SOCIAL 12 noiembrie 2021

Teatru de păpuși, literatură și arte vizuale, într-un proiect care a implicat 140 de copii covăsneni din medii dezavantajate

de Iulia Drăghici - Taraș | 835 vizualizări

Demersul a fost coordonat de Asociația Turul Madár

Asociația Turul Madár din Sfântu Gheorghe a derulat în perioada mai – noiembrie 2021 proiectul „Educație – Cunoaștere – Dezvoltare”. Acesta a fost adresat copiilor din mediile dezavantajate ale județului Covasna. A implicat 140 de copii cu oportunități reduse și probleme sociale majore din mediul rural (Aita Mare, Aita Medie, Chichiș, Boroșneu Mare, Calnic și Ghelința) și urban (Sfântu Gheorghe, Baraolt) și a vizat dezvoltarea receptivității artistice și a gândirii critice. 

Demersul a inclus activități educaționale axate pe diferite arii specifice, cum ar fi: arta teatrului de păpuși, literatura creativă, arte vizuale – foto/video.

Pentru demararea activităților educaționale au fost implicați parteneri și colaboratori ai asociației promotoare pe durata proiectului. Pentru spectacolele de teatru de păpuși a fost implicat partenerul Teatrul de păpuși Cimborák, pentru demararea activităților axate pe literatură creativă a fost implicată Konát Eszter – pedagog, expert în pedagogia Waldorf și pentru activitățile foto/video Raymond Gheorghiță – fotograf/creator de filme scurte.

Considerăm că programele educaționale non-formale, axate pe transmiterea valorilor culturale, sunt un pas important în contribuția la dezvoltarea personalității generației viitoare. Lipsa infrastructurii locale, problemele sociale masive, situația financiară precară a familiilor și lipsa de personal motivat în școli, respectiv un program școlar supraîncărcat agravează procesul de implicare a copiilor în diferite programe extrașcolare sau evenimente culturale. Proiectul actual asigură o continuitate a programelor „Berde Mózsa” ale asociației, motivează copiii și educatorii voluntari participanți la programe și asigură o durabilitate a programelor constante în mediul rural din județul Covasna.

Pandemia COVID-19 a agravat mult procesul de implementare a proiectelor din acest an și anul precedent, fiindcă adaptarea la măsurile impuse de autorități și adaptarea față de percepția cadrelor didactice despre activitățile extrașcolare a pus echipa asociației în situații dificile, de a găsi soluții potrivite pentru grupul țintă, parteneri, colaboratori și finanțator. Totuși, considerăm indispensabil să subliniem importanța menținerii unei continuități a programelor noastre, chiar dacă necesită eforturi suplimentare din partea tuturor celor implicați: copii, părinți, educatori, voluntari, parteneri și finanțator”, au transmis coordonatorii, printr-un comunicat de presă. 

Proiectul „Educație – Cunoaștere – Dezvoltare” este al cincilea proiect cu profil similar, adresat copiilor din medii dezavantajate implementat de Asociația Turul Madár din Sfântu Gheorghe. Acesta a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.