SOCIAL 7 octombrie 2019

„X Factor-ul“ persoanelor cu dizabilități revine

de Daniela Luca | 1710 vizualizări

Concursul de talente muzicale, unic în România, este în căutarea unor noi concurenți 

Fundația „United by Music” România a lansat vineri, 4 octombrie, cea de-a doua ediție a concursului de talente muzicale dedicat persoanelor cu dizabilități. În acest an, preselecțiile vor avea loc în cinci județe, ceea ce înseamnă că și mai multe persoane speciale, cu talente deosebite, vor veni în luna martie la Sfântu Gheorghe să concureze în marea finală. Perioada de înscriere se va încheia în ianuarie, iar luna februarie va fi alocată audierilor. 

Vicepreședintele fundației, Péter Makkai, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că în acest an se poate aplica de oriunde din România, însă audierile vor fi susținute în județele Covasna, Harghita, Mureș, și mai nou,  în Brașov și Cluj. 

Și perioada de înscrieri a fost prelungită în acest an pentru ca informațiile despre concursul unic în România să ajungă la cât mai multe persoane. Persoanele cu dizabilități care cântă cu vocea sau la un instrument muzical și vor să aplice, pot face acest lucru până la finalul lunii ianuarie. 

„Luna februarie va fi alocată audierilor. Dorim să fim flexibili și în funcție de proveniența candidaților ne vom deplasa în diferite orașe din cele cinci județe. Cei care vor trece de aceste audieri, vor fi selectați și vor fi invitați la concurs, la marea finală. Acesta va avea loc la Sfântu Gheorghe, în luna martie. Ne dorim ca finala să fie un eveniment public mai mare decât anul trecut”, a punctat managerul de proiect, Orosz Anna.

Apel către cei cu suflet mare 

Odată cu lansarea celei de-a doua ediții, organizatorii au făcut un apel și către sponsorii care ar dori să ofere o mână de ajutor și să contribuie la acest proiect (sponsor principal – donații de minim 5.000 de lei, sponsori prioritari – donații între 2.500 și 5.000 de lei și alți sponsori – sume mai mici de 2.500 de lei). 

Și publicul prezent la finala din martie va putea contribui financiar. Intrarea la eveniment va fi gratuită, însă doritorii vor putea achiziționa bilete VIP, în valoare de circa 50 de lei, iar astfel vor acorda sprijin cauzei.  

Finaliștii de anul trecut au participat la o excursie în Olanda pentru o săptămână 

Deși este abia la a doua ediție, concursul de talente a reușit să schimbe în bine soarta a mai multor oameni, atât a celor care au participat la competiție, cât și a celor care i-au privit și s-au lăsat inspirați de ei. 

Anul trecut un număr de 37 de persoane cu dizabilități din trei județe au aplicat, dintre care 19 au fost selectate pentru a participa la finală. Patru persoane care s-au clasificat pe primele locuri, au participat într-o excursie în Olanda. Vocaliștii au concertat în fața a sute de persoane și au avut parte de educație muzicală de la cei mai buni mentori. Premiul pentru care vor lupta concurenții în acest an va fi anunțat ulterior, spun organizatorii. 

Totodată, zece dintre finaliști au format o trupă. Ei participă lunar la workshop-uri susținute de profesioniștii care îi îndrumă în cariera lor muzicală. 

„Prima apariție publică a trupei este programată pentru luna octombrie la Biserica Reformată din Arcuș, iar în luna decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, vor cânta în cadrul unui eveniment organizat de către Fundația Diakonia”, mai specifică reprezentanții „United by Music” România.

„Ei trebuie să știe cum să treacă și peste eșec”

De menționat este că persoanele cu dizabilități care intră în contact cu „United by Music”, nu beneficiază doar de educație muzicală, ci au șansa să trăiască și alte experiențe care îi va determina să vadă doar partea plină a paharului și să înfrunte greutățile care se ivesc pe parcurs. 

„Noi nu doar că dăm șansa persoanelor cu dizabilități să-și manifeste talentul, dar și șansa de a întâlni și eșecul. Ei trebuie să știe cum să treacă și peste eșec, iar noi îi ajutăm în acest proces. Chiar și cei care merg mai departe cu acest stil de viață, vor da concerte, vor fi membrii unei echipe, o să primească și cald și rece. Nu trebuie să îi ferim de asta, ci să îi pregătim să poată înfrunta asta”, a mai spus Péter Makkai. 

Prezent la conferința de presă de vineri, și Joris van Wijngaarden, fondatorul „United by Music“ Olanda, țară de unde a pornit mișcarea care i-a amploare în tot mai multe țări, a vorbit despre rolul acesteia și despre obiectivele atinse. 

Dosarul de aplicare se poate trimite pe e-mail, la adresa unitedbymusicromania@gmail.com sau prin poștă, la adresa: United by Music România, Sfântu Gheorghe, str. Lăcrămioarei, nr. 5, cod poștal 520085, județul Covasna.

Regulamentul de concurs și alte informații despre Fundație pot fi accesate pe site-ul https://www.united-by-music.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.