SOCIAL 8 iunie 2022

Un nou simpozion de succes pe tema „Personalități din Depresiunea Întorsurii Buzăului care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural local, regional și național”

de Covasna Media | 1143 vizualizări

În organizarea Despărțământului ASTRA „Buzăul Ardelean”, a Primăriei orașului Întorsura Buzăului și a Bibliotecii orășenești Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, sâmbătă, 4 iunie 2022, la Biblioteca Orășenească din Întorsura Buzăului, a avut loc simpozionul cu tema „Personalități din Depresiunea Întorsurii Buzăului care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural local, regional și național”, ediția a VI-a.

Prima ediție a acestei manifestări s-a desfășurat la Întorsura Buzăului, în anul 2014, iar următoarele în comuna Vama Buzăului.

La ediția din acest an au participat cercetători, profesori și preoți din localitățile Depresiunii Întorsurii Buzăului, Brașov, București și Sfântu Gheorghe. Programul manifestării a mai cuprins și vernisarea expoziției de clopote a colecționarului ing. Ionuț Zărnescu din Întorsura Buzăului, lansări și prezentări de carte. În deschiderea manifestării, au rostit cuvinte de bun venit prof. Silviu Popica, viceprimarul orașului Întorsura Buzăului; prof. Corina Bărăgan Sporea, președintele Despărțământului ASTRA „Buzăul Ardelean”; economist Gheorghe Baciu, fost primar al orașului și senator în Parlamentul României, și prof. Luminița Bobeș, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Covasna.

Conform programului, în cadrul simpozionului au fost prezentate 14 comunicări, moderator fiind prof. Paul Voinescu și dr. Ioan Lăcătușu. Toate comunicările au prezentat informații cuprinzătoare, multe inedite, despre o seamă de personalități din localitățile Depresiunii Întorsurii Buzăului care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural local, regional și național.

Participanții au felicitat organizatorii pentru această necesară manifestare culturală, apreciind climatul în care s-au desfășurat dezbaterile și contribuția pentru cunoașterea unor noi file din istoria localităților din depresiunea Buzăului Ardelean. S-a adus un sincer omagiu cercetătorilor locali ai istoriei, culturii și spiritualității românilor din Buzăul Ardelean, începând cu „seniorii”: pr. Gheorghe Neagovici, cu a sa cronică din sec. al XIX-lea, continuând cu pr. Gheorghe Radu, Iancu Zaharia, Corina Bărăgan Sporea, Felicia Diculescu, Vasile Stancu, Alexandra Ionașcu, Mircea Hass, Leca Băncilă și încheind cu generația tânără: dr. Luminița Dumănescu, dr. Dan Buzea, dr. Maria Băilă, pr. dr. Marius Banciu, pr. dr. Iulian Petru Tohănean, pr. dr. Nicu Lazăr, prof. Luminița Bobeș. Adrian Boriceanu ș.a.

Dintre numeroasele propuneri formulate pe parcursul dezbaterilor, am reținut:

- Organizarea anuală a sesiunii de comunicări cu tema „Istoria și cultura românilor din depresiunea Întorsurii Buzăului”, prin rotație, în localitățile Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului, Vama Buzăului; publicarea comunicărilor prezentate în volume de istorie locală;

- Necesitatea elaborării unei lucrări destinate personalităților românești din localitățile din Depresiunea Întorsurii Buzăului;

- Reactualizarea informațiilor de pe Internet referitoare la istoria localităților din depresiunea Întorsurii Buzăului;

- elaborarea de lucrări de istorie locală și de doctorat, pe baza valorificării documentelor din Arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”;

- editarea monografiei comunei Barcani, elaborată de regretatul pr. Gheorghe Radu;

- reeditarea capitolului referitor la istoria Buzăului Ardelean, din monografia județului Brașov, apărută în perioada interbelică, autor I. Poldea;

- editarea albumului monografic dedicat Festivalului „Ciobănașul”, cu ocazia celei de-a 50-a ediții, din anul 2023.

Și cu această ocazie s-a reînnoit propunerea făcută de Despărțământul ASTRA „Buzăul Ardelean” ca profesorul Vasile Stancu să primească titlul de Cetățean de Onoare al orașului Întorsura Buzăului.

Totodată, s-a convenit încheierea unui parteneriat de colaborare între Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Biblioteca Orășenească Întorsura Buzăului, o primă acțiune fiind donarea de către Centrul European a unui număr de 500 de volume.

Ing. Ciprian Hugianu

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.