SOCIAL 18 august 2017

„Tarifele pentru înmormântare nu au crescut, ci au intrat în legalitate”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2119 vizualizări

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe spun că noile tarife impuse de Tega nu sunt aberante

Potrivit calculelor autorităților, locuitorii orașului Sfântu Gheorghe vor avea de plătit circa 1.600 de lei, dacă vor să fie înmormântați în Cimitirul comun al municipiului, recent intrat sub administrarea Tega.

Reprezentanții autorităților locale din Sfântu Gheorghe spun că nu se poate vorbi despre o creștere aberantă a prețurilor pentru serviciile funerare după preluarea în administrare a Cimitirului comun de către firma Tega. Majorarea provine, spun ei, de la o trecere a tarifelor din zona neagră în zona albă a fiscalității.

„Până acum, Primăria a efectuat numai servicii de administrare a cimitirului, deci nu a făcut operațiuni de înmormântare și altele. Acestea erau făcute de privați, prin metodele lor, care cred că erau în zona neagră sau gri din punct de vedere fiscal. Acum, Tega, fiind o întreprindere proprietatea Primăriei, trebuie să respecte toate legile financiar-contabile și de aceea pare că aceste tarife s-au mărit, dar, de fapt, ele au intrat în zona albă din punct de vedere fiscal. Și noi am întrebat și, după adunarea acestor prețuri pe părți de servicii, o înmormântare nu depășește suma de 1.600 de lei, iar ajutorul de stat pentru înmormântare este în jur de 3.000 de lei. Deci nu se poate vorbi despre o majorare aberantă, care nu poate fi plătită; orice cetățean care este în sistemul de asigurări sociale poate să își permită plata acestor servicii. Eu spun că nivelul serviciilor a crescut și au devenit în totalitate legale”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, președintele ADI ECO SEPSI, respectiv viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

Planuri de extindere a cimitirului

Planurile Tega de administrare a cimitirului cuprind și extinderea spațiului destinat înmormântărilor. De asemenea, autoritățile planifică și un nou acces spre zona cimitirului, dar și construirea de noi locuri de parcare.

„Cimitirul e aproape plin, aproape nefuncțional în momentul de față. Bineînțeles că Tega o să mai identifice câteva locuri în care se pot face înmormântări, dar e clar că este nevoie de o extindere. S-a achiziționat deja un teren și, pentru un al doilea teren, avem contractul perfectat cu vânzătorii. Acolo trebuie să se facă un Plan Urbanistic Zonal, trebuie să se obțină toate avizele, dar suntem pe cale să pornim acest lucru. (...) Se vrea o deschidere a cimitirului dinspre cartierul Ciucului, prin Strada Aleea Ciucului. Va fi nevoie să construim un acces nou, dar și o parcare, pentru că și aceasta este o problemă în acea zonă”, ne-a mai spus Tóth-Birtan Csaba.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat, pe data de 14 iunie 2017, hotărârea prin care Primăria Municipiului a stabilit cesionarea operării cimitirului comun în gestiunea companiei Tega SA, care gestionează și serviciile publice de salubrizare a deșeurilor municipale.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.