SOCIAL 11 noiembrie 2024

Un voluntar pentru fiecare – Programul care aduce prietenie și viață în căminul pentru vârstnici Szilvássy Carola

de Ana Chiricescu | 1937 vizualizări

Centrul de Caritate Reformat „Szilvássy Carola” este cel mai nou cămin pentru vârstnici din Sfântu Gheorghe și al doilea de acest tip din oraș. A fost inaugurat vara aceasta, în prima zi a lunii iulie a.c. și mai are doar 14 locuri libere. Construit de Eparhia Reformată din Ardeal și gestionat de Fundația Creștină Diakonia Filiala Sfântu Gheorghe, acest centru este dedicat îngrijirii persoanelor în vârstă care necesită sprijin în activitățile zilnice și servicii de asistență medicală și socială.

Inspirat de modele din Olanda, căminul pentru vârstnici vine cu un concept deschis, nou în țara noastră - „Voluntari pentru fiecare locuitor”, pentru ca bătrânii singuri să nu simtă că nu mai au pe nimeni. 

Am organizat o campanie de recrutare de voluntari, iar în acest moment avem 26 de voluntari, pentru fiecare locuitor câte unul. Aceștia vin o dată pe săptămână câte o oră și petrec timp împreună cu beneficiarul desemnat. Se plimbă prin grădină, joacă table, beau un ceai împreună, ascultă ceea ce au de spus beneficiarii. Iar ceea ce mi se pare drăgălaș este faptul că aceștia ascultă de multe ori aceeași poveste, deoarece vârstnicii uită că au mai spus-o. Acest tip de interacțiune l-am văzut în căminele din Olanda. Mi-a plăcut foarte mult faptul că circula multă lume, erau mulți voluntari, porțile erau deschise, iar viața din cămin a devenit mult mai colorată. Asta încerc să implementez și aici”, ne-a împărtășit directoarea Departamentului de Servicii pentru Vârstnici al Fundației Creştine Diakonia, Filiala Sfântu Gheorghe, Tóth Anna. 

Condiții moderne și spații adaptate

Noul centru se remarcă și prin facilitățile moderne oferite, după cum ne-au prezentat coordonatorii. Clădirea, finalizată în 2023, include două secții rezidențiale bine echipate, adaptate nevoilor diferite ale seniorilor:

  • Secția de îngrijire este destinată persoanelor care au nevoie de asistență medicală și îngrijire constantă, cu 46 de locuri disponibile. Camerele sunt spațioase cu două paturi, dotate cu mobilier nou, televizoare și sunt amenajate pentru a oferi accesibilitate pentru persoanele parțial sau complet imobilizate. Pentru beneficiarii cu demență s-au amenajat 7 camere cu câte un pat, la fiecare etaj, și spații pentru dining și living;

  • Secția de locuințe dispune de 34 de locuri pentru persoanele în vârstă care sunt independente și mobile. Apartamentele oferă confortul unui spațiu modern, cu zone separate de dormit (camere cu două paturi) și de relaxare, fiecare fiind dotat cu mobilier adaptat necesităților seniorilor.

Ambele secții oferă băi proprii și spații comune largi, inclusiv două lifturi pentru acces facil și terase exterioare înconjurate de spații verzi, ideale pentru plimbări și relaxare în aer liber. Centrul dispune și de o bucătărie proprie care oferă meniuri personalizate pentru diverse diete, servind zilnic trei mese și două gustări.

Câți angajați sunt

Din ce ne-au informat reprezentanții Căminului, aici sunt 47 de posturi, din care personalul este organizat astfel:

  • În secția de îngrijire (46 de seniori), sunt 3 persoane pe etaj în tura de zi și 2 pe etaj în tura de noapte (îngrijitori, infirmieri, asistenți medicali).

  • În secția de locuințe (seniori autonomi sau semi-autonomi) există doar un îngrijitor și un infirmier, plus un asistent medical în tura de zi.

  • Pe lângă personalul de îngrijire, mai sunt angajați pentru bucătărie (se gătește în cămin), spălătorie, recepție, kinetoterapie, psihologie, asistență socială, preot, contabilitate și întreținere spații exterioare.

  • Totalul personalului Fundației Creștine Diakonia, care se ocupă de căminul de Bătrâni a ajuns la 92 de angajați, după ce echipa s-a dublat în iulie, față de cele 42 de persoane angajate anterior pentru îngrijirea la domiciliu și administrație.

Servicii de îngrijire și suport personalizat

Potrivit coordonatorilor, centrul pune accent pe îngrijirea demnă, cu supraveghere permanentă și servicii esențiale de asistență, după cum urmează:

  • Îngrijire medicală și de bază: consultații periodice cu medicul centrului, acces la tratamente specializate, administrarea medicației, îngrijire personalizată oferită de asistenți medicali, servicii de kinetoterapie și mobilizare, sprijin pentru alimentație și servicii de igienă personală.

  • Asistență socială și activități recreative: organizarea de activități de socializare, cluburi și evenimente tematice, suport spiritual, terapie ocupațională, consiliere psihologică și suport pentru a menține legătura cu familia.

Referitor la programele din cămin, să știți că în zilele lucrătoare, de luni până vineri, avem un program variat, cel puțin două programe special destinate seniorilor, în fiecare zi înainte de masă. De exemplu, au venit două tinere manichiuriste voluntare, care de la ora 9:00 la 11:00 și-au oferit serviciile pentru 16 doamne. A mai fost și un invitat, care este profesor și are ca hobby filmele. Acesta a prezentat filme celebre cunoscute de vârstnici, dar și niște momente, cu actori din vremea lor, pe care vârstnicii îi cunosc și-și amintesc de ei. Au râs enorm. Va veni și un grup de elevi de la școala specială, cu o doamnă profesoară. Aceștia ne vor cânta și ne vor recita poezii. Deja este al doilea grup de elevi care de la începutul anului școlar intră la noi și prezintă un mic spectacol”, a spus directoarea Tóth Anna. 

Informații despre admitere și costuri

Căminul „Szilvássy Carola” primește atât pensionari vârstnici, cât și pensionari de boală care au nevoie de asistență sau care nu se pot descurca singuri acasă.   

Deși este deschis de aproape patru luni, trebuie să știți că la secția de îngrijire nu mai sunt locuri libere, iar la secția de locuințe mai sunt doar 14 locuri.

Admiterea se face pe baza unui dosar de înscriere, ce poate fi depus la centru, iar locurile sunt limitate. Costul lunar pentru serviciile oferite variază în funcție de secția selectată: 6.200 lei pentru secția de îngrijire și 4.600 lei pentru secția de locuințe.

Pentru informații suplimentare și programări pentru vizitare, persoanele interesate sunt invitate să contacteze centrul folosind datele de mai jos:

Articolul de față, cu detaliile Centrului de Caritate Reformat „Szilvássy Carola”, vine ca o completare a articolului anterior, „Costurile vieții într-un cămin de bătrâni”, în care am prezentat subiectul în general, cât și părerea unui psiholog despre categoria de vârstă la care ne raportăm atunci când vorbim despre persoane în etate și motivele pentru care este indicată admiterea într-un astfel de centru.

Urmează încă un articol în serie, în care vom prezenta detalii despre facilitățile Complexului „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.