SOCIAL 14 decembrie 2017

(Update) VIDEO Antal Árpád: Monarhia ar fi oferit stabilitate și demnitate României

de Iulia Drăghici - Taraș | 1928 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe a vorbit în cadrul conferinței de presă de joi despre dispariția Regelui României

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă că nu i se pare sinceră, ci mai simte mai degrabă ciudată reacția pe care o are populația României după moartea Regelui Mihai I.

Edilul a subliniat că voturile pe care le-au acordat ani la rând liderilor politici care nu i-au permis Regelui să vină în țară este cea mai grăitoare dovadă că românii nu l-au dorit nici ei pe monarh în țară. 

„Eu vă spun sincer, cred că Regele a fost o personalitate simpatică. Dacă eram în situația, la un moment dat după anii 90, ca la o reformă constituțională să se pună problema ca forma de guvernământ a României să fie monarhie constituțională, poate că aș fi votat o asemenea formă. Cred că ar fi oferit o stabilitate mai mare, o demnitate și niște repere morale de care societatea românească are mare nevoie. Simt așa o starea ciudată față de societatea românească față de aceste momente, văzând cum este deplânsă o personalitate care a fost respinsă chiar de această societate la începutul anilor 90. E așa o chestie care îmi displace ca om, să văd că acum toată lumea plânge lângă sicriul unui om care putea să fie rechemat în țară și i se puteau acorda atribuții. Regele a fost respins și nu numai de unii lideri politici, ci de populație, pentru că acei lideri care l-au refuzat pe Regele Mihai au primit ani de-a rândul sprijinul și votul majorității populației”, a declarat, în cadrul conferinței lunare de presă, primarul Antal Árpád.

Corpul neînsuflețit al Regelui Mihai I a fost adus în România miercuri, 13 decembrie 2017, inițial al Aeroportul Otopeni, iar apoi a fost transportat cu mașina la Castelul Peleș și înapoi la București, la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53). Până vineri inclusiv, toți cei care doresc să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte o vor putea face la Sala Tronului de la Palatul Regal.

Sâmbătă, 16 decembrie, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, iar la ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală, potrivit programului făcut public de Casa Regală a României.

De asemenea, cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online pe adresa: http://www.familiaregala.ro/mesaje.

Detalii, în ediția de vineri, 15 decembrie, a ziarului „Observatorul de Covasna”. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.