momente unice, iar competiția va rămâne în mod clar un reper major în istoria atletismului mondial, mai ales din prisma faptului că s-au înregistrat niște rezultate excepționale, cu multe recorduri naționale doborâte de către atleții participanți, dar, mai ales, fiind doborât recordul mondial al probei de 50 de km la feminin, un record care stătea în picioare de 30 de ani. Am avut bucuria de a alerga alături de campioni și recordmani mondiali, sportivi de un nivel fantastic, legende vii ale atletismului. Medalia de finisher obținută va avea un loc deosebit în colecția de medalii, iar totul îmi pare ca fiind o poveste frumoasă, cu happy-end, de care îmi voi aminti cu drag întotdeauna. A fost extrem de greu și solicitant, mai ales când am văzut abandonând alergători profesioniști sau alergători pe care i-am văzut la campionatele naționale alergând lejer 160 de km în proba de 24 de ore. A fost un eveniment probabil unic în viață, întrucât nu se știe dacă voi mai avea vreodată o asemenea ocazie, mai ales dacă campionatul mondial va avea loc în cine știe ce colț îndepărtat al lumii”.

Referitor la desfășurarea competiției, alergătorul Dan Suciu ne-a declarat: „Am pregătit din timp participarea la open-ul Campionatului Mondial de 50 km, mai ales că am avut din partea Federației Române de Atletism confirmarea participării noastre încă din primăvara acestui an. Pe lângă antrenamentele specifice, a trebuit să ne organizăm și logistic întocmai ca și alergătorii profesioniști care au venit cu staff-ul propriu de suport. Nu am lăsat nimic la voia întâmplării, am avut o strategie eficientă, care ne-a asigurat succesul. Am avut mici trucuri tactice prin care ne-am maximizat șansele de reușită, creându-ne toate condițiile pentru atingerea obiectivului. Spre exemplu, organizatorii au asigurat corturi cu puncte de hidratare și sprijin echipelor naționale participante la campionatul mondial, amplasate în zona de start. Noi ne-am organizat propriul punct de hidratare și sprijin la mijlocul buclei de 9 km, ceea ce a însemnat că aveam totul la dispoziție la fiecare 4,5 km, nu la 9 km. Am mai avut și alte trucuri, dar nu dăm chiar totul din casă... Unele lucruri pe care le-am făcut pe partea logistică au fost remarcate și de atleții profesioniști, iar faptul că am primit felicitări din partea unor antrenori pentru originalitatea și eficiența organizării ne-a dat o satisfacție deosebită. Țin să mulțumesc echipei de suport, voluntarilor celor care ne-au susţinut şi ne-au încurajat pe toată durata cursei, răbdarea de a sta ore în șir în caniculă și a ne ajuta să terminăm cu bine cei 50 de km de alergare. Mă bucur pentru rezultatul obținut într-o cursă grea și complicată, open-ul Campionatului Mondial de Alergare de 50 de km fiind cea mai însemnată competiție la care am participat până acum”.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.