SOCIAL 31 iulie 2020

Trei beneficiari noi în programul „Hai acasă”

de Daniela Luca | 1525 vizualizări

Tinerii au obținut terenuri pentru locuințe oferite de Primăria Sfântu Gheorghe

Un număr de trei terenuri au fost atribuite unor tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din reședința de județ care și-au exprimat dorința de a-și construi o locuință. În cadrul  programului „Hai acasă“, beneficiarii au primit în mod gratuit un teren de peste 300 de metri pătrați fiecare pe strada Borvíz din reședința de județ. 

Cele trei proiecte de hotărâre pentru atribuirea terenurilor disponibile aflate în domeniul privat al municipiului Sfântu Gheorghe au fost aprobate joi, 30 iulie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local. 

Beneficiarii au la dispoziție doi ani să își construiască locuințele tip, conform proiectelor puse la dispoziție gratuit de autoritățile din reședința de județ.

Din 2008, an în care a fost lansat programul „Hai acasă!”, zeci de tineri care și-au dorit să profite de această ocazie și să beneficieze de teren gratuit pentru construirea locuinței, au depus cereri la Primărie.

După o perioadă în care programul s-a împotmolit din cauza crizei, acesta a fost relansat în 2013. Tot atunci a fost redus și cuantumul garanției financiare. Astfel, în prezent beneficiarii trebuie să facă dovada că au 10% din banii necesari construcției unei locuințe, și nu 55%, cât se cerea până atunci. Chiar dacă unele criterii au devenit ceva mai accesibile, numărul caselor construite în zonă este încă foarte mic.

Totodată, între 2014-2015, visul „Hai acasă” s-a împlinit pentru trei familii care au reușit să își finalizeze casele. La acestea se adaugă alte două locuințe la care încă se lucrează. În plus, anul acesta urmează să se pună piatra de temelie pentru alte două case pentru care s-au întocmit deja actele de urbanism, ne-a spus primăvara trecută viceprimarul Sztakics Éva-Judit.

În aceeași zonă, pe strada Borvíz, municipiul a construit trei locuințe de serviciu care în prezent sunt ocupate.

Care sunt condițiile? 

Înscrierile se pot face în continuare, ne-a spus joi viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Programul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, iar pentru a stimula reîntoarcerea în municipiu, se acordă 10 puncte la criteriile de departajare pentru cei care se încadrează în această categorie. Astfel, selecția solicitanților se va face pe bază de punctaj, fiind în avantaj și familiile tinere cu mai mulți copii.

Autoritățile locale asigură pentru acest program suprafețe cuprinse între 300 și 500 de metri pătrați solicitanților, în zona de ieșire din oraș spre Șugaș Băi. Solicitanții de teren nu trebuie să dețină sau să fi deținut o altă locuință sau un teren pentru construirea unei locuințe proprietate personală, nici în Sfântu Gheorghe nici în alte localități. 

Odată ce tinerii aplicanți sunt declarați eligibili ei trebuie să demonstreze în termen de șase luni că au capacitate financiară pentru 10% din costurile prevăzute în devizul general al construcției pe care o vor alege, din modelele care le sunt prezentate. Astfel, cei care și-ar dori să se mute la marginea orașului, lângă pădure, departe de agitație, și, cel mai important, care se încadrează în criteriile de mai sus, pot să își depună cererea la Biroului de Relații cu Publicul al Primăriei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.