SOCIAL 8 octombrie 2018

Stareța Serafima din Mărcuș – un destin dăruit copiilor

de Covasna Media | 9810 vizualizări

Povestea femeii care a devenit mamă pentru 14 fete orfane

Complexul monahal de la Mănăstirea Mărcuș din comuna Dobârlău adăpostește de 17 ani o casă de tip familial, sub atenta grijă a Maicii starețe Serafima Comșa. Un om blând, mereu cu zâmbetul pe buze, dar și fermă când e cazul, atunci când vorbește despre fetele sale, o face cu atâta iubire, curaj și putere de parcă nicio grijă din lume nu le ajunge, acolo sus, în dealul unde e situat lăcașul de cult. Realitatea este însă alta. Grijia zilei de mâine se citește pe chipul stareței care este mamă pentru cele 14 fete, acum adevărate domnișoare, pregătite să iasă în lumea largă.

Mănăstirea din Mărcuș este situată pe un deal al comunei Dobârlău, în drumul ce duce de la Teliu, din județul Brașov, spre Sfântu Gheorghe. Zeci sau chiar sute de credincioși îi trec săptămânal, mai ales duminica, pragul, din dorința de a se ruga în liniște și de a se bucura de peisajele inedite ale locului. Câți dintre aceștia știu ce se află dincolo de porțile mănăstirii în celelalte zile, când nu e slujbă? Greu de zis. Cert este că cea care știe cel mai bine e cea care, în urmă cu 17 ani a decis să își schimbe viața cu totul și să adopte 10 bebeluși, cea mai mică fetiță având doar 3 luni.

În 2001, Maica Stareță Serafima a înființat asociația „Sfânta Iustina”. Astfel a pus bazele primului cămin cu bebeluși din România înființat pe lângă o mănăstire. Stareța spune că de mică a simțit chemarea lui Dumnezeu și că dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar face același lucru fără îndoială.

„Tot dosarul l-am făcut personal, atât a lucrat Dumnezeu că parcă îmi dădea și omul care să mă ducă de mână și să-mi spună ce am de făcut. Eu nu aveam de unde să am experiența creșterii unui copil, dar voiam bebeluși. Am început de la lingură totul și probabil cu copiii tot trebuia s-o iau de la zero. Să mă fi văzut, nu știam să pun nici pampersul copilului, nu știam să-l spăl, plângeam din orice. Și am rămas două luni de zile cu 10 bebeluși singură și așa am învățat. Atât de mult suflet am pus, eu așa zic, că m-am dăruit cu totul, cum știu eu să fac. Am avut și mare bucurie, munceam de 10 ori mai mult. Cred că aveam nevoie de energia, bunătatea și curățenia transmisă de copii. Atât de mult bine mi-au făcut că nu conta că nu mai dormeam, că nu mai mâncam. A fost ca un vis frumos din care nu aș fi vrut să mă mai trezesc. Un singur om să se descurce cu atâția bebeluși, asta a fost numai puterea lui Dumnezeu cred. Eu n-am făcut decât să mă dăruiesc cu totul și să le iubesc din tot sufletul. Când intram în dormitor, simțeam că nu mai ating pământul, fiecare era în felul ei și nu știam la care să mă uit. Cred că locul acesta nu ar avea farmec fără copii”, ne-a spus Maica Stareță Serafima sâmbătă, când ne-am dus să îi facem o vizită și să îi aflăm povestea.

Îngerii lui Arsenie Boca

Construirea Mănăstirii Mărcuș a fost prorocită în anul 1949 de Arsenie Boca, adus în aceste locuri de bunica stareței Serafima -  Maica Suzana Comșa. Părintele Arsenie, pătruns de sfințenia și binecuvântarea locului a spus că vede „o poiană cu îngeri care cântă”, cuvinte care urmau să capete contur peste zeci de ani.

Fetele de la 3 ani au început să cânte și de atunci au tot cântat. Probabil că ducându-le în fiecare duminică la biserică, au memorat. La 7 ani știau Liturghia. Ele crescând împreună, cântând împreună, s-au armonizat vocile foarte frumos. Cântă dumnezeiește. Când sunt la biserică, răsună până jos glasurile lor. Deci aceștia erau îngerii părintelui Arsenie ”, a precizat stareța.

Una dintre fetițe, Alexandra, a bătut toaca în cadrul unui moment artistic susținut la emisiunea Next Star, de la Antena 1, împreună cu maestrul Nicolae Voiculeț, care a cântat la nai. Aşa cum era de aşteptat, momentul Alexandrei a fost unul extrem de lăudat de juraţi.

Alexandra, având probleme de sănătate pe care le are, e un copil deosebit. Ea are probleme de creștere, când am luat-o la 4 luni nu știam asta, și chiar dacă știam, tot o luam. Aici a fost iubită și nu s-a simțit dată la o parte. Ea cântă extraordinar de frumos. Nu s-au făcut repetiții, totul a fost de la inimă la inimă. Mai sunt și dezamăgiri, așa e concursul, dar momentul a fost extraordinar. Sunt atâția copii talentați prin centru pe care nu-i bagă nimeni în seamă, iar noi i-am dat valoarea pe care ar trebui să o aibă fiecare copil în parte”, ne-a mai spus stareța.

Vis împlinit

Acum doi ani Maica Stareţă Serafima şi fetele au primit vizita surpriză a echipei „Visuri la Cheie” care le-a ajutat să continue lucrările la a doua casă destinată copiilor orfani aflaţi sau care urmează să vină în plasament la Mărcuş.

Și emisiunea Visuri la Cheie a fost o lucrare a lui Dumnezeu, nu am cerut nimănui nimic, decât lui Dumnezeu. Fundația casei era făcută demult, și am zis măcar să o acoperim ca să nu se degradeze ce am făcut. Treceau anii și spuneam Doamne, îți place ceea ce fac? Dacă-ți place, mă ajuți. Eu îi spun mereu clar lui Dumnezeu ce vreau. Am spus intr-un interviu pentru ProTv cam ce mi-aș dori eu și probabil că undeva acolo sus, cineva i-a dirijat și i-a luminat. A lucrat Dumnezeu într-un chip extraordinar de frumos. Casa a doua a venit ca un răspuns de la Dumnezeu că fac bine ceea ce fac”, a spus stareța.

Chemare de la Dumnezeu

Povestea destinului Maicii Starețe este lungă și ascunde ani întregi de lipsuri, de chin, de lacrimi și nopți nedormite. Maica Stareță Serafima a decis să-l slujească pe Dumnezeu la 16 ani, fără să știe că într-o zi va schimba destinele copiilor orfani. A petrecut 6 ani la mănăstirile oltene Clocociov şi Brâncoveni, ani care au pregătit-o pe Maica Serafima pentru misiunea grea pe care avea să o împlinească la Mărcuş. Deși vremurile erau grele, pline de nevoi și de frig, cu multă credință și multă speranță au trecut toate.

„Primii ani vorbeam mult cu Dumnezeu. Orice nu știam, și erau foarte multe, îl întrebam pe Dumnezeu. Stăteam în față la icoane și mă rugam, nu mă ridicam de acolo până nu primeam un răspuns. Și era atâta bucurie, atâta pace, deși lipsurile erau foarte mari, câteodată poate nici o coajă de pâine nu aveam. Iarna era foarte greu, dar bucuria aceea sufletească era extraordinară. După aceea am început să mai cunosc oamenii, să le mai cer ajutor, sfaturi. (...) Până la urmă, eu spun Doamne, fie voia Ta”.

Zâmbetul și bucuria de pe chipul fiecăreia dintre fete i-au dat putere stareței să continuie lupta. Ea le-a oferit fetelor tot ce a avut mai bun și le-a învățat ce înseamnă bunătate, răbdare și dăruire. Acum, stareța își dorește ca fetele să își finalizeze studiile și să nu le lipsească nimic în continuare.

Mai spunea cineva: „păi le-ai luat să le chinui?”. Eu le-am luat să le educ și să le dau o creștere bună și de bun creștin, că dacă suntem buni creștini, suntem oameni buni pentru societate. Eu le-am luat să le cresc pentru societate, nu să mi le însușesc. Eu le-am educat să fie comunicative, la școală au rezultate foarte bune. Orice părinte își dorește ce e mai bun pentru copil și îi dă drumul, sunt conștientă că trebuie să și zboare. O să fie greu pentru că m-am atașat, dar sunt convinsă că familia noastră se va mări și se va uni măcar de sărbători. Ar fi extraordinar de frumos dacă mi-ar mai îngădui Dumnezeu niște zile să le văd la casele lor, cu familii, cu rostul lor. Eu m-am străduit să le fac copilăria cât mai frumoasă și să le ofer cât am putut de mult ca să le fie bine și să-și amintească cu drag când o să fie adulte de copilăria pe care au avut-o chiar dacă au avut neșansa asta să fie abandonate. Nu poți înlocui niciodată o mamă, dar mama până la urmă este cea care te crește”, a punctat stareța Serafima.

Ea ne-a spus cu tristețe pe chip, că în ultimii ani, trece printr-un moment de cumpănă. Trec anii, fetițele cresc, cresc și cheltuielile.  Cei care vor să dea o mână de ajutor lăcaşului de cult care se implică în creşterea  fetelor orfane pot să doneze produse alimentare, produse de curățenie sau sume de bani în contul Asociaţiei de Binefacere „Sfânta Iustina”: Cod Fiscal: 14152220, Orfelinatul Sfintei Mănăstiri Mărcuş, Loc. Mărcuş, jud. Covasna, tel: 0754032252 / 0267375651 sau 0267375624, Cont BCR Sf. Gheorghe, nr. RO53RNCB0124009682180001.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.