SOCIAL 26 iunie 2019

Tinerii maghiari sunt mai atrași să revină în Sfântu Gheorghe decât cei români

de Daniela Luca | 959 vizualizări

Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului YOUMIG

În cadrul proiectul internațional YOUMIG, care abordează tematica migrației tineretului și la care municipiul Sfântu Gheorghe este partener, au fost efectuate cercetări sociologice care testează o serie de indicatori care pot fi relaționați cu migrarea tinerilor din reședința de județ. Rezultatele uneia dintre ele au confirmat ipotezele cercetătorilor: tinerii de etnie maghiară sunt mai tentați să se întoarcă în orașul natal, în timp ce tinerii de etnie română preferă alte oportunități. 

Ancheta a fost realizată de către Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN) în cadrul proiectului YOUMIG, iar colectarea datelor a fost efectuată în lunile mai și iunie a acestui an. 

Un număr de 600 de absolvenți care au finalizat studiile între anii 2014 și 2018 au răspuns la un sondaj telefonic care a cuprins 36 de întrebări. 

Absolvenții au fost întrebați printre altele despre locația curentă, intenția de a se muta din localitate sau din țară, despre intenția de a se muta înapoi în Sfântu Gheorghe, dar și despre situația studiilor, cunoașterea limbilor străine și încadrarea pe piața muncii. 

Marea majoritate a absolvenților părăsesc municipiul Sfântu Gheorghe

În ceea ce privește rezultatele cercetării, s-a constatat o diferență destul de mare între etnicii români și cei maghiari în ceea ce privește numărul de copii pe care și-i doresc. S-a conturat o pondere semnificativă a tinerilor maghiari care își doresc mai mult de doi copii, iar în cazul tinerilor români, procentul este mult mai mic. 

S-a constatat de asemenea că 2/3 din absolvenți sunt studenți, în timp ce 27% lucrează. Totodată, etnicii români vorbesc engleza într-un procent mai ridicat decât cei maghiari.

O altă întrebare a fost legată de reședința actuală. Studiul arată că marea majoritate a absolvenților părăsesc municipiul Sfântu Gheorghe, cel puțin pentru o perioadă. 

În ceea ce privește intențiile de a se muta înapoi la Sfântu Gheorghe, s-a constatat că în cazul tinerilor maghiari, 30% dintre cei plecați au spus că au de gând să se mute înapoi, în timp ce doar 8% dintre tinerii români au declarat același lucru.  

La capitolul venitului lunar în funcție de etnie s-a constatat că tinerii de etnie română au salariile mai mari comparativ cu cei maghiari, diferența fiind de aproape 200 de euro. 

De altfel, s-a dovedit că nivelul de satisfacție în cazul maghiarilor este mai mare în ceea ce privește oferta municipiului în diverse domenii precum afaceri, sport, învățământ sau cultură, spun specialiștii. 

„Ipoteza noastră principală a fost că etnicii maghiarii rămân în Sfântu Gheorghe într-o măsură mai mare și acest lucru s-a manifestat acum în intenția de a reveni. Asta ar fi o concluzie primară. Altă concluzie importantă este că în cazul veniturilor există o diferență semnificativă în favoarea tinerilor români și în cunoașterea limbilor de circuit internațional există acest decalaj. Între aceste aspecte există o legătură deoarece cunoașterea limbilor este un factor important”, a spus în cadrul unei conferințe de presă, Kiss Tamás, coordonatorul științific a proiectului.

„Pierdem foarte mult și din cauza migrației interne”

Buja Gergely, managerul proiectului YOUMIG din partea Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe a concluzionat că fenomenul migrației este de o importanță majoră nu numai pe plan național, ci și pe plan local.  

„Sfântu Gheorghe nu este într-o situație mai bună decât alte regiuni din țară. Mai mult, noi pierdem foarte mult și din cauza migrației interne. Foarte mulți tineri pleacă în alte orașe din România, studiază acolo, își găsesc loc de muncă acolo și nu se mai întorc. Într-un scenariu de migrațiune de mică intensitate, populația orașului va scădea destul de mult. Evident, noi nu putem să stopăm migrarea tinerilor către alte orașe sau alte țări și eu personal cred că nici nu e bine să-i stopăm, e bine să lucrăm ca să putem oferi acele condiții pentru care merită să revină în Sfântu Gheorghe”, a punctat Buja Gergely. 

Acesta a subliniat și faptul că tinerii care au petrecut o perioadă de timp în afara țării, găsesc mai puțin atractivă, atât atitudinea instituțiilor publice, cât și lipsa instrumentelor digitale cu care s-au obișnuit peste hotare. 

Pentru a contracara aceste probleme, în cadrul proiectului au fost luate câteva măsuri. Printre acestea se numără o strategie locală de dezvoltare a capacității instituționale și de îmbunătățire a serviciilor privind migrarea internațională a tinerilor. O altă măsură este serviciul One Stop Shop (OSS) care funcționează de un an în Biroul de Relații cu Publicul prin care cei interesați pot viziona un portofoliu digital și pot afla informații despre instituții sau despre servicii care le pot fi utile. 

Un alt rezultat al programului YOUMIG este platforma Sepsinet.ro care este o punte de legătură între orașul natal și cei plecați în străinătate. 

„După șase luni de funcționare pot să spun că această platformă și-a atins oarecum scopul. Am reușit să atragem un public care consumă conținuturile publicate pe acest site. Nu doar tinerii utilizează acest site. Am primit feedback-uri foarte bune și din partea generațiilor mai în vârstă. (...) Ne gândim că ar fi bine să menținem acest site și acum în acest grup de parteneri locali am discutat despre producerea unor conținuturi care să țină acest site funcțional în continuare”, a mai spus Buja Gergely.

Un site nou al Primăriei este în construcție, a mai spus managerul proiectului. Conform acestuia, noul site va reduce și va eficientiza procedurile administrative și va digitaliza o mare parte din documente.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.