SPORT 18 iunie 2022

Aproximativ 100 de tineri din zona Întorsura Buzăului, parte din proiectul „Outdoor 4 Life”

de Iulia Drăghici - Taraș | 970 vizualizări

În perioada 15.05.2022-15.06.2022, Asociația de tineret și sport TEO din Întorsura Buzăului a desfășurat activități de tip non formal, de comunicare, socializare, autocunoaștere, dezvoltare personală și recreere cu un grup de aproximativ 100 de tineri din Întorsura Buzăului și împrejurimi, în cadrul proiectului „Outdoor 4 Life”, misiunea proiectului fiind cultivarea unor abilități benefice pentru viață prin activități outdoor. Beneficiarii proiectului sunt atât membrii grupului țintă, cât și familiile și cercul de prieteni ai acestora. Valorile promovate în cadrul proiectului (comunicare, solidaritate, empatie, motricitate, coordonare etc) vor avea un impact semnificativ asupra tuturor beneficiarilor direcți și indirecți ai proiectului. Grupul țintă al proiectului au fost copii cu cerințe educaționale speciale, precum și alți tineri de vârste apropiate cu ei. Dintre membrii grupului țintă au făcut parte și copiii instituționalizați de la casele familiale din oraș, însoțiți de educatorii lor.

Obiectivul principal al proiectului l-a reprezentat creșterea stimei de sine a tinerilor cu nevoi speciale prin activități outdoor realizate împreună cu alți tineri. Prin activitățile desfășurate s-a urmărit ca tinerii implicați să dezvolte abilități specifice unui grad de autonomie și independență specifice vârstei adolescenței (lateralitatea, orientarea spațială, interacțiunea cu persoane nefamiliare).

Activitățile de autocunoaștere și dezvoltare personală au fost activități prin care participanții devin mai conștienți de propria persoană prin explorarea abilităților și a limitelor atât fizice cât și psihologice, cunoașterea tipului de inteligență personală și a trăsăturilor care cresc stima de sine. Activitățile de autocunoaștere au fost realizate prin acțiuni de tip workshop.

Pentru crearea unui mediu atractiv, au avut loc și activități sportive și recreative care dezvoltă calitățile motrice individuale, spiritul de echipă și conștientizarea apartenenței la un grup (labirint cu posturi a căror poziție trebuie memorată, Laser Tag, City Quest, tir, traseu aplicativ, ștafetă etc).

Etapa finală a proiectului a reprezentat-o activitatea „City Quest – cunoaște-ți orașul”, prin care atât membrii grupului țintă cât și orice persoană dornică din oraș (prin anunț public pe rețele de socializare și grupurile elevilor) au avut ocazia să ia parte la o activitate de relaționare, socializare, orientare spațială prin care au fost îndrumați prin diferite indicii să recunoască și să viziteze majoritatea obiectivelor importante din oraș (clădiri publice, instituții, spații publice sau private etc). Printre indicii au fost „strecurate” diferite activități de relaționare cu persoane necunoscute (selfie, film, șotron, cântec), soluționarea unor probleme de logică sau activități motrice. Indiciile au fost prezentate sub forma unor coduri QR, în acest fel înțelegând și faptul că tehnologia poate fi folosită pentru soluționarea unor nevoi comune. Indiciile au fost sub forma unor versuri în care trebuiau recunoscute etapele următoare.

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilități din Întorsura Buzăului reprezentat de Grațiela Stroie, Primăria Întorsura Buzăului reprezentată consilier și psiholog Iulia Mariș și de viceprimar Silviu Popica, precum și dl Mircea Florea din partea Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului. De asemenea, mulțumim voluntarilor care ne-au sprijinit în realizarea activităților, atât ca asistenți în zonele de recreere, cât și pentru sprijinul acordat copiilor cu nevoi speciale.

Finanțatorii activităților proiectului au fost Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Întorsura Buzăului, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat. Asociația de tineret și sport TEO este membră a Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret din Întorsura Buzăului, iar activitățile proiectului au fost propuse de către membrii acestuia. De asemenea, informarea și scrierea acestui proiect, precum și a altor proiecte ce vor fi implementate în perioada vacanței de vară, au fost realizate cu participarea membrilor Consiliului Consultativ.

Asociația de tineret și sport TEO, președinte Mihaela Popica

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.