SOCIAL 19 octombrie 2023

Violența și abuzurile. Despre conștientizare și prevenire, prin acțiunile întreprinse de o asociație din Târgu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 578 vizualizări

Asociația „Școala Iubirii Divine” din Târgu Secuiesc a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 13 octombrie a.c., un raport detaliat despre activitățile desfășurate până acum în proiectul intitulat „Voice&Hug – copiii auziți și îmbrățișați”. Cu sprijinul Active Citizens Fund, membrii asociației au reușit să organizeze o tabără de vară pentru aproape 40 de copii, au oferit mese calde pentru 25 de copii aflați în dificultate și au organizat ateliere cu tematică privind protejarea copiilor de abuzuri și violență.

Membrii asociației se implică activ pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale grupurilor de copii cu care au contact direct.

„Ceea ce am reușit să realizăm până acum este un prânz cald zilnic pentru copii, ceea ce ne este de mare ajutor și pentru care ne rugăm împreună cu o inimă recunoscătoare, mici și mari. În luna iunie, am avut o tabără în Praid, unde celor 25 de copii ai noștri li s-au alăturat 12 copii și tineri din Budapesta, și însoțitorii lor. A fost o experiență minunată să vedem câte conversații comune, activități, rugăciuni, cântece, jocuri și povestiri au avut loc într-un timp atât de scurt și, foarte curând, copiii au devenit apropiați unii de alții, s-au format prietenii care au continuat și după tabără. Până în ziua de azi, sunt copii care vin și spun cu bucurie: «fetița din Budapesta ne-a trimis scrisoare»”, a povestit, redacției noastre, reprezentanta asociației, Kelemen Kata.

Au fost organizate și ateliere în cadrul cărora s-a vorbit despre protejarea copiilor, despre reducerea bullying-ului în școli și despre un viitor fără violență.

„Experții ne-au ajutat să înțelegem importanța conștientizării și a vorbirii despre necesitatea de a reduce violența la copii și adulți. Dr. Szántó Szabolcs, ginecolog, a subliniat importanța acestui lucru, dar și Héjja Cecília, specialist în sănătate mintală, și Józsa Ferenc Abigél, psihopedagog, care și-a scris teza pe această temă, au fost de acord cu el. Potrivit liderului nostru spiritual, subiectul nu este suficient de promovat în țara noastră, auzim tot mai des despre abuzuri, ar trebui să facem mult mai mult despre nonviolență, în cadrul unor ieșiri în grup, evenimente sportive, unde ar putea fi create programe de team building. Voluntarii noștri spun că această temă nu trebuie ascunsă sub preș, pentru că violența nu face decât să genereze violență”, a mai transmis Kelemen Kata.

Tot în scopul reducerii violenței și a abuzurilor, Asociația „Școala Iubirii Divine” a fost invitată de Inspectoratul de Poliție Județean Harghita pentru a susține niște prezentări în școlile din Miercurea Ciuc. Acestea au constat în împărtășirea experiențelor de prevenire a violenței în fața a sute de elevi.

„Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, ne-a lansat invitația de a ne alătura în proiectul de prevenire a violenței în mediul școlar, intitulat «Anti-violența este arma celor puternici». Am acceptat cu plăcere invitația. Cu două ocazii, am participat la două prezentări cu poliția, în două școli, unde am împărtășit experiențele noastre privind prevenirea violenței. Peste 200 de tineri au participat la cele două întâlniri. Ne-am bucurat să vedem că aceștia au pus multe întrebări și ne-au împărtășit experiențele lor. Ei au vorbit despre problemele din cadrul comunității, de care nu au scăpat, dar, după cum au spus: cu ajutorul profesorilor și cu atenția cuvenită, situațiile care duc la abuzuri pot fi evitate. Dorim, și pe această cale, să mulțumim poliției din Miercurea Ciuc pentru invitație și cooperare, conducerii Liceului Petőfi Sándor și a Liceului Nagy Imre pentru deschiderea față de acest subiect și pentru că ne-au pus la dispoziție spațiul pentru întâlniri”, a conchis coordonatoarea asociației, Kelemen Kata.

Asociația „Școala Iubirii Divine” din Târgu Secuiesc își propune să ajute grupurile țintă prin educație, programe comune și sensibilizare și face tot posibilul pentru a evita activitățile care duc la abuz.

Proiectul „Voice&Hug – copiii auziți și îmbrățișați” se derulează printr-o finanțare a programul Active Citizen Fund, cu un buget de aproape 52.000 de euro.

Asociația a fost înființată în aprilie 2020 cu scopul ferm de a juca un rol activ în reducerea violenței care predomină în școli și familii.

Sursa foto: Kelemen Kata

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.