SPORT 16 septembrie 2009

Antrenorul Matefy Arpad (CSM Sfântu-Gheorghe): A fost cel mai bun an al luptelor

de Covasna Media | 732 vizualizări
Sportivii de la lupte libere care se antrenează la Clubul Sportiv Municipal au obţinut anul acesta zeci de medalii la campionatele naţionale şi locuri fruntaşe la cele europene şi mondiale. [singlepic=319,400,200,,left]Cea mai recentă medalie a fost obţinută de sportiva Roxana Ianculovici, la Campionatul Mondial de Juniori organizat la sfârşitul lunii august la Ankara, în Turcia, unde ea a obţinut medalia de argint la categoria 72 de kg. „A fost cred cel mai bun an al nostru de până acum. Anul trecut am avut două calificări la Olimpiadă, dar fără medalii, în schimb anul acesta au fost medalii peste tot şi la toate

Sportivii de la lupte libere care se antrenează la Clubul Sportiv Municipal au obţinut anul acesta zeci de medalii la campionatele naţionale şi locuri fruntaşe la cele europene şi mondiale.

Cea mai recentă medalie a fost obţinută de sportiva Roxana Ianculovici, la Campionatul Mondial de Juniori organizat la sfârşitul lunii august la Ankara, în Turcia, unde ea a obţinut medalia de argint la categoria 72 de kg.

„A fost cred cel mai bun an al nostru de până acum. Anul trecut am avut două calificări la Olimpiadă, dar fără medalii, în schimb anul acesta au fost medalii peste tot şi la toate nivelele de vârstă, la campionatele europene şi mondiale. La campionatele naţionale am pierdut şirul medaliilor, atât de multe au fost”, spune antrenorul Matefy Arpad.

Dovadă pentru acest an bun stau rezultatele obţinute după multe ore de muncă, antrenamente şi concentrare. La sfârşitul lunii martie, de la Campionatul European de seniori din Lituania, Estera Dobre, la 48 de kg, şi Roxana Iancolovici la 67 de kg au venit acasă cu locurile doi, respectiv cinci, la Campionatul European de juniori, la începutul lunii iulie, din Georgia, fetele au obţinut trei locuri cinci care se punctează: Mihaela Munteanu la 48 de kg, Roxana Ianculovici – 72 de kg, şi Otilia Tătar - 59 de kg, iar la Campionatul European de Juniori II cadeţi de la sfârşitul lunii iulie, din Serbia, Gheorghe Ene a obţinut medalia de bronz, la categoria 69 de kg.

Antrenorul Matefy Arpad îşi explică succesele constante ale luptătorilor din Sfântu-Gheorghe prin multă muncă şi ca fiind rodul a 20 de ani de antrenorat şi eforturi în obţinerea unor rezultate câtmai bune, iar anul nu s-a încheiat încă.

Între 21 şi 27 septembrie Estera Dobre va participa la Campionatul Mondial de seniori de la Copenhaga, în Danemarca, iar CSM mai este implicat şi într-un campionat pe echipe – Liga Juniorilor -, unde speră că vor lua primul loc, şi Superliga de senioare, unde mai au de parcurs două etape şi semnele sunt tot spre primul loc. La Campionatul Naţional Individual de Seniori antrenorul Matefy Arpad se aşteaptă la alte aproximativ 15 medalii care se adaugă la cele obţinute în număr mare la campionatele naţionale.

Condiţiile de antrenament, departe de valoarea rezultatelor

Sala în care se antrenează sportivii de la lupte este însă departe de strălucirea medaliilor pe care le aduc acasă. O sală mică, de la subsolul şcolii Textile, a scos însă campioni pe bandă rulantă. Ceea ce i-a dus mai departe au fost ambiţia, munca, dorinţa de a fi cei mai buni, în ciuda faptului că nici nu beneficiază de o sală de nivel naţional şi luptele libere nici nu fac parte dintr-o categoriesportivă foarte mult mediatizată.

„Când erau campioni olimpici foarte mulţi, luptele erau mediatizate, acum nu prea, au apărut sporturile astea moderne, cu vărsare de sânge şi altele, care plac mai mult decât ceea ce facem noi, şi e o confuzie, oamenii nu mai ştiu ce înseamnă luptele. Lupte pentru ei înseamnă bătaie, ori lupta înseamnă o artă, e vorba de tehnică, de forţă, de viteză şi aşa mai departe. Trebuie să ai o tehnică desăvârşită şi să-ţi însuseşti cam toate procedeele şi combinaţiile, peste o mie, pe care dacă nu le ştii bine, n-ai făcut nimic, e un sport destul de complex, care îmbină mai multe sporturi, trebuie să fii puternic, să fii deştept, de toate, dacă vrei să ajungi un mare campion”, spune Matefy Arpad.

Cât despre sala de sport, Matefy a precizat că deşi acum nu au cele mai bune condiţii pentru antrenament, au promisiunea că într-un an-doi ar putea fi construită o sală complexă, proiectul fiind deja aprobat de Direcţia Judeţeană pentru Sport.

În ceea ce priveşte sprijinul autorităţilor locale, antrenorul spune că „nici nu ştiu dacă ne cunosc”, afrmând că sprijinul primit de aici s-a cam limitat la cei 5.000 de lei daţi după obţinerea calificării la Olimpiadă, cu Estera Dobre şi Ana Maria Pavăl.

La CSM Sfântu-Gheorghe sunt legitimaţi 22 de sportivi, la lupte, juniori şi seniori, majoritatea din judeţ. Matefy Arpad a renunţat recent la antrenarea seniorilor şi va antrena în continuare tineretul şi la centrul olimpic.

Ana Sidon

Teme articol: lupte libere Matefy Arpad
Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.