Academiile de juniori vor fi criteriu pentru licențierea cluburilor de Liga I
Scriam în ediția tipărită de vineri, 5 iulie 2019, despre noua modalitate de clasificare a academiilor de fotbal pentru copii și juniori, implementată în premieră de către Federația Română de Fotbal. O veste care completează știrea inițială ne anunță că la dosarul de licențiere pe care îl vor întocmi cluburile, în vederea participării în Liga I, ediția 2020-2021, este necesară obținerea, conform grilei respective, a 60 de puncte de către academia de copii și juniori.
În momentul de față, numai cinci din cele 14 echipe din primul eșalon ar respecta această condiție de licențiere. Printre formațiile care nu se încadrează, încă, în acest criteriu, se află și Sepsi OSK Sf. Gheorghe. Formațiile în cauză au la dispoziție termenul de un an de zile pentru a-și pune la punct academiile proprii.
Pe de altă parte, tot din sezonul 2020-2021, echipele de Liga I vor fi obligate să înființeze și o echipă de fotbal feminin pe care să o înscrie într-o competiție națională, desfășurată sub egida Federației Române de Fotbal.
În acest sezon, ceea ce se modifică este că formațiile de prim eșalon vor trebui să înceapă jocul cu doi jucători U21 în teren, fără a mai exista însă obligativitatea păstrării acestora în teren, precum în campionatul trecut.
Iată mai jos textul integral al deciziei FRF, cu privire la impunerea echipelor feminine.
Comitetul Executiv al FRF a aprobat miercuri, 3 iulie, măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermdiul cluburilor cu echipe participante în Campionatul Național Liga I.
Astfel, începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerința de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Național U15 feminin.
Aceasta este o condiție obligatorie pentru primirea licenței de a evolua în Liga 1. Echipele au posibilitatea de a semna un protocol de colaborare cu un club de fotbal feminin din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3, caz în care echipa va participa în competițiile de junioare cu numele clubului de Liga 1 masculin.
De asemenea, reforma va continua și în următoarele sezoane, astfel:
Sezonul 2021-2022:
- Începând cu acest sezon, cluburile din Liga 1 trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (Liga 1, Liga 2, Liga 3)
- Trebuie să aibă în continuare minim 20 de jucătoare înscrise în Campionatul Național U15
- În ambele situații se aplică varianta protocolului de colaborare: echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin în competițiile în care evoluează
Sezonul 2022-2023
- Înregistrarea a minimum 20 de jucătoare care să joace în Campionatul Național U15
- Înregistrarea a minimum 15 jucătoare U13
- Înscrierea unei echipe de Campionatul Național de Senioare
- Pentru toate cele trei situații prezentate mai sus se aplică, de asemenea, varianta protocolului de colaborare, caz în care echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin atât la nivel de senioare, precum și la junioare
*Echipa de senioare va evolua în Liga 3 în cazul în care nu există un protocol de colaborare semnat. Dacă acesta există, atunci echipa de senioare va juca la nivelul ligii în care activează clubul de fotbal feminin.
Prin această decizie, Federația Română de Fotbal dorește continuarea dezvoltării fotbalului feminin prin reforme care să ofere fetelor din România șansa de a practica acest sport într-un cadru care să crească nivelul competițiilor și să aducă beneficii pe termen lung echipelor naționale.
Cristian Frisk