SPORT 10 septembrie 2018

Adrian Rus a jucat pentru naționala de tineret

de Covasna Media | 994 vizualizări

Fundașul Adrian Rus, legitimat la Sepsi OSK Sf. Gheorghe a fost convocat la echipa națională de fotbal tineret U21 a României. Decizia noului selecționer Mirel Rădoi a fost, oarecum, surprinzătoare, în condițiile în care Rus nu a bifat niciun minut la Sepsi OSK, în actualul sezon, el fiind rezervă la fiecare din cele 7 runde.

România a învins dramatic în Portugalia, cu 2-1, Rus intrând în teren în minutul 87. El a betonat apărarea, după eliminarea lui Nedelcearu, jucând aproape un sfert de oră dacă socotim și prelungirile de 10 minute, acordate de către brigada din Turcia.

Acest 2-1 al echipei mici a României ar trebui să fie împotriva oricăror logici. Antrenorul nostru, Mirel Rădoi, s-a aflat la debut pe banca tehnică, iar portughezii reprezintă, să nu uităm, națiunea campioană europeană, care la nivel juvenil mereu a avut performanțe. Conform cu datele statisticile ale primei reprize, lusitanii dominaseră destul de clar. Apoi am văzut preluarea pe piept a lui Man și șutul superb spre vinclu.

La pauză am fi fost mulțumiți dacă rămânea 0-0. Apoi, mitanul secund a fost de-a dreptul nebun. Cicâldău a șutat fără ca mingea să se învârtă, razant la firul ierbii, exact la colț. Ca un mijlocaș central veritabil. Apoi Man a dat o pasă de excepție, la fel fiind și sincronizarea cu sprintul lui Ivan: 2-0  în minutul 59. Goluri semnate de un oltean legitimat și un altul exportat la Rapid Viena. Dar thrillerul nu se încheiase. A fost eliminat Nedelcearu, dar pe site-ul oficial al UEFA acesta a fost confundat cu Pașcanu fundașul central de la Leicester, iar apoi și Ivan a văzut roșu, din cumul de avertismente. Portughezii au redus scorul la un corner prin Carvalho, cu o lovitură de cap. Același jucător avea să rateze un penalty în al nouălea minut de prelungiri. Au fost în total 100 de minute jucate, iar ai noștri s-au apărat cu doi oameni mai puțin. Ionuț Radu, portarul de la Genoa, a declarat apoi senzațional pentru site-ul FRF: „Este un penalty pe care l-a apărat întreaga echipă, întreaga Românie”. Este tipul de declarație, deloc patetică, dar care mă face părtaș la un mare succes.

De remarcat însă că Rădoi a avut rezerva a două schimbări de jucători spre minutul 90, deci condiția fizică a titularilor a fost ireproșabilă.

Acum trecem la calcule, deoarece marți, 11 septembrie, la Ovidiu vine liderul grupei, Bosnia-Herțegovina, pe care am bătut-o la ea acasă cu 3-1. Îi avem pe cei doi eliminați care vor fi suspendați. Bosniacii au 18 puncte din 8 meciuri, în timp ce noi îi secondăm, fiind singura echipă a grupei neînvinsă, cu 15 puncte din 7 meciuri. Opinez că ne este de ajuns și meciul egal, deoarece mai jucăm, după aceea, cu Țara Galilor și Liechtenstein - ambele acasă -, ieșite din cărțile calificării. Dacă am include punctele cu Liechtenstein, înseamnă că deja suntem la egalitate cu Bosnia-Herțegovina, având avantajul partidelor directe. La fel și contra Portugaliei, după această victorie, le suntem superiori la meciurile directe. Deci dacă ei ar reveni, oricum nu ne pot depăși.

Așadar un egal cu ex-iugoslavii ne păstrează intacte șansele de calificare la Campionatul European U21 din Italia și San Marino. Acest turneu este și criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de vară din 2020, de la Tokyo. Semifinalistele vor merge acolo, pentru medalii olimpice. Ar fi de-a dreptul fantastic, dar totul trebuie luat pas cu pas. Întâi calificarea la Euro, apoi abordarea acelui turneu final. Dar măcar facem calcule, iar primele sunt că trebuie minimum egal cu Bosnia-Herțegovina, confirmat prin victorii cu Țara Galilor și Liechtenstein.

Știți de când România nu a mai fost la Jocurile Olimpice? De la profesorul Constantin, din 1964.

Adrian Rus are șansa de a evolua ca titular, în meciul cu Bosnia-Herțegovina, pe postul de stoper.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.