SOCIAL 5 martie 2020

(Update) Vânzător ilegal de păsări, amendat cu 10.800 de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 4532 vizualizări

UPDATE: DSVSA subliniază faptul că deși vânzătorul a fost oprit pe raza județului Covasna, acesta nu este originar din județul nostru, ci din Prahova. 

„Transportatorul a fost într-adevar oprit în județul Covasna, dar conform cărții de identitate aceasta este din județul Prahova, iar mașina înregistrată cu nr. de Bulgaria”,  a punctat DSVSA Covasna. 

Știrea inițială: Găinile descoperite în mașina oprită în trafic de polițiști au fost confiscate și neutralizate

Un transport ilegal de păsări a fost descoperit joi, 5 martie, de oamenii legii pe raza localității Ozun. Comerciantul, care la solicitarea poliției a fost controlat de DSVSA, a primit o amendă de 10.800 de lei, iar cele 70 de găini găsite în mașină au fost confiscate și neutralizate. Specialiștii spun că acest caz este cu atât mai grav cu cât în prezent în câteva județe din țară evoluează pseudopesta aviară (boala de Newcastle) și influența aviară cu virusul H5N8.

Transportul ilegal a fost descoperit de polițiștii, care imediat i-au anunțat pe inspectorii DSVSA Covasna. În urma controlului s-a realizat că vehiculul nu era dezinfectat și înregistrat sanitar veterinar. Mai mult, până să fie prins, în mașină au mai rămas 70 din cele 500 de găini transportate tocmai din Olt, pentru că pe restul le-a vândut.

Transportul s-a realizat cu o mașină special amenajată în scopul transporturilor de păsări (ceea ce denotă faptul că nu este la primul transport), însă ea nu corespundea nici din punct de vedere igienic, nici ca măsuri de bunăstare în timpul transportului, vehiculul nefiind dezinfectat și înregistrat sanitar veterinar.

Din declarația transportatorului s-a aflat că, aceasta a cumpărat peste 500 de păsări, găini ouătoare reformate, dintr-o unitate de creștere din județul Olt. Până când a fost oprit de agenții de circulație, a vândut o parte, rămânând la data controlului cu un număr de 70 găini.

La solicitarea inspectorilor DSVSA Covasna nu a putut prezenta documentul de înregistrare sanitar veterinară a mașinii, documentul de competență ca transportator, actul de dezinfecție a mașinii, avizul sanitar veterinar interjudețean. Drept urmare, transportatorul a fost sancționat contravențional cu suma de 10.800 lei, găinile au fost confiscate și transportate sub escorta poliției la o unitate de neutralizare autorizată.

S-a emis o notificare către DSVSA Olt cu solicitarea verificării modului de valorificare a păsărilor din unitatea de proveniență a celor confiscate și luarea de măsuri de sancționare, după caz”, informează DSVSA Covasna, printr-un comunicat de presă.  

Autoritățile transmit totodată că solicită înțelegere și colaborare din partea populației pentru a nu deveni complici în transmiterea unor boli periculoase.

„În contextul evoluției pestei porcine africane la efectivele de porcine din aproape toate județele țării, evoluția pseudopestei aviare și a influenței aviare cu virusul H5N8 în câteva județe din țară, apropierea sărbătorilor Pascale, solicităm înțelegere și colaborare din partea populației, în sensul de a nu cumpăra animale și păsări (inclusiv pui de o zi), furaje ori alimente de orice fel, din locuri neautorizate. Acestea pot contribui la diseminarea unor boli sau toxiinfecții alimentare.

În cazul în care aveți informații despre astfel de activități ilicite și care pot periclita sănătatea consumatorilor sau situația epidemiologică a efectivelor de animale, rugăm să contactați imediat DSVSA Covasna sau cel mai apropiat post de poliție”, subliniază DSVSA Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.