SOCIAL 23 august 2019

Un doctor, un profesor și un sculptor, distinși cu Pro Urbe la Târgu Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 913 vizualizări

Decernarea premiului va avea loc în cadrul festivității de deschidere a Târgului de Toamnă 

Medicul primar Vitális Sándor, profesorul și fostul director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, Deme László și sculptorul Vetró András sunt laureații din acest an ai premiilor Pro Urbe Târgu Secuiesc.

Ceremonia decernării premiilor va avea loc în cadrul festivității de deschidere a Târgului de Toamnă, joi, 29 august, la ora 17:00, în sala mare a Casei de Cultură Vigadó. 

Vor ține discursuri cu acest prilej profesorul de limba maghiară Nagy Babos Tamás, dr. Deák Ferenc, președintele Asociației pentru Protecția Animalelor Forró Béla, și primarul Bokor Tibor. 

Medicul primar Vitális Sándor, care împlinește la 30 august vârsta de 95 de ani a fost șeful departamentului de sănătate al județului Covasna, directorul spitalului municipal, șeful laboratorului secției epidemiologice, precum și șeful de unitate în cadrul departamentului de sănătate. 

În timpul carierei sale, spitalul municipal din Târgu Secuiesc a suferit modificări considerabile. Numărul  paturilor pentru pacienți a fost mărit de la 80 la 360, secțiile de ortopedie, de chirurgie și de ginecologie au fost renovate complet. Datorită lui spitalul a fost dotat cu aparatură medicală modernă și a fost instalată încălzirea centrală”, transmit organizatorii evenimentului, pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc. 

Aceeași sursă spune despre Deme László, profesor, fost director al Liceului Nagy Mózes, consilier local și fost președinte al comitetului cultural și sportiv în cadrul Consiliului Local, că s-a născut în Târgu Secuiesc la data de 18 ianuarie 1941. „Și-a făcut studiile la Liceul Teoretic Nagy Mózes, precum și la Universitatea Babeş–Bolyai, Facultatea de limba și literatura germană și maghiară. În perioada 1975-1987 și 1990-2000 a fost director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, al cărui principiu de viață, potrivit propriei formulări, a fost: «ceea ce fac, mă străduiesc să fac nu pentru propria glorie, ci și în favoarea școlii mele»”, arată site-ul menționat. 

Vetró András s-a născut la Timișoara la data de 14 octombrie 1948. „Începând cu anul 1973, de la data obținerii calificării de sculptor, trăiește și creează la Târgu Secuiesc. A instruit numeroși elevi la secția de arte a Liceului Teoretic Nagy Mózes. Datorită colaborării sale cu soții Kosztándi elevii au obținut numeroase premii naționale și internaționale, făcând mai cunoscut renumele orașului. De la începutul carierei sale creează cu predilecție în teme istorice și istorico-culturale. După debutul său la Târgu Secuiesc (1979), s-a manifestat în aproape 30 de expoziții individuale. A participat activ la numeroase expoziții comune, precum și la tabere de artă organizate în Ardeal și în Bazinul carpatic. Operele sale de artă împodobesc piața publică a mai multor țări din întreaga Europă, printre care Franța, Germania, Ungaria, Elveția, Slovenia, Slovacia sau Ucraina”, informează Primăria Târgu Secuiesc.   

Tradiția premiului Pro Urbe a fost reluată anul trecut la Târgu Secuiesc, după o pauză de 20 de ani. Atunci, laureați au fost dr. Szőcs Géza (pedagog, istoric, organizator cultural), istoricul Incze László și văd. Vikol Kálmánné (născută Poller Erzsébet), pedagog. 

Premianții de anul acesta au fost propuși de Asociația Culturală Nagy Mózes, Asociația pentru Protecția Animalelor și de Asociația Civilă „Tegyünk Kézdiszékért”. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.